Aktualności
DO 14 LUTEGO 2022 ROKU PRZYJMOWANE SĄ OFERTY DO KONKURSU DLA ORGANIZACJI POZARZĄDOWYCH, KTÓRY ORGANIZUJE SAMORZĄD WOJEWÓDZTWA WARMIŃSKO-MAZURSKIEGO.
Na finansowe wsparcie mogą liczyć pomysły na działania mające na celu rozwój i promocję sektora regionalnej, tradycyjnej, naturalnej żywności.
W ramach konkursu można realizować zadania, których celem jest upowszechnianie wiedzy dot.
10.02.2022; 08:49
czytaj więcej...Gęsim tropem….
Właśnie ukazało się kolejne wydawnictwo dotyczące naszego kulinarnego dziedzictwa. Gęsim tropem – warmińsko-mazurskie smaki i smaczki – Zapraszamy do lektury – tutaj
Publikację przygotowało Iławskie Stowarzyszenie Producentów Gęsi
08.12.2021; 11:59
czytaj więcej...„Warmia, Mazury, Powiśle – tożsamość daje skrzydła”
W dniach 24 – 25 listopada na konferencji dotyczącej żywności wysokiej jakości, tradycyjnej, lokalnej i regionalnej pod tytułem „Warmia, Mazury, Powiśle – tożsamość daje skrzydła” spotkali się członkowie sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle oraz grono osób związane z produkcją tego typu żywności.
29.11.2021; 11:50
czytaj więcej...Województwo warmińsko-mazurskie na Targach „Smaki Regionów” 2021
Po rocznej przerwie spowodowanej pandemią województwo warmińsko-mazurskie przedstawiło jedne z najlepszych regionalnych produktów żywnościowych podczas Targów „Smaki Regionów” 2-4 października w Poznaniu.
Na ponad siedemdziesięciometrowym stoisku zaprezentowało się dziesięć firm będących członkami sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle”.
05.10.2021; 02:39
czytaj więcej...Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle reprezentowane na Dożynkach Wojewódzkich w Olsztynku
Warmińsko-Mazurskie Dożynki Wojewódzkie odbyły się w niedzielę 19 września br., na terenie Muzeum Budownictwa Ludowego – Park Etnograficzny w Olsztynku.
Uroczystość dożynkowa była symbolicznym podziękowaniem za zbiory i prośbą o urodzaj w przyszłych latach.
20.09.2021; 03:27
czytaj więcej...13 lipca 2021 – nowi członkowie Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Warmia Mazury Powiśle – jest decyzja Zarządu Województwa
Decyzją Zarządu Województwa Warmińsko – Mazurskiego z dnia 13 lipca 2021 r. cztery nowe podmioty uzyskały członkostwo w sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle“.Nowi członkowie to:
- Bo Chenek Piekarnia Rzemieślnicza,
13.07.2021; 11:00
czytaj więcej...Ogłoszenie konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” 2021
Zaproszenie do udziału w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”Szanowni Państwo,
Mamy przyjemność ogłosić nabór do części produktowej konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.
01.07.2021; 06:46
czytaj więcej...„Dziedzictwo Kulinarne Małopolski” z drugą wizytą u członków sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle”
Motto przewodnie wizyty: autentycznośćMottem przewodnim drugiej już w tym roku wizyty gości z Małopolski na Warmii i Mazurach stało się hasło: „autentyczność”. To, co podkreślali, to fakt, że właściciele firm, zakładów produkujących żywność i restauratorzy, których mieli okazję poznać w trakcie wizyty,
10.06.2021; 01:21
czytaj więcej...„Dziedzictwo Kulinarne Małopolski” z wizytą u członków sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle”
Motto wizytyMottem przewodnim wizyty stało się hasło: „wspierają się nawzajem”. Gościom z Małopolski to właśnie najbardziej rzuciło się w oczy, że w każdym z odwiedzanych miejsc, gospodarze podkreślali swoją przynależność do sieci Dziedzictwa Kulinarnego i wzajemną współpracę w jej ramach.
25.05.2021; 09:55
czytaj więcej...Ruszył nabór wniosków o przyznanie pomocy dotyczący „Wsparcia na przystępowanie do systemów jakości”
Można starać się o dofinansowanie na przystąpienie do systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych30 kwietnia 2021 r. ogłoszony został siódmy nabór wniosków o przyznanie pomocy w ramach działania 3 „Systemy jakości produktów rolnych i środków spożywczych”, poddziałanie 3.1 „Wsparcie na przystępowanie do systemów jakości” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
14.05.2021; 11:56
czytaj więcej...Apel marszałka: Kupujmy regionalną żywność
Szanowni Państwo,
To ostatnie chwile, w których decydujecie Państwo, gdzie i w jakim gronie spędzicie Święta Wielkiejnocy 2021. W trosce o życie i zdrowie swoje oraz swoich najbliższych duża część z nas ponownie zrezygnuje z wystawnych czy gromadnych uroczystości i postanowi świętować skromnie,
02.04.2021; 08:00
czytaj więcej...Pierwotne formy pszenic okrągłoziarnowej i perskiej o podwyższonej wartości odżywczej – relacja z konferencji
12 marca 2021 roku mieliśmy okazję wziąć udział online w ciekawej konferencji „ Od tradycji do nowoczesności- rezultaty projektu Grupy Operacyjnej PRADAWNE ZIARNO” .
Poniżej udostępniamy dla zainteresowanych materiały konferencyjne przygotowane przez Grupę PRADAWNE ZIARNO.
22.03.2021; 12:00
czytaj więcej...ZAPROSZENIE NA WEBINARIUM: „Jakość handlowa świeżych owoców, warzyw i ziemniaków ze szczególnym uwzględnieniem znakowania tych produktów”
Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Olsztynie serdecznie zaprasza na planowane w dniu 23 marca 2021 r. bezpłatne szkolenie w formie webinarium pt.:
„Jakość handlowa świeżych owoców, warzyw i ziemniaków ze szczególnym uwzględnieniem znakowania tych produktów”.
17.03.2021; 12:53
czytaj więcej...Deklaracja dostępności
Wstęp deklaracji
