Publikacje

Przewodnik po smakach
Warmii i Mazur

„Przewodnik po smakach Warmii i Mazur” powstał dzięki współpracy
Samorządu Województwa Warmińsko-Mazurskiego i Kół Gospodyń
Wiejskich. Głównym celem tej publikacji jest rozpowszechnienie
niecodziennych przepisów opartych na regionalnych surowcach oraz
pielęgnowanie tradycji kulinarnych Warmii, Mazur i Powiśla. Aby chronić
i rozwijać nasze kulinarne dziedzictwo, samorząd województwa wspiera
lokalnych przetwórców i producentów żywności, podejmując działania
promujące żywność wysokiej jakości na Warmii i Mazurach.


Każdy region ma swoją lokalną dumę. Naszą jest naturalna, regionalna
żywność wytwarzana z poszanowaniem tradycji, sztuki kulinarnej oraz
zasobów przyrodniczych. Żywię nadzieję, że niniejszy przewodnik będzie
inspiracją do odkrywania naszego regionu od kuchni – wielokulturowej,
domowej, prostej, ale niesamowicie smacznej.


Zachęcam do zanurzenia się w bogactwie smaków naszych wyśmienitych
potraw, a także odkrywania historii i piękna Warmii i Mazur.

Mockup okładki przewodnika kulinarnego
Stare czarno-białe zdjęcie pracowników robiących ser salami w zakładzie

Lista Produktów Tradycyjnych

Publikacja „Lista Produktów Tradycyjnych województwa warmińsko-mazurskiego” jest przewodnikiem po regionalnej kuchni. Jest także źródłem informacji na temat tradycji, sposobów wytwarzania oraz wyjątkowych cech najstraszych rodzimnych przysmaków i produktów. Książka została wydana w 2020 roku przez Urząd Marszałkowski Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Departament Rozwoju Obszarów Wiejskich i Rolnictwa.