Lista członków z kategorii producenci i przetwórcy

Różne sery udekorowane owocami i orzechami na drewnianej desce

Kozia Farma Złotna

Kozia Farma Złotna to certyfikowane gospodarstwo ekologiczne mieszczące się na terenie Gminy Morąg zajmujące się hodowlą kóz i przetwórstwem mleka koziego. Wytwarzanie produktów mlecznych odbywa się ręcznie według starych receptur. Do części produktów wykorzystano receptury dostosowane do lokalnych tradycji. Surowiec – mleko kozie pochodzi z własnej hodowali 142 kóz. Kozy hodowane są w warunkach tzw. chowu otwartego. Zwierzęta

Czytaj więcej
Butelki napoju Warmiak i warmiaczka na białym tle

POLKA Warmia Sp. z o.o.

Zakład powstał jako zupełnie nowy obiekt we wsi Kobiela koło Kiwit. W Kiwitach prężnie działało kiedyś przetwórstwo olejów. Rodzinne tradycje przetwórstwa owocowo-warzywnego mają blisko 50 lat. Obecnie produkowane są 4 rodzaje sosów POLKA i 7 rodzajów kwasów chlebowych POLKA. Produkty są promowane w ramach działalności stowarzyszenia „Dobre Bo Nasze” w hali Kupca Warmińskiego w Tomaszkowie, w restauracjach na Warmii i w sprzedaży internetowej.

Czytaj więcej
Kiełbasa z Gołogóry

Zakład Przetwórstwa Mięsnego Gołogóra

Zakład Przetwórstwa Mięsnego Gołogóra położony jest w malowniczej i ekologicznie czystej okolicy – 15 km od Olsztyna. Właściciel zakładu – Mariusz, kontynuuje w nim swoją długoletnią działalność w branży mięsnej i najlepsze tradycje mistrzów masarskich. Efektem tego są m. in. liczne nagrody zdobyte w konkursach kulinarnych i na targach żywności oraz wpisanie „warmińskiej szynki wołowej wędzonej” na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra

Czytaj więcej
Wędliny firmy Qraś na desce

„Qraś” Wędliny Catering

Dziadkowie po przesiedleniu zaraz po wojnie w Orzyszu zaczęli hodować własne świnie z przeznaczeniem zabezpieczenia własnej rodziny. Dziadek wędził metodą tradycyjną (dymem z drzew liściastych) już od lat 60tych w wędzarni umieszczonej w budynku wielorodzinnym, do którego zostali przesiedleni. Wędzarnie były stałym elementem domów pruskich i znajdowały się w piwnicy u podstawy kominów. Surowiec pozyskiwany jest z małej ubojni w regionie.

Czytaj więcej
Produkty firmy OSM Olecko

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Olecku

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Olecku powstała w latach dwudziestych ubiegłego stulecia. Obecnie bazę surowcową Spółdzielni stanowi około 400 producentów z regionu Mazur Garbatych dostarczających około 52 mln I mleka rocznie. Wiodącym produktem Spółdzielni są sery dojrzewające typu holenderskiego. Produkujemy też masło, twaróg naturalny, mleko spożywcze, śmietanę, maślankę i cukierki krówki. „Masło ekstra Mazury Smak Natury”, „Twaróg

Czytaj więcej
Słoiki miodu z napisem "Miody Ziemi Oleckiej"

Gospodarstwo Pasieczne Mazurska Pasieka

Gospodarstwo pasieczne powstało w 1952 r. Zostało założone przez nestora rodu Stanisława Kalejtę – dziadka właściciela. W roku 1960 gospodarstwo liczyło 65 uli. Pszczelarstwo stało się pasją dziadka, która trwa do dnia dzisiejszego. Jego praca została doceniona i opisana w książce „Pszczelarstwo na Białostocczyźnie”. W 1975 roku do dziadka dołączył ojciec właściciela – Wiesław Kalejta. Od 1998 r. właściciel zaczął pobierać „nauki” z pszczelarstwa

Czytaj więcej
Filety z pstrąga na białym talerzu

Gospodarstwo Rybackie Szwaderki Spółka z o.o.

