XIV edycja konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla- szansą na sukces” – podsumowanie

 

W tegorocznej edycji konkursu zaprezentowano ogółem 13 potraw oraz 21 produktów. Uczestnikami byli uczniowie i restauracje oraz osoby fizyczne w tym rolnicy, koła gospodyń wiejskich, organizacje zrzeszające osoby fizyczne.

 

LAUREACI KONKURSU:

„Potrawy z gęsi – uczniowie”

  • I miejsce i Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego – Karolina Bielecka i Ola Wesołowska z Zespółu Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku za „Podudzia gęsi duszone w piwie, puree pietruszkowo-gruszkowe, marynowane buraki, galaretka z żurawiny, sos z natki pietruszki”.
  • II miejsce – Magdalena Lenkiewicz i Justyna Zapadka z Zespołu Szkół nr 2 im. Jędrzeja Śniadeckiego w Szczytnie za „Gęś po mazursku duszona w kiszonej kapuście i kwasie chlebowym z gulaszem z gęsich wątróbek i leśnych grzybów z dodatkiem szarych kluch”.
  • III miejsce – Kamil Sypel i Maciej Piwowarski z Zespołu Szkół Gastronomiczno – Spożywczych w Olsztynie za „Gęsi udziec faszerowany bakaliami podany w towarzystwie tłuczonych ziemniaków z kapustą, buraczków z dodatkami”.

„Potrawy z gęsi – restauracje”

  • I miejsce i Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego – Natura Mazur Hotel & SPA z Warchał za „Mazurską gęś”.
  • II miejsce – Restauracja Welska z Ciborza za „Udka gęsie podane z borowikowym pęczakiem oraz buraczkami na słodko”.
  • III miejsce – Niebieski Zaułek Restauracja Mazurska ze Szczytna za „Pierogi z gęsiną”.

„Ciasta, ciastka i ciasteczka”

  • I miejsce i Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego – „Ciasto drożdżowe”, Koło Gospodyń Wiejskich w Gierzwałdzie „Jagienki”.
  • II miejsce – „Kluski”, Koło Gospodyń Wiejskich Wierzbiny.
  • III miejsce – „Sękacz Mazurski”, Stacze.

Zarząd Warmińsko – Mazurskiej Izby Rolniczej przyznał nagrodę specjalną za:

  • „Ciasteczka na smalcu”, Koło Gospodyń Wiejskich Jędrychowo.

Podczas wydarzenia odbyła się prelekcja Pana dr inż. Janusza Pomianowskiego dotycząca wartości odżywczej gęsiny, sposobów jej przetwarzania i serwowania.

Organizatorami konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla – szansą na sukces” byli: Samorząd Województwa Warmińsko – Mazurskiego, Warmińsko-Mazurska Izba oraz Zespół Szkół nr 2 im. Jędrzeja Śniadeckiego w Szczytnie.

10.04.2019; 09:39

Galeria