Dziedzictwo Kulinarne w Europie

Pomysł powołania Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego rozwinął się i został wcielony w życie w południowo-wschodniej Skanii w Szwecji i na duńskiej wyspie Bornholm w 1995 r. Projekt szybko spotkał się z dużym zainteresowaniem ze strony przedsiębiorców i skandynawskich władz samorządowych, a także ze strony innych regionów europejskich, których ambicją było zaoferowanie mieszkańcom i turystom regionalnej żywności.Do Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego należą regiony z różnych części Europy realizujące działania, które mają na celu promocję i poprawę jakości regionalnej żywności oraz wzmocnienie regionalnej tożsamości.

W obrębie każdego regionu istnieje regionalna sieć zrzeszająca producentów w niej uczestniczących. Członkami Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego w regionach są gospodarstwa, producenci, zakłady przetwórstwa żywności i restauracje podkreślające swoje powiązania z regionem. Regionalne Dziedzictwo Kulinarne jest ideą promującą produkcję i sprzedaż lokalnej i regionalnej żywności. Służyć ma spełnianiu życzeń konsumentów, zwiększaniu współpracy pomiędzy lokalnymi producentami żywności a restauracjami, a także wymianie wiedzy po między regionami członkowskimi. Ważne jest również promowanie rozwoju żywności, do produkcji której wykorzystywane są lokalne zasoby surowcowe. Europejska Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego sprawia, że zwiększa się dostępność lokalnych i regionalnych specjalności kulinarnych. Sklepy i restauracje opatrzone logo Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego oferują lokalne i regionalne produkty i potrawy, które podtrzymują i rozpowszechniają miejscowe zwyczaje oraz proponują tradycyjną kulturę jedzenia.

Obecnie w Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego zrzeszone jest 46 regionów z 13 państw europejskich. Z Polski oprócz województwa warmińsko-mazurskiego do sieci należą: województwo opolskie, zachodniopomorskie, wielkopolskie, pomorskie, mazowieckie, świętokrzyskie, dolnośląskie, kujawsko-pomorskie oraz małopolskie. Województwo warmińsko-mazurskie jako pierwsze w Polsce zgodnie z decyzją Zarządu Województwa z dniem 21 grudnia 2004 r. przystąpiło do Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, stając się członkiem kandydującym. Po spełnieniu wymagań regulaminu Sieci województwo warmińsko-mazurskie uzyskało pełne członkostwo w Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego w dniu 21 października 2005 r. pod nazwą Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle.

Więcej na stronie: www.culinary-heritage.com.

Białoruś – Vitebsk

Chorwacja – Split-Dalmatia

Dania – Bornholm, Sjaelland, Thy-Mors, Vestjylland

Estonia – Hiiumaa

Niemcy – Elbe Weser Nordsee, Luneburger Heide, Pfalz, Vorpommoren-Rugen

Łotwa – Kurzeme, Latgale, Riga, Vidzeme, Zemgale

Litwa – Aukštaitija, Dzūkija, Mažoji Lietuva, Suvalkija, Žemaitija

Norwegia – Agder Telemark, Buskerud, Oslofjord

Polska – Kujawy i Pomorze, Dolny Śląsk, Mazowsze, Małopolska, Opolskie, Pomorskie, Warmia Mazury Powiśle, Pomorze Zachodnie, Wielkopolska, Świętokrzyskie

Szkocja – Angus

Szwecja – Blekinge, Gotland, Skåne, Småland, Öland, Östergötland

Turcja – Alanya, Gaziantep

Ukraina – Lviv, Rivne, Kherson

Nasi członkowie

zobacz więcej...

Stawiguda

“Mazurskie Miody”

zobacz więcej...

Reszel

“Młynomag” Myszkowska, Rezanko Sp.J.

zobacz więcej...

Dywity

“Smaki Gabi Gastronomia”

zobacz więcej...

Wydminy

„Eko-Piekarnia” Sp. z o.o.

zobacz więcej...

Iława

„Gęsia Chata”

zobacz więcej...

Olsztyn

„Kroczek” Pracownia Cukiernicza

zobacz więcej...

Nowe Miasto Lubawskie

„Masarnia z tradycją Dreszler”

zobacz więcej...

Orzysz

„Qraś” Wędliny, Catering

zobacz więcej...

Ruciane-Nida

„Siedlisko na półwyspie”

zobacz więcej...

Banie Mazurskie

Bar „Młyn”

zobacz więcej...

Jedwabno

Bar Restauracyjny Karczma „Jagienka”

zobacz więcej...

Szczytno

Berry Lyndon Anna Chodkiewicz

zobacz więcej...

Olsztyn

Browar Kormoran Sp. z o.o.

zobacz więcej...

Ostróda

Dom Restauracyjny „U Wokulskiego”

zobacz więcej...

Biała Piska

Dwór Kaliszki

zobacz więcej...

Dobre Miasto

Ekologiczne Gospodarstwo Rolne „Eko-Eden”

zobacz więcej...

Giżycko

Firma „Mark”

zobacz więcej...

Olsztyn

Firma Gastronomiczna „Krys-Stan“

zobacz więcej...

Ostróda

Fitness Natura Polska

zobacz więcej...

Gołdap

Gołdapskie Stowarzyszenie Pszczelarzy

zobacz więcej...

Ryn

Gościniec „Ryński Młyn”

zobacz więcej...

Miłki

Gospoda „Pod Czarnym Łabędziem”

zobacz więcej...