Urząd Marszałkowski Województwa Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie zobowiązuje się zapewnić dostępność swojej strony dziedzictwokulinarne.pl zgodnie z przepisami ustawy z dnia 4 kwietnia 2019 r. o dostępności cyfrowej stron internetowych i aplikacji mobilnych podmiotów publicznych.
18.02.2021; 01:24
czytaj więcej...Nowi członkowie Sieci „Dziedzictwa Kulinarnego Warmia Mazury Powiśle” – decyzja Zarządu Województwa
16.02.2021; 09:16
czytaj więcej...Apel Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego – wybierajmy lokalną żywność
Szanowni Państwo,
Wiele regionalnych i lokalnych przedsiębiorstw zmaga się z niewyobrażalnie trudną sytuacją materialną, spowodowaną zamrożeniem branży gastronomicznej. Dlatego po raz kolejny zachęcam do wybierania produktów lokalnych,
27.01.2021; 01:41
czytaj więcej...Marcepan królewiecki na Liście Produktów Tradycyjnych !
Na Listę Produktów Tradycyjnych wpisywane są produkty stanowiące element dziedzictwa kulturowego regionu, które wytwarzane są tradycyjnymi metodami wykorzystywanymi co najmniej od 25 lat. W całym kraju zarejestrowanych jest niemal 2000 produktów tradycyjnych.
10.12.2020; 10:21
czytaj więcej...Nowi członkowie w Sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle – decyzja Zarządu Województwa z 8.12.2020
Decyzją Zarządu Województwa Warmińsko – Mazurskiego z dnia 8 grudnia 2020 r. sześć nowych podmiotów uzyskało członkostwo w sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle“.
08.12.2020; 12:34
czytaj więcej...Zasmakuj Warmii, Mazur i Powiśla – reklama
Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego od wielu już lat prowadzi działania promocyjne mające na celu wzmocnienie rynku regionalnej, lokalnej i tradycyjnej żywności pochodzącej z Warmii, Mazur i Powiśla. Celem jest, aby zasmakowali w niej zarówno mieszkańcy, jak i odwiedzający region goście.
03.12.2020; 10:51
czytaj więcej...„Zasmakuj Warmii, Mazur i Powiśla”
„Zasmakuj Warmii, Mazur i Powiśla” – w październiku pod tym tytułem ukazał się artykuł w ogólnopolskim czasopiśmie branżowym „Poznaj świat”.
02.12.2020; 01:03
czytaj więcej...Przez żołądek na Warmię i Mazury – mapa wskaże Wam drogę
We wrześniu 2020 roku ukazało się ciekawe wydawnictwo, mianowicie „Mapa Dziedzictwa Kulinarnego Warmii Mazur i Powiśla”.
17.11.2020; 05:25
czytaj więcej...Album Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle
We wrześniu ukazała się publikacja pt. „Album Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle”.
16.11.2020; 07:43
czytaj więcej...Publikacja dotycząca produktów tradycyjnych z Warmii Mazur i Powiśla
Właśnie ukazała się publikacja pt. „Lista produktów tradycyjnych województwa warmińsko-mazurskiego”.
12.11.2020; 01:31
czytaj więcej...Gęsina jako depozyt kulinarny regionu Warmii, Mazur i Powiśla. Nowa publikacja „Szlakiem gęsiny”.
Szlakiem gęsiny – ukazała się najnowsza publikacja o gęsinie w regionie Warmii, Mazur i Powiśla04.11.2020; 11:22
czytaj więcej...„Sękacz z Puszczy Rominckiej” na Liście Produktów Tradycyjnych!
Sękacz – ciasto prosto z ognia!
Tradycja wypieku sękacza sięga prastarych czasów. Istnieje dużo legend, opowieści i historii związanych z tym specyficznym produktem.
27.10.2020; 10:53
czytaj więcej...Best of The Best! Najlepsze dania na Warmii i Mazurach – piszą o nas!
Jakie są najsmaczniejsze dania tradycyjnej kuchni na Warmii i Mazurach? Chętni mogą zasugerować się wskazówkami słynnej blogerki. Zapraszamy do lektury artykułu blogerki TraveLover.pl
24.08.2020; 12:08
czytaj więcej...Uroczystość wręczenia certyfikatów „Dziedzictwa Kulinarnego Warmia Mazury Powiśle”
08.07.2020; 01:15
czytaj więcej...Nowi członkowie Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Warmia Mazury Powiśle – decyzja Zarządu Województwa 02.06.2020
Decyzją Zarządu Województwa Warmińsko – Mazurskiego z dnia 2 czerwca 2020 r. pięć nowych podmiotów uzyskały członkostwo w sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle“. Wśród nowych członków znalazła się jedna restauracja, gospodarstwo rolne – agroturystyka,
03.06.2020; 02:57
czytaj więcej...Zalecenia Głównego Inspektora Sanitarnego związane z zagrożeniem COVID-19
11.05.2020; 03:32
czytaj więcej...Kolejny produkt – „Miód lipowy z Puszczy Boreckiej” – wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Nasz region obfituje w różnego rodzaju miody, jednak to właśnie miody lipowe są chyba najbardziej rozpoznawalną wizytówką Warmii i Mazur. Wśród nich mamy prawdziwą „perełkę” – Miód lipowy z Puszczy Boreckiej.
07.05.2020; 02:48
czytaj więcej...Kupujmy lokalne produkty z Warmii, Mazur i Powiśla
Apel Gustawa Marka Brzezina, Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego:
Szanowni Państwo,
Znaleźliśmy się wszyscy w trudnej sytuacji, dotąd nam nieznanej. Z niepokojem spoglądamy w przyszłość,
24.04.2020; 10:51
czytaj więcej...Bądźcie zdrowi, utrzymujcie dobry nastrój i dbajcie o siebie wzajemnie!
Europejska Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego
16.04.2020; 09:23
czytaj więcej...Ryby z krainy Wielkich Jezior Mazurskich w Zespole Szkół nr 2 im. Jędrzeja Śniadeckiego w Szczytnie
Dzień 25 lutego był bardzo pracowity dla młodzieży z klasy II i III Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych. Uczestniczyli bowiem w warsztatach kulinarnych połączonych z prelekcją w zakresie obróbki żywności wysokiej jakości oraz przygotowania potraw ma bazie regionalnych surowców- ryby.
03.03.2020; 01:03
czytaj więcej...Restauracja, pasieka, sklep – Przyjęcie nowych członków do sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle
26.02.2020; 11:50
czytaj więcej...Mąką żytnia z Rynku na Liście Produktów Tradycyjnych prowadzonej przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi!

