Święto sera już za nami

 W miniony weekend na terenie miasteczka studenckiego w Kortowie odbyła się VII edycja Festiwalu Serów i Twarogów Polskiego Mleczarstwa. Uczestnicy mogli m.in. degustować sery i twarogi producentów serów, oglądać pokazy kulinarne, pokazy filmowe poświęcone tajnikom przemysłowej produkcji serów dojrzewających i twarogów najwyższej jakości. Nie zabrakło również atrakcji dla dzieci w postaci animacji, uliczki seromaniaków. Festiwal to również okazja, by  kształtować od najmłodszego pokolenia poprawne nawyki żywieniowe, wpisujące w dietę nabiał.

Wśród wystawców nie zabrakło członków sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle.

Podczas wydarzenia zostały wręczone m.in. statuetki Prezydenta Olsztyna, wyróżnienia Rektora Uniwersytetu Warmińsko – Mazurskiego w Olsztynie, Puchary Marszałka Województwa Warmińsko – Mazurskiego.

W wyniku OCENY EKSPERTÓW,  przeprowadzonej na podstawie znajomości rynku oraz portfolio zamieszczonych na stronach internetowych poszczególnych wystawców WYRÓŻNIENIE REKTORA UWM w Olsztynie w kategorii HIT SEROWY otrzymała:

– Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Olecku za SER OLECKI DŁUGODOJRZEWAJĄCY,

– Gospodarstwo Rolne NAD AREM w Kierźlinach za SER TWARDY PODPUSZCZKOWY Z MLEKA KOZIEGO

Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego Gustawa Marka Brzezina otrzymali:

– Spółdzielnia Mleczarska MLEKOVITA w Wysokiem Mazowieckiem – ZAKŁADY PRODUKCYJNE W WOJEWÓDZTWIE WARMIŃSKO-MAZURSKIM: DZIAŁDOWIE, LUBAWIE, MORĄGU I SUSZU – za WYSOKĄ JAKOŚĆ PRODUKTÓW MLECZARSKICH,

– KOZIA FARMA ZŁOTNA KOŁO MORĄGA – za TWAROŻEK OBERLANDZKI

NAGRODĘ PUBLICZNOŚCI – SEROWY KRÓL w kategorii serów typu holenderskiego otrzymała Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Olecku za SER GOUDA.

Festiwal organizowany był w ramach Kalendarza imprez regionalnych promujących żywność naturalną, tradycyjną, lokalną i regionalną województwa warmińsko – mazurskiego w 2019 roku.

Impreza była objęta honorowym patronatem – Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego Gustawa Marka Brzezina, Prezydenta Olsztyna Piotra Grzymowicza oraz Rektora Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie – prof. dr hab. inż. Ryszarda Góreckiego, Polskiej Akademii Nauk – Komitetu Nauk o Żywności, Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. Ogólnopolskie Święto Sera – Festiwal Serów i Twarogów Polskiego Mleczarstwa organizowane jest przez: Katedrę Mleczarstwa i Zarządzania Jakością Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie w partnerstwie z: Samorządem Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Urzędem Miasta  Olsztyna, Fundacją ŻAK Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, Krajowym Związkiem Spółdzielni Mleczarskich, Związek Rewizyjny w Warszawie.

24.09.2019; 01:40

Galeria