Targi „Smaki Regionów” – Poznań

Kolejne sukcesy producentów żywności tradycyjnej z Warmii i Mazur. Od soboty w Poznaniu trwają targi „Smaki Regionów” – imprezy skupiającej producentów i przetwórców żywności naturalnej i tradycyjnej.

Targi to kulinarna podróż niemal przez całą Polskę. Co roku, pod herbami województw, gromadzą się wytwórcy tradycyjnych produktów: aromatycznych wędlin, wyśmienitych serów, regionalnych miodów, naturalnego pieczywa, naturalnych soków, olejów tłoczonych na zimno.

Na takiej imprezie nie mogło zabraknąć naszego regionu. Na stoisku województwa warmińsko-mazurskiego królowały ryby, wędliny, regionalne miody, sękacze, mąki.

Zaprezentowali się:

  • Pasieka „Ranczo w Kaczej Dolinie” z Nowej Wsi Reszelskiej – miody
  • Tradycyjna Wędzarnia Warmińska z Kaborna – ryby
  • Zakład wędliniarski „Flis-Pol” z Miłomłyna – wędliny
  • Firma „Margot” z Wilkas – tradycyjne konfitury
  • „Zielarnia Warmińska” z Olsztyna – zioła i herbaty
  • „Qraś” Wędliny Catering z Orzysza – wędliny

Jak co roku, nasze produkty cieszyły się dużą popularnością. Nie obyło się również bez nagród. W tym roku „Złoty medal Targów” otrzymali:

  • Zakład wędliniarski „Flis-Pol” z Miłomłyna – za polędwiczkę miłomłyńską
  • Pasieka „Ranczo w Kaczej Dolinie” z Nowej Wsi Reszelskiej – za miód nektarowy gryczany

Dodatkowo 6 przedsiębiorców – członków Sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle otrzymało „Perły 2018” – nagrody przyznawane w ogólnopolskim konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” za najlepsze produkty
i potrawy regionalne. Były to:

  • Chleb żytnio-orkiszowy z kminkiem – GS Piekarni Dźwierzuty
  • Warmińska szynka wołowo-wędzona – Zakładu Przetwórstwa Mięsnego Gołogóra
  • Musztarda sarepska z linii „Musztard Mazurskich” – Wytwórni Octu i Musztardy OCTIM Sp. z o.o., Olsztynek
  • Polędwica w rozmarynie – Zakładu Wędliniarski Flis-Pol z Miłomłyna
  • Miód wielokwiatowy – Pasieka „Ranczo w Kaczej Dolinie” z Nowej Wsi Reszelskiej
  • „Sandacz podany na kaszy z kurkami” – Restauracji „Łabędzi Ostrów” z Pięknej Góry k.Giżycka

Dodatkowe relacje na oficjalnym fanpage’u Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle Kliknij tutaj

01.10.2018; 08:00

Galeria