Gospodarstwo Rybackie Szwaderki to spółka z ponad 100-letnią tradycją w uprawie i przetwórstwie ryb z Warmii i Mazur. Dba o zrównoważone ekosystemy i zarybia jeziora szlachetnymi gatunkami z własnej wylęgarni. Oferuje ryby świeże, wędzone i smażone w różnych postaciach. Ma małą, lokalną, nowoczesną przetwórnię i sklep rybny. Nie stosuje żadnych substancji konserwujących/dodatkowych. Wędzi ryby w naturalnym dymie z drzewa olchowego. Sprzedaje produkty w punktach mobilnych i na targach. Ma certyfikaty

Czytaj więcej
Kiełbasa z dzikiej wędzarni

Dzika Wędzarnia – Patryk Paszkiewicz

Firma zajmuje się produkcją wysokiej jakości wędlin z dziczyzny. Rodzina właściciela jest bardzo mocna związana zarówno z lasem jak i samą dziczyzną. Rodzice od 35 lat mieszkają w leśniczówce, a tata jest zarówno leśniczym jak i myśliwym. Dzięki temu kultura myśliwska jest bardzo mocno zakorzeniona. Dodatkowo pod domem znajduje się skup dziczyzny, z którego pochodzi mięso wykorzystywane do wyrobu wędlin. Wszystko

Czytaj więcej
Kamyczki orzechowe na tle fioletowych kwiatów

Firma Mark Łukasz Kiezik

Tradycja Firmy MARK, rozpoczęła się w 1958 roku kiedy powstała Wytwórnia Cukiernicza Łuczanka. W 1983 roku Cukiernia „ANNA” przejęła pracowników wraz z urządzeniami cukierniczymi. W 2008 roku Cukiernia ”ANNA” została sprzedana obecnym właścicielom, tym samym nazwa uległa przekształceniu na Firma MARK. Najważniejsze i najcenniejsze jest zachowanie smaku, zapachu, tradycyjnej receptury, tradycyjnej produkcji na 100 letnich urządzeniach. Firma

Czytaj więcej
Bochenek chleba na stole

Bohdan Stankiewicz KRP EKO ZŁOTNA

EKO Złotna to kompleks ekologiczny, który składa się z rodzinnych gospodarstw ekologicznych, ekologicznego młyna i Mazurskiej Akademii Wypieków Tradycyjnych. Uprawiają oni prastare odmiany zbóż, z których wytwarzają całoziarnowe mąki razowe. Sprzedają je w sklepiku, sklepie internetowym i na targach ekologicznych. Mają certyfikaty ekologiczne i nagrody za najlepsze gospodarstwo ekologiczne. Są członkami Stowarzyszenia Polska Ekologia i ekspertami w żarnowym przemiale zbóż pradawnych. Organizują kursy i warsztaty tradycyjnego

Czytaj więcej
Pasieka z niebiesko-brązowymi ulami

Zakład Pasieka Wędrowna

Działalność pszczelarska prowadzona jest od 1969 r. Właściciel pasieki – Jan, odziedziczył ją po swoim ojcu – Wacławie. Obecnie prowadzi ją wraz z synem – Remigiuszem. Pasieka obejmuje 130 rodzin pszczelich. Jako, że jest to pasieka wędrowna, część uli wywożona jest każdego roku na pożytki pszczele: rzepak, gorczycę, malinę leśną, akację, bobik, grykę, lipę, nostrzyk lekarski. Pozyskiwane są także miody

Czytaj więcej
Dwie butelki kombuchy na tle szklanego okna

Dobre Pola

Pod koniec 2018 r. właściciel wraz z rodziną przeprowadził się wraz z rodziną ze Śląska do małej wsi Otręba w gminie Kurzętnik. Chcieli zmienić swoje życie i sposób zarabiania pieniędzy. Rozpoczęła się działalność „Dobre Pola”. Właściciel posiada 1,5 hektara ziemi (w ekologii) uprawiając głównie owoce zioła i warzywa. Powoli hobby, czyli zdrowa żywność i zdrowe życie przekształcone zostało w działalność gospodarczą. W firmie