W naszym regionie istnieje Rynek – niewielka wieś, ale z wielką tradycją. Jej perełką jest młyn, posiadający kilkusetletnią historię. Młyn prawdopodobnie powstał już w 1230 roku. Został założony przez Krzyżaków. Do roku 1900 młyn był nieduży,
05.02.2020; 10:08
czytaj więcej...Nowi członkowie Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Warmia Mazury Powiśle – decyzja Zarządu Województwa
Decyzją Zarządu Województwa Warmińsko – Mazurskiego z dnia 17 grudnia 2019 r. trzy nowe podmioty uzyskały członkostwo w sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle“.
30.12.2019; 01:06
czytaj więcej...“Dziczyzna – to jest to!!!” – warsztaty kulinarne dla uczniów Zespołu Szkół Gospodarczych w Elblągu
Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego, w ramach współpracy z Partnerami w realizacji „Programu rozwoju żywności regionalnej, tradycyjnej, naturalnej wysokiej jakości w województwie warmińsko – mazurskim w latach 2016-2020”, zorganizował warsztaty połączone z prelekcją w zakresie obróbki żywności wysokiej jakości oraz przygotowania potraw na bazie regionalnych surowców dla uczniów szkół gastronomicznych.
10.12.2019; 01:00
czytaj więcej...Wizyta przedstawicieli Kraju Związkowego Saksonii-Anhalt w Województwie i u członków sieci Dziedzictwa Kulinarnego Warmia Mazury Powiśle
Na początku grudnia br. gościła w naszym województwie delegacja z partnerskiego regionu w Niemczech Kraju Związkowego Saksonii-Anhalt.
10.12.2019; 12:49
czytaj więcej...„Jak smakuje dzik?” – warsztaty kulinarne dla uczniów Zespołu Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku
03.12.2019; 10:14
czytaj więcej...Lektura obowiązkowa dla członków sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle i pretendentów
Lektura na długie wieczory ? Krótkie łańcuchy dostaw żywności – nowa publikacja i filmy CDR.
Opracowanie zawiera informacje obejmujące zagadnienia:
?idei tworzenia i szans rozwoju krótkich łańcuchów dostaw żywności,
⚖️regulacje dotyczące produkcji i sprzedaży żywności z gospodarstw rolnych,
28.11.2019; 01:05
czytaj więcej...„Gęś – arystokratka na polskich stołach”
Miło nam poinformować że przy okazji „Dnia Świętego Marcina” ukazała się kolejna publikacja dotycząca gęsiny, tym razem pod nazwą: „Gęś – arystokratka na polskich stołach”. Można tu znaleźć informacje nt. walorów gęsiny,
12.11.2019; 02:11
czytaj więcej...„Na św. Marcina – gęś i dzban wina”
Szanowni Państwo
Iławskie Stowarzyszenie Producentów Gęsi, Restauracja „Gęsia Chata” oraz Szef Restauracji „Romantyczna” w Hotelu Dr Ireny Eris proponują wspólną akcję na Warmii i Mazurach pn. „Na św. Marcina – gęś i dzban wina”.
07.11.2019; 12:23
czytaj więcej...„Dobry produkt 2019″ – wyróżnienia dla dwóch firm z sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle”
06.11.2019; 11:18
czytaj więcej...Wymagania dotyczące oznakowania świeżych owoców, warzyw i ziemniaków – WIJHARS w Olsztynie
Zdjęcie ilustrujące artykuł (Mazurski Dzień Ziemniaka 2019)
05.11.2019; 12:45
czytaj więcej...Cudownie tu być
Ostatni piątek października był dniem wyjątkowych inspiracji. Wszystko za sprawą prelegentów konferencji organizowanej przez Departament Turystyki pt. „Turystyka nas inspiruje. Turystyka Wiejska. Cudownie tu być!”.
Po otwarciu konferencji przez Panią Jolantę Piotrowską,
28.10.2019; 11:57
czytaj więcej...Zapraszamy do udziału w konferencji „Turystyka nas inspiruje. Turystyka Wiejska. Cudownie tu być!”
Konferencja z cyklu „Turystyka nas inspiruje. Turystyka Wiejska. Cudownie tu być!” odbędzie się 25 października 2019 roku w Centrum Wdrażania i Promocji Innowacji w Olsztynie.
Ideą wydarzenia jest pokazanie „najlepszych z najlepszych” przykładów rozwoju turystyki wiejskiej na Warmii i Mazurach oraz nowych metod promocji i marketingu turystycznego.
23.10.2019; 08:07
czytaj więcej...Konferencja „Żywność wysokiej jakości – Jak promować? Jak sprzedawać? Jak budować markę?” – ZAPRASZAMY DO UDZIAŁU
16.10.2019; 09:52
czytaj więcej...XII Mazurski Dzień Ziemniaka – Kraplewo k. Ostródy, 29 września 2019 r.
25.09.2019; 01:24
czytaj więcej...VII Festiwal Serów i Twarogów Polskiego Mleczarstwa 21-22 września w Olsztynie
Degustacje serów i twarogów, LIVE COOKING, „Boso przez…mleczną krainę” – pogadanki z udziałem dzieci z prezentacjami, czy uliczka seromaniaków z animacjami, zabawami, konkursami dla dzieci to tylko niektóre z atrakcji przygotowanych podczas VII Festiwalu Serów i Twarogów Polskiego Mleczarstwa.
19.09.2019; 12:45
czytaj więcej...Znamy wyniki konkursu NA NAJLEPSZY MIÓD
W niedzielę, 15 września w Centrum Edukacji Ekologicznej w Ełku odbyło się EŁKOWISKO, a podczas niego Regionalne Święto Miodu” oraz Festyn Łowiecki. Po raz ósmy Ełk stał się regionalną stolicą miodu i produktów pszczelarskich.
16.09.2019; 02:12
czytaj więcej...Regionalne Święto Miodu
