Producenci surowców w rolnictwie, przetwórcy żywności

Producenci surowców w rolnictwie, przetwórcy żywności

Mleko i przetwory mleczarskie, jaja

Mleko i przetwory mleczarskie, jaja

Kozia Farma Złotna

Ekologiczne certyfikowane gospodarstwo rolne Kozia Farma Złotna we własnej serowarni wytwarza wyroby z mleka kóz hodowanych w gospodarstwie. Kozy żywione są ekologiczną paszą – począwszy od traw, przez siano, słomę i zboża. Prowadzone są w tzw. chowie otwartym: wychodzą na łąki same i wtedy kiedy chcą. Mają więc dużo swobody i dostępu do świeżego powietrza, co ma wpływ na jakość mleka. Bardzo ważne jest to, że mleko pozyskiwane jest na miejscu i przetwarzane natychmiast po udoju. Nie jest zlewane, transportowane z odległych miejsc.
Wszystkie produkty przerabiane są w zamkniętym cyklu z własnego surowca. W serowarni wytwarzane są wszystkie przetwory mleczne: jogurt, kefir, ricotta, twarożek oberlandzki, sery podpuszczkowe, sery wędzone, sery twarde dojrzewające i sery pleśniowe. Łącznie obecnie wytwarzanych jest ok 20 rodzajów sera. Certyfikacji podlegają wszystkie etapy produkcji: pola, zwierzęta i serowarnia. Wśród odbiorców serów są klienci indywidualni, sklepy, hotele, agroturystyki, restauracje.

Lokalizacja