„Warmia, Mazury, Powiśle – tożsamość daje skrzydła”

W dniach 24 – 25 listopada na konferencji dotyczącej żywności wysokiej jakości, tradycyjnej, lokalnej i regionalnej pod tytułem „Warmia, Mazury, Powiśle – tożsamość daje skrzydła” spotkali się członkowie sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle oraz grono osób związane z produkcją tego typu żywności. Wydarzenie miało miejsce w malowniczo położonym Hotelu Anders w Starych Jabłonkach.

Zaczęło się bardzo „smacznie”, gdyż część uczestników wystawiła do degustacji swoje wyroby.

Konferencję otworzyła Pani Sylwia Jaskulska, Członek Zarządu Województwa Warmińsko-Mazurskiego. Następnie, wręczyła ona nowo przyjętym członkom sieci Dziedzictwo Kulinarne Mazury Powiśle certyfikaty i emaliowane szyldy z logo sieci.

Konferencja została podzielona na dedykowane tematycznie części:

  • Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle jako marka, pomysł na biznes i żywa tradycja.
  • Na talerzu w praktyce: stare czy nowe? tutejsze czy nietutejsze? swoje czy obce?
  • O tym jak się Warmiak z Mazurem zejdzie, zapozna i … rozpocznie współpracę: Szybkie randki biznesowe – czyli spotkania jeden do jednego członków sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle
  • Gdzie szukać dofinansowania? Możliwości wsparcia działalności gospodarczej na obszarach wiejskich.
  • Nieoczekiwanie istotne aspekty prowadzenia biznesu
  • Aktualne zmiany w przepisach prawa żywnościowego

 

Występy prelegentów cieszyły się dużym zainteresowaniem. Każda prelekcja była jedyna w swoim rodzaju – zaczęła Pani prof. dr hab. inż. Katarzyna Majewska, która sięgając czasów antycznych z pasją opowiedziała historię pieczenia chleba.

Skończyła Pani Sylwia Ciągło-Androsiuk z Warmińsko – Mazurskiego Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych w Olsztynie, która „podgrzała” atmosferę przedstawiając nowo obowiązujące przepisy, będące dla wielu uczestników sporym zaskoczeniem.

Dużo emocji wywołało też energetyczne wystąpienie Pana Piotra Tutko, fotografa, szkoleniowca na temat marketingu w mediach społecznościowych.

Niedosyt uczestników wywołał tez punkt programu „Randki Biznesowe”. Był to czas przeznaczony na zapoznanie się, integrację, co może będzie w przyszłości skutkować nawiązaniem kontaktów biznesowych.

Pierwszego dnia po południu znów było bardzo „smacznie”, mianowicie w trakcie degustacji dań, które przygotowywali wszyscy uczestnicy konferencji pod kierunkiem Pascala Brodnickiego. Warsztaty kulinarne dzięki wspólnej pracy i pasji były również okazją do integracji. Wspomnieć też trzeba koniecznie wystąpienia Państwa Alicji i Tomasza Derdoń z kawiarni „Moja” z Olsztyna oraz Pana Tomasza Szmitkowskiego z restauracji „Cudne Manowce”, którzy opisali swoje doświadczenia związane z odtwarzaniem starych receptur i wykorzystanie roślin dzikorosnących w kuchni. Poważny temat sukcesji w biznesie także cieszył się dużym zainteresowaniem słuchaczy konferencji.

 

 

 

 

 

 

 

29.11.2021; 11:50

Galeria