„Młynomag” Myszkowska, Rezanko Sp. J.

Młyn jest usytuowany na pograniczu Warmii i Mazur, pośród żyznych pól słynących z upraw zbóż konsumpcyjnych. Produkcja mąki odbywa się w zabytkowym młynie, którego historia sięga 1370 roku. Zboże przeznaczone na mąkę pochodzi od stałych dostawców, wyłącznie z terenu Warmii i Mazur. W procesie produkcji nie stosuje się żadnych dodatków. Oferta skierowana jest przede wszystkim do piekarń wykorzystujących tradycyjną technologię wypieku, jak i konsumentów, którzy cenią wysoką jakość mąki […]

Masarnia z Tradycją „Dreszler” s.c.

Masarnia to rodzinna firma Dreszlerów, której początki sięgają 1948 roku, gdy mały przydomowy zakład otworzył dziadek Benedykt. Pod koniec lat 70. XX wieku firmę prowadził syn Wiesław. W tym czasie przeprowadzono modernizację zakładu oraz doposażenie w urządzenia. Po śmierci taty w 2015 roku, rodzinny biznes przejęli synowe Bartosz i Krystian, kontynuując wędliniarskie tradycje. Produkty są wytwarzane według niezmienionych od powstania zakładu receptur, z użyciem najwyższej jakości surowców i przypraw. […]

Zielony Śledzik – Mazurska Olejarnia

Zielony Śledzik jest małą, rodzinną olejarnią, zlokalizowaną w zacisznym i urokliwym miejscu na Mazurach, w niewielkim siedlisku we wsi Maliniak. Jej początki sięgają 2021 roku, gdy rodzice właścicieli znaleźli tutaj siedlisko, w którym można było spełnić marzenia o wytwarzaniu metodą rzemieślniczą zdrowych i smakowitych olejów tłoczonych na zimno. Ziarna oraz pestki tłoczone są w specjalnie zaprojektowanej maszynie, metodą na zimno, co oznacza, że temperatura wypływającego oleju nie przekracza 38 stopni celsjusza. Gwarantuje to zachowanie […]

Gospodarstwo Rolne Wasieczko

Ilona i Andrzej, to drugie pokolenie, które wspólnie od 17 lat prowadzi gospodarstwo rolne w miejscowości Bark, położonej między Olsztynem a Barczewem. Właściciele tworzą swoją markę od początku do końca pracą własnych rąk. Ich działalności przyświeca hasło „produkcja z miłością i miłości do ziemi, w szacunku do przyrody i drugiego człowieka”. Uprawy prowadzone są w standardzie zapewniającym wysoką jakość produktów przy zachowaniu aspektów prośrodowiskowych i ekologicznych. Trzy lata temu właściciele zaczęli […]

Wiejskie Smaki Ewy

Historia gospodarstwa sięga lat 50. XX wieku, kiedy rozpoczęto hodowlę bydła mlecznego. Obecni właściciele przejęli gospodarstwo w 2000 roku i zmodernizowali hodowlę, rozszerzając ją do siedmiu sztuk wysokiej wydajności mlecznej krów rasy holsztyńsko-fryzyjskiej, co pozwoliło na zwiększenie produkcji i rozwój małego przetwórstwa. Mimo wprowadzanych usprawnień, wciąż stosowane są tu tradycyjne metody produkcji, łączące je z nowoczesnym podejściem do jakości i dbałości o dobrostan zwierząt. Produkcję nabiału na sprzedaż rozpoczęto w 2017 […]

Winnica Sztolcman

Winnica położona w malowniczym regionie północnej Polski, jest miejscem dynamicznie rozwijającym się i nawiązującym do tradycji regionu. Powstała w 2017 roku, licząc 3500 winorośli. Obecnie uprawia się tutaj ok. 6500 krzewów na powierzchni 1,5 hektara w dbałości o bioróżnorodność i ekologiczną równowagę. Specjalizuje się w odmianach mrozoodpornych przystosowanych do wymagającego klimatu tego obszaru: Solaris, Seyval Blanc, Muscaris, Hibernal i Regent. Produkcja win metodą tradycyjną opiera się […]

„Dzika Czekolada” Arkadiusz Dziczek

Firma założona w lipcu 2018 roku, pierwotnie specjalizowała się w rzemieślniczym wytwarzaniu czekolady bezpośrednio z ziaren kakao. Z czasem w obszarze zainteresowań pojawiła się chałwa, której receptura była stale dopracowywana. W 2023 roku chałwa z konfiturą różaną została nagrodzona w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” w podkategorii wyroby cukiernicze. Wśród pasji i zainteresowań cukierniczych właściciela od zawsze znajdowały się wytwarzane według starych rodzinnych przepisów tradycyjne […]

Gospodarstwo Pasieczne Oliwia

Gospodarstwo pasieczne Pana Piotra prowadzone jest od 2003r. Wcześniej w 1983r. pasieka została założona przez jego ojca. Uprawiane są tu rośliny miododajne, takie jak: facelia i nostrzyk biały. Część pasiek jest wędrownych, gdzie wywożone są ule na pożytek: rzepakowy, spadziowy i lipowy. Uprawy są bez nawozów i oprysków. Jedna z pasiek jest zlokalizowana z dala od aglomeracji i gospodarstw rolniczych w promieniu 5 km. Pasieki znajdują się w: Grzegorzach, Piankach i na ul. Kanałowej w Orzyszu. […]

Siedlisko Pasieka Marta i Tomasz Wysokińscy

Siedlisko Pasieka to wyjątkowe miejsce na Warmii, które łączy tradycje pszczelarskie z kulinarnym dziedzictwem regionu. Od 2009 roku prowadzona jest tu rodzinna pasieka wędrowna, która podróżuje po Warmii i Mazurach w poszukiwaniu najlepszych pożytków dla pszczół. Siedlisko Pasieka powstało z pasji do pszczelarstwa i miłości do natury. Na początku pasieka liczyła 24 rodziny pszczele, obecnie Pasieka liczy około 200 rodzin pszczelich, które żyją w drewnianych ulach z sosny wejmutki, tak aby ich […]

Turbo jaja z wolnego wybiegu Symonowicz Tomasz

W gospodarstwie prowadzona jest hodowla kur niosek. Nie jest to ferma a hodowla przydomowa wolno wybiegowa, która prowadzona od kilku już lat. Od samego początku głównym celem była jakość, a nie ilość. Celem było przede wszystkim nawiązać do historii regionu, do Warmii, gdzie w każdej zagrodzie biegały kury, gdzie smak jaj był czymś wyjątkowym i naturalnym, żółtko takiego jaja miało swój naturalny słonecznikowy kolor nie zmącony sztucznymi paszami. Ważnym […]