„Warmia, Mazury, Powiśle – tożsamość daje skrzydła”
W dniach 24 – 25 listopada na konferencji dotyczącej żywności wysokiej jakości, tradycyjnej, lokalnej i regionalnej pod tytułem „Warmia, Mazury, Powiśle – tożsamość daje skrzydła” spotkali się członkowie sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle oraz grono osób związane z produkcją tego typu żywności. Wydarzenie miało miejsce w malowniczo położonym Hotelu Anders w Starych Jabłonkach.
Zaczęło się bardzo „smacznie”, gdyż część uczestników wystawiła do degustacji swoje wyroby.
Konferencję otworzyła Pani Sylwia Jaskulska, Członek Zarządu Województwa Warmińsko-Mazurskiego. Następnie, wręczyła ona nowo przyjętym członkom sieci Dziedzictwo Kulinarne Mazury Powiśle certyfikaty i emaliowane szyldy z logo sieci.
Konferencja została podzielona na dedykowane tematycznie części:
- Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle jako marka, pomysł na biznes i żywa tradycja.
- Na talerzu w praktyce: stare czy nowe? tutejsze czy nietutejsze? swoje czy obce?
- O tym jak się Warmiak z Mazurem zejdzie, zapozna i … rozpocznie współpracę: Szybkie randki biznesowe – czyli spotkania jeden do jednego członków sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle
- Gdzie szukać dofinansowania? – Możliwości wsparcia działalności gospodarczej na obszarach wiejskich.
- Nieoczekiwanie istotne aspekty prowadzenia biznesu
- Aktualne zmiany w przepisach prawa żywnościowego
Występy prelegentów cieszyły się dużym zainteresowaniem. Każda prelekcja była jedyna w swoim rodzaju – zaczęła Pani prof. dr hab. inż. Katarzyna Majewska, która sięgając czasów antycznych z pasją opowiedziała historię pieczenia chleba.
Skończyła Pani Sylwia Ciągło-Androsiuk z Warmińsko – Mazurskiego Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych w Olsztynie, która „podgrzała” atmosferę przedstawiając nowo obowiązujące przepisy, będące dla wielu uczestników sporym zaskoczeniem.
Dużo emocji wywołało też energetyczne wystąpienie Pana Piotra Tutko, fotografa, szkoleniowca na temat marketingu w mediach społecznościowych.
Niedosyt uczestników wywołał tez punkt programu „Randki Biznesowe”. Był to czas przeznaczony na zapoznanie się, integrację, co może będzie w przyszłości skutkować nawiązaniem kontaktów biznesowych.
Pierwszego dnia po południu znów było bardzo „smacznie”, mianowicie w trakcie degustacji dań, które przygotowywali wszyscy uczestnicy konferencji pod kierunkiem Pascala Brodnickiego. Warsztaty kulinarne dzięki wspólnej pracy i pasji były również okazją do integracji. Wspomnieć też trzeba koniecznie wystąpienia Państwa Alicji i Tomasza Derdoń z kawiarni „Moja” z Olsztyna oraz Pana Tomasza Szmitkowskiego z restauracji „Cudne Manowce”, którzy opisali swoje doświadczenia związane z odtwarzaniem starych receptur i wykorzystanie roślin dzikorosnących w kuchni. Poważny temat sukcesji w biznesie także cieszył się dużym zainteresowaniem słuchaczy konferencji.
29.11.2021; 11:50
Aktualności
DO 14 LUTEGO 2022 ROKU PRZYJMOWANE SĄ OFERTY DO KONKURSU DLA ORGANIZACJI POZARZĄDOWYCH, KTÓRY ORGANIZUJE SAMORZĄD WOJEWÓDZTWA WARMIŃSKO-MAZURSKIEGO.
Na finansowe wsparcie mogą liczyć pomysły na działania mające na celu rozwój i promocję sektora regionalnej, tradycyjnej, naturalnej żywności.
W ramach konkursu można realizować zadania, których celem jest upowszechnianie wiedzy dot.
10.02.2022; 08:49
Gęsim tropem….
Właśnie ukazało się kolejne wydawnictwo dotyczące naszego kulinarnego dziedzictwa. Gęsim tropem – warmińsko-mazurskie smaki i smaczki – Zapraszamy do lektury – tutaj
Publikację przygotowało Iławskie Stowarzyszenie Producentów Gęsi
08.12.2021; 11:59
„Warmia, Mazury, Powiśle – tożsamość daje skrzydła”
W dniach 24 – 25 listopada na konferencji dotyczącej żywności wysokiej jakości, tradycyjnej, lokalnej i regionalnej pod tytułem „Warmia, Mazury, Powiśle – tożsamość daje skrzydła” spotkali się członkowie sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle oraz grono osób związane z produkcją tego typu żywności.
29.11.2021; 11:50
Galeria

zobacz więcej...

zobacz więcej...

zobacz więcej...

zobacz więcej...

zobacz więcej...

zobacz więcej...

zobacz więcej...

zobacz więcej...

zobacz więcej...

zobacz więcej...

zobacz więcej...

zobacz więcej...

zobacz więcej...

zobacz więcej...

zobacz więcej...

zobacz więcej...

zobacz więcej...

zobacz więcej...

zobacz więcej...

zobacz więcej...

zobacz więcej...

zobacz więcej...

zobacz więcej...

zobacz więcej...

zobacz więcej...

zobacz więcej...

zobacz więcej...

zobacz więcej...

zobacz więcej...

zobacz więcej...

zobacz więcej...

zobacz więcej...

zobacz więcej...

zobacz więcej...

zobacz więcej...

zobacz więcej...

zobacz więcej...

zobacz więcej...

zobacz więcej...