W niedzielę 15 września w Centrum Edukacji Ekologicznej w Ełku odbędzie się EŁKOWISKO a w nim: „Regionalne Święto Miodu” oraz „IV Festyn Łowiecki”. Tym samym Ełk na jeden dzień stanie się m.in. regionalną stolicą miodu i produktów pszczelarskich.
11.09.2019; 11:47
czytaj więcej...Zasmakuj Warmii i Mazur
Właśnie ukazał się nasz artykuł w „Wiadomościach Turystycznych” Wydanie specjalne wrzesień 2019 Turystyka kulinarna Smaki, Produkty, Tradycje – zapraszamy do LEKTURY
04.09.2019; 11:07
czytaj więcej...Elbląskie Święto Chleba – czyli jarmark palce lizać
Elbląskie Święto Chleba już za nami. Przez trzy dni od 30 sierpnia d0 1 września 2019 Stare Miasto w Elblągu tętniło życiem, kusiło zapachami i smakami. W każdej części starówki można było znaleźć coś interesującego.
03.09.2019; 10:27
czytaj więcej...Konkurs na najlepszy miód.
REGIONALNE ŚWIĘTO MIODU
15 września 2019 r. w Ełku (w Centrum Edukacji Ekologicznej) odbędzie się konkurs na: najlepszy miód rzepakowy, lipowy, gryczany, wielokwiatowy, odmianowy.
Na zgłoszenia czekamy do 5 września 2019 r.
02.09.2019; 09:06
czytaj więcej...Wyniki konkursu NASZE KULINARNE DZIEDZICTWO – SMAKI REGIONÓW 2019
Po raz kolejny województwo warmińsko–mazurskie było współorganizatorem konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Było to XIX finał regionalny, który miał miejsce na olsztyńskiej starówce. W kategorii na najlepszą potrawę regionalną walczyło 7 ekip,
27.08.2019; 01:40
czytaj więcej...Dziedzictwo Kulinarne Warmii Mazur i Powiśla królowało na olsztyńskiej Starówce
Samorząd Województwa Warmińsko – Mazurskiego oraz Miasto Olsztyn w ostatnią niedzielę sierpnia zaprosili na olsztyńską Starówkę mieszkańców i odwiedzających nasz region turystów na najsmaczniejszą imprezę tego lata, jakim był Festiwal „Dziedzictwa Kulinarnego Warmii, Mazur i Powiśla”.
26.08.2019; 01:13
czytaj więcej...Festiwal Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle
Samorząd Województwa Warmińsko – Mazurskiego oraz Miasto Olsztyn zapraszają na najsmaczniejszą imprezę tego lata.
Już w niedzielę 25 sierpnia na olsztyńskiej Starówce odbędzie się Festiwal Dziedzictwa Kulinarnego Warmii,
22.08.2019; 09:31
czytaj więcej...Farszynki, dzyndzałki, klopsy królewieckie, skrzydła indycze po pańsku – kto wie, ten je !!!
Z dniem 9 sierpnia 2019, zgodnie z ustawą z dnia 17 grudnia 2004 r. o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych, kolejne cztery produkty zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
20.08.2019; 12:58
czytaj więcej...„Regionalne Święto Ziół” – Olsztynek, 15 sierpnia 2019 r.
Święcenie ziół, kwiatów oraz zbóż, spotkania z zielarzami, degustacje ziołowych naparów i potraw, tworzenie własnych mieszanek ziołowych. Tradycyjnie 15 sierpnia w olsztyneckim skansenie odbędzie się Regionalne Święto Ziół. Wydarzenie promuje zastosowanie ziół w tradycyjnej medycynie,
12.08.2019; 01:34
czytaj więcej...Regionalny Festiwal Pogranicza KARTACZEWO 2019 za nami!
W tym roku Gołdap odwiedziła rekordowa liczba gości. Imprezę oficjalnie otworzył Burmistrz Gołdapi wraz z przybyłymi gośćmi.
Kartaczewo to święto smakowitego dania regionalnego, uczta i dla ciała i dla ducha.
05.08.2019; 03:30
czytaj więcej...Kartoflak królował podczas „Święta Mazurskiego Kartoflaka”– Szczytno, 3 sierpnia 2019
Gotowanie „na żywo” na oczach widzów to wspaniała atrakcja dla odwiedzających Warmię i Mazury turystów.
05.08.2019; 08:46
czytaj więcej...W niedzielę w Iławie odbyła się XVI edycja „Święta Gęsi”.
Gęsina była głównym składnikiem potraw przygotowywanych w pokazach i warsztatach kulinarnych. Licznie przybyli goście mieli możliwość degustacji fantastycznych potraw. Zgromadzona publiczność miała okazję zdegustować potrawy przygotowane przez grupy nieformalne, które wzięły udział w konkursie kulinarnym „Na najlepszą potrawę z gęsiny”.
22.07.2019; 02:54
czytaj więcej...W Lidzbarku wybrzmiały Trąbale – podsumowanie 12-ego Festiwalu Kultury Myśliwskiej
W niedzielę 21 lipca 2019 r. w Lidzbarku Warmińskim odbył się XII Festiwal Kultury Myśliwskiej. Podczas wydarzenia zorganizowany został pokaz kulinarny przygotowania gulaszu z dziczyzny połączony z jego degustacją dla licznie zgromadzonej publiczności.
22.07.2019; 08:30
czytaj więcej...Kolejne produkty na Liście Produktów Tradycyjnych
Z dniem 12 lipca 2019, zgodnie z ustawą z dnia 17 grudnia 2004 r. o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych, kolejne 4 produkty zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
19.07.2019; 03:00
czytaj więcej...Święto Gęsi, 21 lipca 2019 r. Iława
„Święto Gęsi” organizowane będzie już po raz szesnasty, a jego gospodarzem będzie po raz pierwszy miasto Iława. Celem wydarzenia jest m.in. promowanie mięsa drobiowego, a w szczególności gęsiny. Będzie ona głównym składnikiem potraw przygotowywanych w licznych pokazach i warsztatach kulinarnych połączonych z ich degustacją,
19.07.2019; 09:45