Czytaj więcej
Bezy z truskawkami, biorówkami i malinami

Tortolandia

Firma  związana od wielu lat z Warmią i rolnictwem. W małej pracowni powstają tradycyjne torty, ciasta, słodkości tylko z naturalnych składników. W ofercie można znaleźć produkty nowoczesne, ale właściciele skupiają się również na powrocie do starych receptur – brukowiec, ciastka ucierane, kuch, fefernuszki. Produkty pochodzą z własnego sadu lub z gospodarstwa właścicieli. Korzystają również z produktów od lokalnych dostawców. 

Czytaj więcej
Pojemniki z suszonymi warzywami i owocami

Gospodarstwo Ogrodnicze Joanna i Sebastian Walkiewicz

Gospodarstwo ogrodnicze rozpoczęło działalność w 2012 roku od samego początku było to certyfikowane gospodarstwo ekologiczne zajmujące się uprawą warzyw i owoców. Przez pierwsze lata produkty były dostarczane do okolicznych restauracji i hoteli. W 2021 r. nastąpiła reorganizacja podmiotu. Główną działalnością stało się suszarnictwo. Na jesieni 2023 r. następuje kolejny etap rozwoju podmiotu poprzez złożenie salki degustacyjnej oraz sklepiku firmowego na terenie gospodarstwa, jak

Czytaj więcej
Wędliny, kiełbasy oraz inne wyroby mięsne w opakowaniach

Wędzonki Warmińskie Anna Piotrowicz

Firma Wędzonki Warmińskie działa od 2020 roku. Nasze produkty ściśle związane są z regionem Warmii i Mazur, ponieważ wytwarzane są w rodzinnym zakładzie na Warmii, z mięsa wieprzowego pochodzącego z Lokalnych Masarni. Dostarczone elementy tusz wieprzowych po wystudzeniu są dostarczane do naszej firmy przez producenta mięsa samochodem z chłodnią. Następnie są ręcznie formowane i peklowane. Solanki robione są na bazie peklosoli z dodatkiem naparu ziołowego sporządzonego wyłącznie na bazie naturalnych

Czytaj więcej
Słoiki miodu z czarną etykietą

Pasieka Pucer – Dariusz i Małgorzata Pucer

Pasieka Pucer to firma rodzinna, zajmująca się pozyskiwaniem miodu na terenie Warmii i Mazur. Początki pasieki sięgają roku 1957, kiedy to Włodzimierz Pucer założył pierwsze ule w swoim gospodarstwie. Był on zafascynowany pszczelarstwem i z czasem postanowił podjąć się tego zajęcia na pełny etat. Początkowo, pasieka Pucer miała jedynie kilka uli i produkcja miodu była raczej lokalna. Jednak z czasem Włodzimierz

Czytaj więcej
Słoik miodu z drewnianą kaczką w tle

Pasieka Rancho w Kaczej Dolinie

„Ranczo w Kaczej Dolinie” znajduje się na Warmii, regionie pozbawionym przemysłu, dymiących kominów i ruchliwych dróg. Pszczelarstwo jest pasją i sposobem na życie właścicieli. Pasieka nie jest fabryką, tylko rodzinnym gospodarstwem rolnym specjalizującym się w produkcji pasiecznej, gdzie na co dzień właściciele zajmują się tym co kochają i robią wszystko co w ich mocy, by produkty pszczele z ich pasieki były zawsze najwyższej jakości. Oprócz miodów

Czytaj więcej
Słoiki z miodem różnych wymiarów i kształtów

Różana Pasieka

Produkty Różanej Pasieki pochodzą z łąk i upraw rolnych z okolicznych terenów. Miody dostarczają do klientów indywidualnych  jak również do punktów detalicznych  w woj. warmińsko-mazurskim, małopolskim, mazowieckim. Współpraca z ośrodkami  agroturystycznymi na terenie Warmii (Lawendowe Pola, Pałac Wojciechy).

