Zaklepka – chłodnik na upalne lato

Lista składników

♦ zsiadłe mleko 800 g ♦ świeży ogórek 200 g ♦ małosolny ogórek 200 g ♦ rzodkiewka 100 g

♦ botwina 400 g ♦ koperek 100 g ♦ sól ♦ cukier ♦ kwasek cytrynowy do smaku

Sposób wykonania

Umytą, pokrojoną botwinkę gotujemy. Po ugotowaniu cedzimy i schładzamy. Pozostałe składniki myjemy, kroimy i dodajemy do zsiadłego mleka. Na koniec dodajemy botwinkę i doprawiamy do smaku. Jeśli konsystencja chłodnika jest zbyt gęsta dodajemy kefir.

Propozycja podania

Do zaklepki podajemy na osobnym talerzu młode ziemniaki ze skwarkami.

Potrawę serwuje

LINK: ⇒ Karczma Warmińska

Smacznego !!!!!!

karczma warmińska