czytaj więcej...Zgłoszenia do XIX edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” na najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz na najlepszą potrawę regionalną przyjmowane są do 25 lipca 2019 roku.
Termin i miejsce konkursu
25 sierpnia 2019 r. w Olsztynie
Zasady konkursu
Konkurs ma charakter otwarty. Przystąpić może do niego każdy producent wyrobów regionalnych i tradycyjnych,
10.07.2019; 09:12
czytaj więcej...Festiwal Kultury Myśliwskiej – Lidzbark Warmiński, 21 lipca 2019 r.
W niedzielę 21 lipca 2019 r. w Lidzbarku Warmińskim odbędzie się XII Festiwal Kultury Myśliwskiej. Podczas wydarzenia zorganizowany zostanie pokaz kulinarny przygotowania gulaszu z dziczyzny połączony z jego degustacją.
Celem pokazu kulinarnego jest kultywowanie,
10.07.2019; 08:18
czytaj więcej...Święto Indyka, 23 czerwca 2019 r. Nowa Wieś k. Iławy
Niewielka Nowa Wieś koło Iławy będzie po raz piąty gospodarzem bardzo dużej imprezy jaką jest „Święto Indyka”.
18.06.2019; 10:35
czytaj więcej...6 lipca 2019 – Sękacz i spółka. Dzień z kulinariami regionalnymi w Węgorzewie.
Sękacz i spółka. Dzień z kulinariami regionalnymi !!!?
07.06.2019; 10:28
czytaj więcej...Są chętni, są szkolenia!!!
Zapraszamy do zgłaszania się na szkolenie w zakresie wymagań jakości handlowej świeżych owoców, warzyw oraz ziemniaków, ze szczególnym uwzględnieniem znakowania produktów opakowanych i nieopakowanych zawartego w dokumentacji towarzyszącej.
05.06.2019; 09:48
czytaj więcej...Spotkanie koordynatorów Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego
Jesteśmy na dorocznym spotkaniu Koordynatorów Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Wspólnie z innymi regionami rozmawiamy o funkcjonowaniu, przyszłości, wymieniamy cenne doświadczenia. Pozdrowienia z Ystad!
22.05.2019; 12:27
czytaj więcej...Zarząd Województwa przyjął „Kalendarz imprez promujących żywność naturalną, tradycyjną, lokalną i regionalną województwa warmińsko-mazurskiego na 2019 rok”
08.05.2019; 01:23
czytaj więcej...Inicjatywa „Kupuj świadomie”
Poniżej przedstawiamy Państwu broszurę informacyjną przygotowaną przez Ministerstwo Rolnictwa w Rozwoju Wsi.
30.04.2019; 01:24
czytaj więcej...Konferencja „Żywność wysokiej jakości – produkt regionalny, tradycyjny i ekologiczny”
W dniach 25-26 kwietnia 2019 r. w Hotelu Anders w Starych Jabłonkach odbyła się konferencja „Żywność wysokiej jakości – produkt regionalny, tradycyjny i ekologiczny”.
30.04.2019; 09:28
czytaj więcej...Sukcesy na Toruńskim Festiwalu Smaków
13-14 kwietnia 2019 r. Województwo Warmińsko-Mazurskie wzięło udział w Toruńskim Festiwalu Smaków, który odbył się w ramach IX edycji Targów „Wypoczynek” w Centrum Targowym PARK w Toruniu.
29.04.2019; 02:18
czytaj więcej...XIV edycja konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla- szansą na sukces” – podsumowanie
W tegorocznej edycji konkursu zaprezentowano ogółem 13 potraw oraz 21 produktów. Uczestnikami byli uczniowie i restauracje oraz osoby fizyczne w tym rolnicy, koła gospodyń wiejskich, organizacje zrzeszające osoby fizyczne.
10.04.2019; 09:39
czytaj więcej...W kwietniu zapraszamy na Toruński Festiwal Smaków i Targi „Wypoczynek”
13-14 kwietnia 2019 r. Województwo Warmińsko-Mazurskie weźmie udział w Toruńskim Festiwalu Smaków, który odbędzie się w ramach IX edycji Targów „Wypoczynek” w Centrum Targowym PARK w Toruniu.
08.04.2019; 01:08
czytaj więcej...Osobowość roku dla Zespołu Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie
Po raz 26 Warmińsko-Mazurski Klub Biznesu przyznał tytuły Osobowość Roku.
08.04.2019; 10:43
czytaj więcej...Marszałek Województwa Warmińsko – Mazurskiego zaprasza na konferencję „Żywność wysokiej jakości – produkt regionalny, tradycyjny i ekologiczny”
W dniach 25-26 kwietnia 2019 r. w Hotelu Anders w Starych Jabłonkach odbędzie się konferencja „Żywność wysokiej jakości – produkt regionalny, tradycyjny i ekologiczny”.
27.03.2019; 11:09
czytaj więcej...XIV edycja konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla – szansą na sukces”, 6 kwietnia 2019 r., Szczytno
Nabór do kolejnej edycji konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla – szansą na sukces”
Wzorem lat ubiegłych, Województwo Warmińsko – Mazurskie, Warmińsko – Mazurska Izba Rolnicza oraz Miasto Szczytno – Zespół Szkół nr 2 im. Jędrzeja Śniadeckiego w Szczytnie przystępują do realizacji XIV edycji konkursu „Smaki Warmii,
26.03.2019; 11:49
czytaj więcej...Ryby, raki i ślimaki w kuchni Warmii i Mazur
Zespół Szkół Ekonomicznych i Technicznych im. S. Mikołajczyka w Pasłęku zaprasza na I edycję regionalnego konkursu kulinarnego dla gastronomicznych szkół ponadgimazjalnych naszego regionu.
18.03.2019; 12:26
czytaj więcej...Kolejne podmioty dołączyły do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Warmia Mazury Powiśle
