Kozia Farma Złotna

Różne sery udekorowane owocami i orzechami na drewnianej desce

Kozia Farma Złotna to certyfikowane gospodarstwo ekologiczne mieszczące się na terenie Gminy Morąg zajmujące się hodowlą kóz i przetwórstwem mleka koziego. Wytwarzanie produktów mlecznych odbywa się ręcznie według starych receptur. Do części produktów wykorzystano receptury dostosowane do lokalnych tradycji. Surowiec – mleko kozie pochodzi z własnej hodowali 142 kóz. Kozy hodowane są w warunkach tzw. chowu otwartego. Zwierzęta mają możliwość swobodnego wyjścia z koziarni […]

POLKA Warmia Sp. z o.o.

Butelki napoju Warmiak i warmiaczka na białym tle

Zakład powstał jako zupełnie nowy obiekt we wsi Kobiela koło Kiwit. W Kiwitach prężnie działało kiedyś przetwórstwo olejów. Rodzinne tradycje przetwórstwa owocowo-warzywnego mają blisko 50 lat. Obecnie produkowane są 4 rodzaje sosów POLKA i 7 rodzajów kwasów chlebowych POLKA. Produkty są promowane w ramach działalności stowarzyszenia „Dobre Bo Nasze” w hali Kupca Warmińskiego w Tomaszkowie, w restauracjach na Warmii i w sprzedaży internetowej. Kwasy chlebowe są wytwarzane w tradycyjny sposób, […]

Zakład Przetwórstwa Mięsnego Gołogóra

Kiełbasa z Gołogóry

Zakład Przetwórstwa Mięsnego Gołogóra położony jest w malowniczej i ekologicznie czystej okolicy – 15 km od Olsztyna. Właściciel zakładu – Mariusz, kontynuuje w nim swoją długoletnią działalność w branży mięsnej i najlepsze tradycje mistrzów masarskich. Efektem tego są m. in. liczne nagrody zdobyte w konkursach kulinarnych i na targach żywności oraz wpisanie „warmińskiej szynki wołowej wędzonej” na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Zakład specjalizuje […]

„Qraś” Wędliny Catering

Wędliny firmy Qraś na desce

Dziadkowie po przesiedleniu zaraz po wojnie w Orzyszu zaczęli hodować własne świnie z przeznaczeniem zabezpieczenia własnej rodziny. Dziadek wędził metodą tradycyjną (dymem z drzew liściastych) już od lat 60tych w wędzarni umieszczonej w budynku wielorodzinnym, do którego zostali przesiedleni. Wędzarnie były stałym elementem domów pruskich i znajdowały się w piwnicy u podstawy kominów. Surowiec pozyskiwany jest z małej ubojni w regionie.

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Olecku

Produkty firmy OSM Olecko

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Olecku powstała w latach dwudziestych ubiegłego stulecia. Obecnie bazę surowcową Spółdzielni stanowi około 400 producentów z regionu Mazur Garbatych dostarczających około 52 mln I mleka rocznie. Wiodącym produktem Spółdzielni są sery dojrzewające typu holenderskiego. Produkujemy też masło, twaróg naturalny, mleko spożywcze, śmietanę, maślankę i cukierki krówki. „Masło ekstra Mazury Smak Natury”, „Twaróg naturalny Mazury Smak Natury” oraz „Ser […]

Gospodarstwo Pasieczne Mazurska Pasieka

Słoiki miodu z napisem "Miody Ziemi Oleckiej"

Gospodarstwo pasieczne powstało w 1952 r. Zostało założone przez nestora rodu Stanisława Kalejtę – dziadka właściciela. W roku 1960 gospodarstwo liczyło 65 uli. Pszczelarstwo stało się pasją dziadka, która trwa do dnia dzisiejszego. Jego praca została doceniona i opisana w książce „Pszczelarstwo na Białostocczyźnie”. W 1975 roku do dziadka dołączył ojciec właściciela – Wiesław Kalejta. Od 1998 r. właściciel zaczął pobierać „nauki” z pszczelarstwa u dziadka i taty. Pszczelarstwo stało się […]

Gospodarstwo Rybackie Szwaderki Spółka z o.o.

Filety z pstrąga na białym talerzu

Gospodarstwo Rybackie Szwaderki to spółka z ponad 100-letnią tradycją w uprawie i przetwórstwie ryb z Warmii i Mazur. Dba o zrównoważone ekosystemy i zarybia jeziora szlachetnymi gatunkami z własnej wylęgarni. Oferuje ryby świeże, wędzone i smażone w różnych postaciach. Ma małą, lokalną, nowoczesną przetwórnię i sklep rybny. Nie stosuje żadnych substancji konserwujących/dodatkowych. Wędzi ryby w naturalnym dymie z drzewa olchowego. Sprzedaje produkty w punktach mobilnych i na targach. Ma certyfikaty i nagrody za najlepsze gospodarstwo ekologiczne. Korzysta […]

Dzika Wędzarnia – Patryk Paszkiewicz

Kiełbasa z dzikiej wędzarni

Firma zajmuje się produkcją wysokiej jakości wędlin z dziczyzny. Rodzina właściciela jest bardzo mocna związana zarówno z lasem jak i samą dziczyzną. Rodzice od 35 lat mieszkają w leśniczówce, a tata jest zarówno leśniczym jak i myśliwym. Dzięki temu kultura myśliwska jest bardzo mocno zakorzeniona. Dodatkowo pod domem znajduje się skup dziczyzny, z którego pochodzi mięso wykorzystywane do wyrobu wędlin. Wszystko to zainspirowało właściciela do założenia Dzikiej Wędzarni. […]

Firma Mark Łukasz Kiezik

Kamyczki orzechowe na tle fioletowych kwiatów

Tradycja Firmy MARK, rozpoczęła się w 1958 roku kiedy powstała Wytwórnia Cukiernicza Łuczanka. W 1983 roku Cukiernia „ANNA” przejęła pracowników wraz z urządzeniami cukierniczymi. W 2008 roku Cukiernia ”ANNA” została sprzedana obecnym właścicielom, tym samym nazwa uległa przekształceniu na Firma MARK. Najważniejsze i najcenniejsze jest zachowanie smaku, zapachu, tradycyjnej receptury, tradycyjnej produkcji na 100 letnich urządzeniach. Firma „MARK” przekazuje swoją historie i dziedzictwo […]

Bohdan Stankiewicz KRP EKO ZŁOTNA

Bochenek chleba na stole

EKO Złotna to kompleks ekologiczny, który składa się z rodzinnych gospodarstw ekologicznych, ekologicznego młyna i Mazurskiej Akademii Wypieków Tradycyjnych. Uprawiają oni prastare odmiany zbóż, z których wytwarzają całoziarnowe mąki razowe. Sprzedają je w sklepiku, sklepie internetowym i na targach ekologicznych. Mają certyfikaty ekologiczne i nagrody za najlepsze gospodarstwo ekologiczne. Są członkami Stowarzyszenia Polska Ekologia i ekspertami w żarnowym przemiale zbóż pradawnych. Organizują kursy i warsztaty tradycyjnego wypieku chleba z mąk ekologicznych dla […]