Uroczystość wręczenia certyfikatów sieci Dziedzictwa Kulinarnego nowym podmiotom

Jak już informowaliśmy, decyzją Zarządu Województwa Warmińsko – Mazurskiego z dnia 11 grudnia 2018 r. cztery nowe podmioty uzyskały członkostwo w sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle“. Obecnie do sieci należy 139 członków.

Lista podmiotów, które zostały przyjęte w poczet członków sieci Dziedzictwa Kulinarnego Warmia Mazury Powiśle:

22 stycznia Pan Gustaw Marek Brzezin, Marszałek Województwa oraz Pani Sylwia Jaskulska, Członek Zarządu Województwa uroczyście i osobiście wręczyli nowym członkom sieci emaliowane szyldy z logo sieci oraz certyfikaty członkostwa.

Przy okazji uroczystości podziękowaliśmy Państwu  Elżbiecie i Ryszardowi Sierpińskim, właścicielom Karczmy Jagienka z Burdąga k. Szczytna za dwanaście lat owocnej współpracy w ramach sieci. “Jagienka” została włączona do grona członków sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle” w 2007 roku.

Więcej informacji o firmie kończącej działalność:

  • Karczma Jagienka, Burdąg k. Szczytna

Karczma Jagienka powstała z wielkiej miłości do Mazur. Restauracja oferowała kuchnię staropolską i regionalną. Wszystkie proponowane dania przygotowywane były na miejscu z naturalnych, lokalnych składników, a w sezonie wiosenno-letnim w menu znajdowały się dania sezonowe np. z runa leśnego. Karczma ściśle współpracowała z gospodarstwami rolnymi z regionu Warmii i Mazur, od których kupowała część produktów. Współpracowała z członkami Sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle: Gospodarstwem Rybackim w Swaderkach dostarczającym ryby oraz firmą „Mazurskie Miody”, dzięki której posiadała w ciągłej sprzedaży miody pasieczne i miody pitne.

Państwo Elżbieta i Ryszard Sierpińscy wielokrotnie brali udział w konkursie „Smaki Warmii Mazur i Powiśla na stołach Europy“ organizowanym przez Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego wspólnie z Warmińsko-Mazurską Izbą Rolniczą. Ich produkty i potrawy zdobywały uznanie członków jury konkursu: m.in.

  • w VI edycji konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy”- w 2011 roku – Bar Restauracyjny Karczma Jagienka z Burdąga k. Jedwabna zajął pierwsze miejsce w kategorii „Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego – produkty i przetwory z ryb” za „Węgorza wędzonego w zalewie octowo-olejowej” w finale subregionalnym konkursu w Szczytnie oraz z tym samym produktem drugie miejsce w finale regionalnym konkursu w Olsztynie.
  • w X edycji konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy”- w 2015 roku – Bar Restauracyjny Karczma Jagienka z Burdąga k. Jedwabna zajął pierwsze miejsce w kategorii Potrawy w podkategorii przedsiębiorstwa i szkoły za „Duszony karczek z dzika z żurawiną” oraz pierwsze miejsce w kategorii „Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego – produkty i przetwory z ryb” za „Ciasteczka rybne” w finale subregionalnym konkursu w Szczytnie. W finale regionalnym konkursu w Olsztynie „Ciasteczka rybne” zajęły drugie miejsce, natomiast za „Duszony karczek z dziką z żurawiną” Karczma zdobyła nagrodę specjalną Warmińsko-Mazurskiej Izby Rolniczej.
  • w XI edycji konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy” w 2016 roku – Bar Restauracyjny Karczma Jagienka z Burdąga k. Jedwabna zajął pierwsze miejsce w kategorii „Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego – produkty i przetwory z ryb” za „Klopsiki rybne z pstrąga” w finale subregionalnym konkursu w Szczytnie oraz z tym samym produktem drugie miejsce w finale regionalnym konkursu w Olsztynie.

Wielu uczniów z Zespołu Szkół nr 2 im. Jędrzeja Śniadeckiego w Szczytnie zdobyło  w „Karczmie” praktyczne doświadczenie w zawodzie kucharza i szefa kuchni.

Relacja z uroczystości na stronie warmia.mazury.pl

30.01.2019; 12:18

Galeria