W dniu 5 marca 2019 r. Zarząd Województwa Warmińsko – Mazurskiego podjął decyzję o przyjęciu do sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle“ czterech nowych podmiotów.
18.03.2019; 11:32
czytaj więcej...Rozstrzygnięto konkurs dla organizacji pozarządowych
Zarząd województwa warmińsko-mazurskiego rozstrzygnął otwarty konkurs ofert na wykonanie w 2019 r. zadań publicznych samorządu województwa warmińsko-mazurskiego z zakresu żywności i ochrony dziedzictwa kulinarnego. W tegorocznej edycji konkursu pomoc finansową przyznano siedmiu organizacjom. Łącznie rozdysponowano kwotę niemal 60 000 zł.
11.03.2019; 10:32
czytaj więcej...Uroczystość wręczenia certyfikatów sieci Dziedzictwa Kulinarnego nowym podmiotom
Jak już informowaliśmy, decyzją Zarządu Województwa Warmińsko – Mazurskiego z dnia 11 grudnia 2018 r. cztery nowe podmioty uzyskały członkostwo w sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle“. Obecnie do sieci należy 139 członków.
30.01.2019; 12:18
czytaj więcej...Konkurs dla organizacji pozarządowych
Jeszcze do 15 stycznia czekamy na oferty na realizację zadania publicznego „Żywność i ochrona dziedzictwa kulinarnego”.
W ubiegłym roku wsparcie otrzymało 5 organizacji. Wśród beneficjentów znalazły się:
- Stowarzyszenie „Żytkiejmska Struga”, która w Żytkiejmach zorganizowała „Święto Sękacza”,
10.01.2019; 10:06
czytaj więcej...Nowi członkowie Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Warmia Mazury Powiśle – decyzja Zarządu Województwa
Decyzją Zarządu Województwa Warmińsko – Mazurskiego z dnia 11 grudnia 2018 r. cztery nowe podmioty uzyskały członkostwo w sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle“. Obecnie do sieci należy 139 członków.
19.12.2018; 12:21
czytaj więcej...Kulinarna wizyta na Pomorzu i Kujawach
Członkowie sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle” wzięli udział w wizycie studyjnej do partnerskich województw: kujawsko-pomorskiego i pomorskiego.
14.12.2018; 12:23
czytaj więcej...Członkowie Sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle w prestiżowym przewodniku Gault & Millau
Żółty przewodnik „Gault&Millau” powstał ponad 50 lat temu we Francji. Dyktuje trendy kulinarne w 12 krajach świata. Rygorystyczne kryteria, anonimowi inspektorzy, tysiące degustacji. Najlepsze restauracje wyróżniane są kucharskimi czapkami Q. Ich liczba wskazuje na rangę restauracji i poziom serwowanych dań.
30.11.2018; 01:12
czytaj więcej...Porter warmiński na Liście Produktów Tradycyjnych!
Kolejny produkt został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Jest nim Porter warmiński, należący do porterów bałtyckich – stylu piwnego, który wyewoluował od porteru angielskiego (lekkiego piwa górnej fermentacji) przez rosyjski imperialny stout (mocne piwo górnej fermentacji).
26.11.2018; 01:08
czytaj więcej...Konferencja pn. „Walory smakowe gęsiny”
W dniach 9-10 listopada w Iławie odbyła się konferencja pn. „Walory smakowe gęsiny”.
Podczas konferencji oprócz wiedzy teoretycznej – uczestnicy nauczyli się jak luzować gęś oraz wykorzystywać produkty z gęsi w gastronomii.
W wydarzeniu wzięli udział m.in. prof. Jarosław Dumanowski – UMK Toruń,
06.11.2018; 12:29
czytaj więcej...Chleb żytnio – orkiszowy z kminkiem – wspaniałe pieczywo z Dźwierzut!
.
Kolejny produkt został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Jest nim chleb żytnio-orkiszowy z kminkiem.
Chleb jako podstawa pożywienia towarzyszy człowiekowi od wieków. Nie inaczej było na terenach dawnych Prus Wschodnich,
25.10.2018; 12:24
czytaj więcej...Wizyta studyjna przedsiębiorstw członkowskich sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle w regionie Splicko – Dalmatyńskim w Chorwacji
W dniach 15-18 października 2018 odbyła się wizyta studyjna przedsiębiorstw członkowskich sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle w partnerskim regionie województwa warmińsko – mazurskiego, należącym do Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego – Żupani Splicko – Dalmatyńskiej.
24.10.2018; 02:28
czytaj więcej...Program rozwoju żywności regionalnej, tradycyjnej, naturalnej wysokiej jakości w województwie warmińsko-mazurskim w latach 2016-2020
Zarząd województwa warmińsko-mazurskiego uchwałą z dnia 24 maja 2016 roku przyjął do realizacji „Program rozwoju żywności regionalnej, tradycyjnej, naturalnej wysokiej jakości w województwie warmińsko-mazurskim w latach 2016-2020”.
18.10.2018; 09:34
czytaj więcej...Udział Województwa w XI edycji Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Naturalnej „Natura Food” w Łodzi, 12 – 14 października 2018r.
12 – 14 października w Łodzi województwo warmińsko-mazurskie zaprezentowało żywność tradycyjną, regionalną, naturalną i ekologiczną podczas jedenastej edycji Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Naturalnej „Natura Food”.
17.10.2018; 10:46
