Turbo jaja z wolnego wybiegu Symonowicz Tomasz

W gospodarstwie prowadzona jest hodowla kur niosek. Nie jest to ferma a hodowla przydomowa wolno wybiegowa, która prowadzona od kilku już lat. Od samego początku głównym celem była jakość, a nie ilość. Celem było przede wszystkim nawiązać do historii regionu, do Warmii, gdzie w każdej zagrodzie biegały kury, gdzie smak jaj był czymś wyjątkowym i naturalnym, żółtko takiego jaja miało swój naturalny słonecznikowy kolor nie zmącony sztucznymi paszami. Ważnym […]

Gospodarstwo Pasieczne Arkadiusz Potymko

Pasieka powstała w 2000 r. Jest pasieką rodzinną. Mieści się ona w miejscowości Woryny, na terenie czystym ekologicznie. Jest to pasieka wędrowna. Tradycja pszczelarska przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Pasieka specjalizuje się w produkcji miodu: lipowego, rzepakowego, wielokwiatowego, spadziowego, gryczanego. W swoim asortymencie posiada również świece z wosku pszczelego a także pyłek kwiatowy i kit pszczeli. Pasieka jest położona w bardzo malowniczym miejscu, do którego można przyjechać, aby skosztować […]

Swojskie Wędliny Milena Zalewska

Produkcja opiera się na  recepturach przekazanych właścicielce przez jej dziadków. Rodzice właścicielki przez 12 lat prowadzili gospodarstwo rolne z własną wędzarnią. Pani Milena przejęła  gospodarstwo i zajęła się produkcją wędlin. Duże grono klientów wychwala produkty ze względu na to, że nie są parzone, lecz długo wędzone. Wyroby cieszą się uznaniem klientów oraz zdobywają liczne nagrody. Szczególnie boczek wędzony ma grono stałych klientów.

Z Pastwiska na Talerz

Z Pastwiska na Talerz to Agroturystyka i ekologiczne gospodarstwo. Specjalizuje się w hodowli bydła rasy Simental, owiec i kóz mięsnych, których mięso stanowi podstawę wyrobów kulinarnych. Mięso, które serwowane jest w obiekcie, pochodzi z własnego pastwiska, gdzie właścicielka dba o dobrostan zwierząt oraz naturalne warunki hodowli. W kuchni używane są  składniki z własnego ogrodu, bez sztucznych dodatków i koncentrowaniu się na wydobyciu naturalnego smaku potraw. Dzięki temu goście mogą cieszyć się pełnymi […]

Pasieka Jabłońscy

Gospodarstwo pasieczne działa od 1937r. Działalność w całości stanowi rodzinną manufakturę. Właściciele sami budują ule z drewna pochodzącego z okolicznych lasów oraz przeprowadzają wszystkie prace przy rodzinach pszczelich. Pszczoły umiejscawiane w kilku miejscach na terenach ekologicznie czystych, co daje możliwość noszenia nektaru o wysokich właściwościach prozdrowotnych. Tłocznia oleju zarejestrowana została w 2019 roku w systemie Rolniczego Handlu Detalicznego. Wszystkie oleje tłoczone są tradycyjną metodą na zimno. Bardzo istotnym […]

Pracownia Cukiernicza Magdalena Kroczek

Przedsiębiorstwo powstało w Olsztynie w 2011 r. i zajmuje się przede wszystkim produkcją lodów mlecznych, sorbetów owocowych i warzywnych oraz pieczeniem domowych ciast. Lody oraz sorbety powstają ze składników podstawowych: świeżego mleka, śmietanki, jaj kurzych, cukru, owoców sezonowych, świeżych ziół. Szczególna uwaga przywiązywana jest do jakości i regionalnego pochodzenia surowców, gdyż są głównym wyznacznikiem smaku lodów i ciast. Produkty bazują na własnych autorskich recepturach i tradycji wytwarzania świeżych lodów rzemieślniczych, […]

Młyn Produkcyjno – Handlowy „Młyn w Rynku”

Produkcja mąk w młynie częściowo wodnym, który powstał prawdopodobnie w 1230 roku. Oficjalnie prowadzę go od 1988 roku, wcześniej moi rodzice i dziadkowie. Do początku lat 90-tych w młynie prowadzono usługi przemiałowe dla lokalnej ludności, później rozpoczęła się produkcja i sprzedaż mąk do lokalnych piekarń, cukierni i pizzerii, a także sprzedaż detaliczna dla klientów indywidualnych. „Młyn w Rynku” zajmuje się produkcją mąk pszennych, żytnich i orkiszowych, a także otrąb. Mąki […]

Piekarnia Delicja

Piekarnia Delicja rozpoczęła działalność w roku 2000. Od roku 2008 pracujemy już w stałej siedzibie ‘Pięknej piekarni’, która mieści się w samym centrum Pieniężna i przyciąga klientów pięknymi zapachami świeżych wypieków. Firma produkuje 12 gatunków chleba na naturalnych zakwasach. Są to chleby pszenno-żytnie, żytnio-pszenne, z mąki żytniej razowej z dodatkiem różnych ziaren. Pieczołowicie pielęgnujemy naturalną fermentację, ponieważ ona nadaje chlebom charakterystyczny smak, aromat i długą świeżość. Dzięki […]

Pasieka „Na wzgórzach Dylewskich”

Na Wzgórzach Dylewskich położonych na obszarach Warmii i Mazur prężnie rozwija się rodzinna pasieka, posiadająca tradycyjny charakter, pełen wiedzy i pasji przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Istnienie Pasieki na Wzgórzach Dylewskich Truszczyński sięga już ponad 50-cio letniego doświadczenia i zamiłowania do pszczół. Połączenie pasji i pracowitości pozwoliło stworzyć coraz większą pasiekę wędrowną. Wędrowna gospodarka pasieczna pozwala na zwiększenie produkcji i różnorodności produktów pszczelich, ale także przyczyniając się do zapylania […]

Pasieka Pszczele Włości Sabina i Grzegorz Bratosiewicz

Pasieka Pszczele Włości oferuje miody z terenów Warmii, a pozyskiwaniem miodu zajmuje się od 2010 r. Pasieka mieści się 30 km od Olsztyna, w malowniczej miejscowości Stare Kawkowo, z dala od miasta, z alejami lipowymi i okalającymi je lasami, blisko rzeki Łyny. Czyste powietrze oraz walory krajobrazowo-przyrodnicze to atuty, dzięki którym pszczoły produkują znakomity miód. Pasieka posiada 80 rodzin pszczelich. Oferowany miód to: lipowy, wielokwiatowy, ze spadzi liściastej, rzepakowy, gryczany, […]