Buraki obieramy i myjemy, kroimy na pół. Z oleju, roztartego czosnku, soli, pieprzu i majeranku robimy marynatę. Obtaczamy w niej buraki. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 200 stopni z termoobiegiem. Wyciągamy, lekko studzimy. Ser tarkujemy. Buraki obkładamy częścią sera (resztę sera zostawiamy na dołożenie) i zawijamy w boczek tak, aby plaster owinął buraka z każdej strony. Pieczemy do miękkości w temp. 170 stopni. Pod koniec układamy ser na szczycie pieczonej przekąski i pieczemy do roztopienia się sera.
Składniki:
5 małych buraków (np. pozostałych z placków z łodyg botwiny)
do smaku: sól, pieprz, majeranek
100 g sera twardego koziego
10 plastrów boczku surowego wędzonego
3 ząbki czosnku
100 ml oleju
- Przystawka
- 4 porcje
- 40 min