czytaj więcej...Nowe przedsiębiorstwa starają się o członkostwo w sieci Dziedzictwo Kulinarne
Pałac Mortęgi Hotel&Spa Spółka z o.o. złożył wniosek o przyznanie członkostwa w Sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle. Wniosek weryfikowany jest pod kątem formalnym i merytorycznym. W tym celu pracownicy Biura ds. Żywności złożyli wizytę w Pałacu.
17.10.2018; 09:20
czytaj więcej...Międzynarodowe Targi Żywności Ekologicznej i Naturalnej „Natura Food” w Łodzi, 12 – 14.10.2018
Żywność tradycyjna z województwa warmińsko-mazurskiego po raz kolejny zaprezentuje się na XI edycji Międzynarodowych Targach Żywności Ekologicznej i Naturalnej „Natura Food”, które odbędą się w dniach 12 – 14 października w Łodzi.
04.10.2018; 08:00
czytaj więcej...Certyfikacja produktu tradycyjnego – innowacyjny kierunek promocji żywności regionalnej
2 – 3 października odbyło się seminarium połączone z wyjazdem studyjnym w województwie warmińsko-mazurskim i podlaskim „Certyfikacja produktu tradycyjnego – innowacyjny kierunek promocji żywności regionalnej”.
03.10.2018; 08:00
czytaj więcej...Spot promujący Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle
Jest nowy spot promujący sieć Dziedzictwa Kulinarnego Warmia Mazury Powiśle! Zapraszamy do oglądania!
01.10.2018; 08:00
czytaj więcej...Targi „Smaki Regionów” – Poznań
Kolejne sukcesy producentów żywności tradycyjnej z Warmii i Mazur. Od soboty w Poznaniu trwają targi „Smaki Regionów” – imprezy skupiającej producentów i przetwórców żywności naturalnej i tradycyjnej.
01.10.2018; 08:00
czytaj więcej...XI Mazurski Dzień Ziemniaka – Kraplewo k. Ostródy, 30 września 2018 r.
Gotowanie „na żywo” na oczach widzów to wspaniała atrakcja dla odwiedzających Warmię i Mazury turystów. W naszym regionie takich wydarzeń jest wiele, bowiem samorząd województwa warmińsko-mazurskiego od kilku lat realizuje na Warmii i Mazurach wieloletni „Kalendarz imprez promujących żywność naturalną,
27.09.2018; 08:00
czytaj więcej...W ten weekend widzimy się w Poznaniu!
W sobotę w Poznaniu zaczynają się targi „Smaki Regionów” – imprezy skupiającej producentów i przetwórców żywności naturalnej i tradycyjnej. Targi to kulinarna podróż niemal przez całą Polskę. Co roku, pod herbami województw, gromadzą się wytwórcy tradycyjnych produktów: aromatycznych wędlin,
26.09.2018; 08:47
czytaj więcej...Regionalne Święto Miodu”- Ełk, 15 września 2018 r. – podsumowanie
W sobotę, 15 września w Ełckim Centrum Kultury odbyło się „Regionalne Święto Miodu”. Po raz siódmy Ełk stał się regionalną stolicą miodu i produktów pszczelarskich.
Na tym terenie od ponad pięciuset lat kultywowane są tradycje pszczelarskie,
17.09.2018; 10:42
czytaj więcej...Festyn dożynkowy
Samorząd województwa warmińsko-mazurskiego zorganizował Warmińsko-Mazurskie Dożynki Wojewódzkie i Festyn Dożynkowy 16 września 2018 roku w Muzeum Budownictwa Ludowego – Park Etnograficzny w Olsztynku.
Już po raz kolejny Dożynkom Wojewódzkim towarzyszył Festyn Dożynkowy, podczas którego odbył się pokaz kulinarny gotowania tradycyjnej mazurskiej zupy karmuszki.
17.09.2018; 10:20
czytaj więcej...Święto sera już za nami
W miniony weekend na terenie miasteczka studenckiego w Kortowie odbyła się VI edycja Festiwalu Serów i Twarogów Polskiego Mleczarstwa. Uczestnicy mogli m.in. degustować sery i twarogi producentów serów, oglądać pokazy kulinarne, pokazy filmowe poświęcone tajnikom przemysłowej produkcji serów dojrzewających i twarogów najwyższej jakości.
17.09.2018; 08:00
czytaj więcej...Festiwal Runa Leśnego
Koniec lata to czas dla grzybiarzy, amatorów jeżyn, borówek czy żurawin. Miejscem obfitującym w te dary lasu jest Puszcza Piska – największy kompleks leśny na Mazurach.
I właśnie w Piszu 8 września odbył się „Festiwal Runa Leśnego”,
10.09.2018; 11:05
czytaj więcej...„V Regionalny Festiwal Klusek i Makaronu”
„V Regionalny Festiwal Klusek i Makaronu” był jednym z 17 wydarzeń „Kalendarza imprez promujących żywność naturalną, tradycyjną, lokalną i regionalną Województwa Warmińsko-Mazurskiego”, podczas którego mieszkańcy Nielbarka w Gminie Kurzętnik mogli poznać wiele potraw na bazie klusek i makaronu.
27.08.2018; 08:00
czytaj więcej...„Regionalne Święto Ziół”
Impreza pn. „Regionalne Święto Ziół” odbyła się na terenie Muzeum Budownictwa Ludowego – Parku Etnograficznego w Olsztynku od 2010 r.. Wydarzenie to organizowane jest zawsze 15 sierpnia i nawiązuje do ludowej tradycji święcenia ziół, kwiatów oraz zbóż, promuje zastosowanie ziół w tradycyjnej medycynie,
16.08.2018; 08:00
czytaj więcej...Festiwal Dziedzictwa Kulinarnego oraz regionalny finał konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów
21 lipca 2018 na dziedzińcu Olsztyńskiego Zamku odbył się Festiwal Dziedzictwa Kulinarnego oraz regionalny finał ogólnopolskiego konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów.
22.07.2018; 09:34
czytaj więcej...Nasi członkowie