Wilkasy

Gospodarstwo Agroturystyczne „AGROMARGOT”

zobacz więcej...

Młynary

Gospodarstwo Agroturystyczne i Ekofarma „Vitalis”

zobacz więcej...

Kętrzyn

Gospodarstwo pasieczne „Bartnik Mazurski”, Robert Pucer

zobacz więcej...

Braniewo

Gospodarstwo Pasieczne „Miody Wileńskich”

zobacz więcej...

Olecko

Gospodarstwo Pasieczne „Pasieka Jurewicz”

zobacz więcej...

Łąkorz

Gospodarstwo Pasieczne Jabłońscy

zobacz więcej...

Pasłęk

Gospodarstwo Rolne „Bio Partners Snails Garden”

zobacz więcej...

Budry

Gospodarstwo Rolne „Ciche Wody”

zobacz więcej...

Barczewo

Gospodarstwo Rolne „Nad Arem”

zobacz więcej...

Dobre Miasto

Gospodarstwo Rolne „Zielona Dolina”,

zobacz więcej...

Dobre Miasto

Gospodarstwo Rolne Elżbieta i Andrzej Symonowicz

zobacz więcej...

Mikołajki

Gospodarstwo Rybackie „Mikołajki” Sp. z o.o.

zobacz więcej...

Płośnica

Gospodarstwo Rybackie Koszelewy, Jan Ossowski

zobacz więcej...

Ostróda

Gospodarstwo Rybackie Ostróda Sp. z o.o.

zobacz więcej...

Ełk

Gospodarstwo Rybackie Sp. z o.o. w Ełku

zobacz więcej...

Olsztynek

Gospodarstwo Rybackie Szwaderki Sp. z o.o.

zobacz więcej...

Ełk

Hotel „Rydzewski”

zobacz więcej...

Mikołajki

Hotel Amax s.c.

zobacz więcej...

Pisz

Jabłoń Lake Resort Sp. z o.o.

zobacz więcej...

Ostróda

Kalinówka – Wzgórza Dylewskie

zobacz więcej...

Lubawa

Karczma „Nad Sandelą”

zobacz więcej...

Olsztyn

Kawiarnia – Restauracja „Staromiejska”

zobacz więcej...

Grodziczno

Młyn Produkcyjno – Handlowy „Młyn w Rynku”

zobacz więcej...

Olecko

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Olecku

zobacz więcej...

Bartoszyce

Pałac i Folwark „Galiny”

zobacz więcej...

Uzdowo

Pałac Myślęta

zobacz więcej...

Korsze

Pasieka „Mały Miś”

zobacz więcej...

Barciany

Pasieka „Pucer”

zobacz więcej...

Banie Mazurskie

Pasieka Dziadka Ignacego

zobacz więcej...

Dzierzgoń

Pasieka Rodzinna Kaweckich

zobacz więcej...

Olsztyn

Pasieka Wędrowna Jan i Remigiusz Pleszkun

zobacz więcej...

Piecki

Piekarnia-Cukiernia Marek Szabelski

zobacz więcej...

Łąkorz

Producent rolny Jan Ostrowski

zobacz więcej...

Olsztynek

Przedsiębiorstwo Wielobranżowe „Magdalenka”

zobacz więcej...

Ełk

Przetwórstwo i Wędzenie Ryb, Małgorzata Dzierżyńska

zobacz więcej...

Giżycko

Przystań Wilkasy Sp. z o.o.

zobacz więcej...

Olsztyn

Restauracja „Cudne Manowce”

zobacz więcej...

Giżycko

Restauracja „Łabędzi Ostrów”

zobacz więcej...

Górowo Iławeckie

Restauracja „Natangia”

zobacz więcej...

Ostróda

Restauracja „Romantyczna” w Hotelu SPA Dr Irena Eris

zobacz więcej...

Rydzewo

Restauracja „Spichlerz”

zobacz więcej...

Olsztynek

Restauracja „Z zielonym piecem”

zobacz więcej...

Reszel

Restauracja „Zamek Reszel Kreativ Hotel” Sp. z o.o.

zobacz więcej...

Szczytno

Restauracja Mazuriana

zobacz więcej...

Olsztyn

Restauracja Olsztyńska, Hotel Dyplomat

zobacz więcej...

Elbląg

Sklep „SmakEKO”

zobacz więcej...

Olsztyn

Sklep „Zielarnia Warmińska”

zobacz więcej...

Lidzbark Welski

Spółdzielnia Mleczarska

zobacz więcej...

Purda

Tradycyjna Wędzarnia Warmińska

zobacz więcej...

Olsztynek

Wytwórnia Octu i Musztardy „OCTIM” Sp. z o.o.

zobacz więcej...

Gołdap

Zajazd „Piękna Góra Rudziewicz”

zobacz więcej...

Rozogi

Zajazd „Tusinek”

zobacz więcej...

Małdyty

Zakład Masarski Zbigniew Rolka

zobacz więcej...

Dobre Miasto

Zakład Piekarniczy „Złoty Róg”

zobacz więcej...

Reszel

Zakład Piekarski Trzczak

zobacz więcej...

Świątki

Zakład Przetwórstwa Mięsnego „Gołogóra”

zobacz więcej...

Pasłęk

Zakład Przetwórstwa Ślimaków – P.P.H.U. Eko Snails Garden

zobacz więcej...

Miłomłyn

Zakład Wędliniarski „Flis-Pol”

Zobacz więcej...