Województwo warmińsko-mazurskie na Targach „Smaki Regionów” 2021

Po rocznej przerwie spowodowanej pandemią województwo warmińsko-mazurskie przedstawiło jedne z najlepszych regionalnych produktów żywnościowych podczas Targów „Smaki Regionów” 2-4 października w Poznaniu.

Na ponad siedemdziesięciometrowym stoisku zaprezentowało się dziesięć firm będących członkami sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle”.

  • Masarnia z Tradycją „Dreszler” z Nowego Miasta Lubawskiego
  • Pasieka Rancho w Kaczej Dolinie z Nowej Wsi Reszelskiej k. Bisztynka
  • Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Olecko
  • Zakład Wędliniarski Flis-Pol z Miłomłyna
  • Tradycyjna Wędzarnia Warmińska z Kaborna k. Purdy
  • Kozia Farma Złotna ze Złotnej k. Morąga
  • Octim Sp. z o.o. z Olsztynka
  • Qraś wędliny z Orzysza
  • Pasieka „Leśny Dwór” z Leśnego Dworu k. Szczytna
  • „Almes” Miody pitne Nidzica

Cztery produkty zdobyły laury w konkursie o Medal Targów Smaki Regionów. Medale otrzymały:

  • Masarnia z Tradycją „Dreszler”
  • Pasieka Rancho w Kaczej Dolinie
  • Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Olecko.

Wyróżnienie otrzymał Zakład Wędliniarski Flis-Pol z Miłomłyna.

Podczas Targów odbyła się gala z okazji 20-lecia ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionów, uświetniona koncertem z repertuaru Anny Jantar i Anny German w wykonaniu znakomitej wokalistki i instrumentalistki Katarzyny Zawady.

Z naszego województwa Perły 2021 w konkursie zdobyło pięć firm:

  • Kalinówka – Wzgórza Dylewskie za szynkę dylewską dojrzewającą
  • Pasieka Rancho w Kaczej Dolinie za miód lipowy nektarowo-spadziowy
  • OSM Olecko za masło naturalne Olecko z Warmii i Mazur
  • Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska” Dźwierzuty za chleb wieloziarnisty
  • OCTIM Sp. z o.o. za ocet jabłkowy 6% ekologiczny z Olsztynka.

Gości odwiedzających stoisko nie brakowało, wszyscy uczestnicy Targów byli zadowoleni zarówno ze sprzedaży, jak i okazji do promocji naszego Województwa!

Gratulujemy!!!

05.10.2021; 02:39

Galeria