Żurek rybny z białą kiełbasą

Lista składników

♦ 200g biała kiełbasa rybna ♦ 200g kiełbasa rybna wędzona ♦ 1500ml bulion rybny ♦ 300g włoszczyzna paski

♦ 500ml żur ♦ 100g chrzan ♦ 30g czosnek ♦ sól, pieprz do smaku

Sposób wykonania

Do wrzącego bulionu rybnego wkładamy włoszczyznę pokrojoną w paski i pokrojoną w plasterki kiełbasę.

Gotujemy do miękkości warzywa, dodajemy żur, chrzan i krojony koperek.

Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem do smaku. Serwujemy z ugotowanym na twardo jajkiem.

Historia i tradycja

Żurek powstał na bazie ryb ze stawu Dworu Dębówko i samodzielnie wykonanej białej oraz wędzonej kiełbasy z ryby.

Potrawę serwuje

LINK: ⇒ Dworek Dębówko, Dębówko 1, 11-200 Bartoszyce

Smacznego!!!!!!

Dworek Dębówko