Pierś z gęsi po staropolsku z ziemniakami

Lista składników

♦ uda gęsie – 3 szt. ♦ olej – 50ml ♦ musztarda – 2 łyżeczki ♦ miód naturalny – 150g ♦ nalewka malinowa – 100 ml

♦ nalewka z pigwy – 100 ml ♦ śliwki suszone – 8 szt. ♦ morele suszone – 8 szt. ♦ żurawina suszona – 8 szt.

♦ gruszki suszone – 5 plastrów ♦ jabłka suszone – 5 plastrów ♦ masło – 130g

♦ ziemniaki – 300 g ♦ śmietanka 30% – 100 ml ♦ jałowiec – 5 ziarenek ♦ sok z 1 pomarańczy

♦ liście botwiny ♦ pieczone buraki – 3 szt. ♦ rozmaryn – 1 gałązka ♦ tymianek – 1 gałązka ♦ pieprz i sól do smaku

Sposób wykonania

Z oleju, miodu, części nalewek i przypraw sporządzić marynatę. Skórę na udach ponacinać i wetrzeć w mięso marynatę. Pozostawić na noc w chłodnym miejscu. Uda wyjąć z marynaty, lekko osuszyć i obsmażyć w brytfannie na złoty kolor. Suszone owoce rozdrobnić na mniejsze kawałki. Do gęsiny dodać owoce, lekko przesmażyć, polać nalewką, dodać jałowiec, masło i wstawić do nagrzanego pieca na 180°C i piec ok. 60 minut. Buraki pokroić w ćwiartki. Miód rozgrzać, wrzucić buraki, wlać nalewkę malinową, rozmaryn i masło. Całość zredukować. Ziemniaki obrać i ugotować. Do ugotowanych ziemniaków dodać podgrzaną śmietankę 30 %, sok z pomarańczy i ubić na puszystą masę.

Propozycja podania

Na talerzu położyć owoce suszone pozostałe z pieczenia, obok położyć gałki puree purée ziemniaczanego oraz wyporcjowane udo i sos buraczany. Całość udekorować listkami botwiny.

Historia i autorzy potrawy

Potrawa ta wzięła udział w XIV edycji konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla – szansą na sukces”, który odbył się 6 kwietnia 2019 roku w Zespole Szkół nr 2 im. Jędrzeja Śniadeckiego w Szczytnie. Autorami i wykonawcami potrawy byli uczniowie. Celem konkursu było zebranie unikatowych przepisów kulinarnych z obszarów województwa warmińsko-mazurskiego oraz promocja jedynych w swoim rodzaju produktów i potraw, specyficznych dla dziedzictwa kulinarnego regionu Warmii, Mazur i Powiśla.

Smacznego !!!!!!