Czytaj więcej
Sękacze na stole ze świątecznymi ozdobami w tle

Zakład Produkcyjno – Handlowy Mark

Pomysł na uruchomienie firmy został zaczerpnięty z rodzinnej tradycji pieczenia sękacza, w 1990 r. uruchomiono produkcję opartą na tradycyjnej recepturze. Sięgając do tradycji sękacz mazurski ze swoim wykwintnym smakiem utożsamiany jest z regionem i kojarzy się z miejscem jego produkcji, Giżyckiem. Sękacz Mazurski został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych w 2006 roku. Do sukcesu, którym jest wspaniały smak i zadowolenie klientów dochodziliśmy powoli wytwarzając i udoskonalając

Czytaj więcej
Mężczyzna trzymający deskę z szynką

Zakład Wędliniarski Flis – Pol

Miłomłyn to niewielkie miasteczko w województwie warmińsko-mazurskim, którego nie ominęły tragiczne losy związane z II wojną światową. Zniszczenia wojenne oraz przesiedlenia ludności wpłynęły na kształt dziedzictwa kulinarnego, w tym również na produkcję wędlin w miejscowości oraz regionie. Obecnie tradycje produkcji wędlin są kultywowane przez kilka małych zakładów mięsnych. Jednym z nich jest Zakład wędliniarski „Flis-Pol”, który powstał w grudniu 2011 r. Specjalizuje się w produkcji wyrobów tradycyjnych i naturalnych. Starannie

Czytaj więcej
Wędzona ryba na desce udekorowana cytrynami

Tradycyjna Wędzarnia Warmińska Jarosław Parol

Tradycyjna Wędzarnia Warmińska powstała w 2007 roku jako uzupełnienie funkcjonującego gospodarstwa rybackiego w Kabornie, w celu wędzenia ryb tu hodowanych (pstrąg, jesiotr, karp). W 2011 roku poszerzono działalność o produkcję przetworów rybnych (marynaty, galarety, produkty garmażeryjne itp.). Wszystkie wyroby oferowane w naszym zakładzie są oparte o tradycyjne, domowe receptury. Ryby wędzone są w tradycyjnym murowanym piecu, szczapami drewna liściastego. Marynaty również

Czytaj więcej
Dziecko i mężczyzna przygotowujący mały domek z drewna dla owadów

Zagroda Edukacyjna Warmińska Pszczoła

Zagroda Edukacyjna Warmińska Pszczoła to rodzinne, wielofunkcyjne gospodarstwo pszczelarsko-turystyczno-edukacyjne. Prowadzi niemal 250 ulową pasiekę. Do dyspozycji gości posiada dwa całoroczne domki turystyczne. Jako członkowie Ogólnopolskiej Sieci Zagród Edukacyjnych oferuje warsztaty przyrodniczo-pszczelarskie dla dzieci i dorosłych. Pasieka zlokalizowana na terenie gminy Purda. Właściciele odkryli swoje powołanie po przeprowadzce do Purdy w 2009 roku.

Czytaj więcej
Kobieta stojąca boso na drewnianej kładce trzymająca deskę z serami

Gospodarstwo Rolne Nad Arem Izabela Ciesielska

Hodowla kóz prowadzona od początku lat 90tych. od 1997 roku w gospodarstwie wyrabiane są sery podpuszczkowe wg receptury opracowanej przez właścicieli, a także twarogi i jogurty. W chwili obecnej gospodarstwo liczy ponad 300 kóz rasy alpejskiej białej uszlachetnianej i mieszanek powyższych ras. Kozy wypasane są na okolicznych łąkach i dokarmiane otrębami pochodzącymi od lokalnego dostawcy. W hodowli nie wykorzystuje się innych pasz treściwych i gotowych mieszanek paszowych.

Czytaj więcej
Butelki podpiwka warmińskiego

Browar Kormoran Sp. z o.o.

Browar Kormoran Sp. z o.o. został założony w 1993 roku w Olsztynie. Od samego początku browar określił swoją misję jako „budowanie silnego i rozpoznawalnego browaru regionalnego”.

Czytaj więcej