zobacz więcej...
„Mazurskie Miody”

zobacz więcej...
„Młynomag” Myszkowska, Rezanko Sp.J.

zobacz więcej...
„Gęsia Chata”

zobacz więcej...
„Konfitura” – Kawiarnia – Cukiernia

zobacz więcej...
„Kroczek” Pracownia Cukiernicza

zobacz więcej...
„Margot” Eulalia Paszkiewicz

zobacz więcej...
„Qraś” Wędliny, Catering

zobacz więcej...
„Siedlisko na półwyspie”

zobacz więcej...
„Smuga Cienia” Restauracja w Hotelu Joseph Conrad

zobacz więcej...
Bar „Młyn”

zobacz więcej...
Bo Chenek Piekarnia Rzemieślnicza

zobacz więcej...
Browar Kormoran Sp. z o.o.

zobacz więcej...
Cukiernia Lodziarnia Olszewscy

zobacz więcej...
Dom Restauracyjny „U Wokulskiego”

zobacz więcej...
Dwór Kaliszki

zobacz więcej...
Eko-Zagroda Warmińskich Chłopów Bosych

zobacz więcej...
Farma Warmińska

zobacz więcej...
Firma „Mark”

zobacz więcej...
Firma Gastronomiczna „Krys-Stan“

zobacz więcej...
Fitness Natura Polska

zobacz więcej...
Folwark Tumiany – Pokoje & Restauracja

zobacz więcej...
Gołdapskie Stowarzyszenie Pszczelarzy

zobacz więcej...
Gościniec „Ryński Młyn”

zobacz więcej...
Gospoda „Pod Czarnym Łabędziem”

zobacz więcej...
Gospodarstwo Agroturystyczne i Ekofarma „Vitalis”

zobacz więcej...
Gospodarstwo Ekologiczne Permakultura Skolity

zobacz więcej...
Gospodarstwo ogrodnicze Joanna Walkiewicz

zobacz więcej...
Gospodarstwo pasieczne „Bartnik Mazurski”, Robert Pucer

zobacz więcej...
Gospodarstwo Pasieczne „Pasieka Jurewicz”

zobacz więcej...
Gospodarstwo Pasieczne Jabłońscy

zobacz więcej...
Gospodarstwo Pasieczne Leśny Dwór

zobacz więcej...
Gospodarstwo Rolne „Ciche Wody” Mazurska Ekozagroda

zobacz więcej...
Gospodarstwo Rolne „Nad Arem”

zobacz więcej...
Gospodarstwo Rolne „Zielona Dolina”,

zobacz więcej...
Gospodarstwo Rolne Elżbieta i Andrzej Symonowicz

zobacz więcej...
Gospodarstwo rolne Monika Płecha

zobacz więcej...
Gospodarstwo Rolne Snails Garden

zobacz więcej...
Gospodarstwo Rybackie „Mikołajki” Sp. z o.o.

zobacz więcej...
Gospodarstwo Rybackie Koszelewy, Jan Ossowski

zobacz więcej...
Gospodarstwo Rybackie Ostróda Sp. z o.o.

zobacz więcej...
Gospodarstwo Rybackie Sp. z o.o. w Ełku

zobacz więcej...
Gospodarstwo Rybackie Szwaderki Sp. z o.o.

zobacz więcej...
Hotel „Rydzewski”

zobacz więcej...
Hotel Amax s.c.

zobacz więcej...
Jabłoń Lake Resort Sp. z o.o.

zobacz więcej...
Kalinówka – Wzgórza Dylewskie

zobacz więcej...
Karczma „Skansen”

zobacz więcej...
Karczma Berta

zobacz więcej...
Kawiarnia „Moja”

zobacz więcej...
Kozia Farma Złotna

zobacz więcej...
Masarnia z tradycją Dreszler

zobacz więcej...
Miody Wigor

zobacz więcej...
Mleczarnia Rzemieślnicza „Roguska Struga”

zobacz więcej...
Młyn Produkcyjno – Handlowy „Młyn w Rynku”

zobacz więcej...
Młyn wodny EKO Hillar

zobacz więcej...
Natura Mazur Hotel & SPA Warchały

zobacz więcej...
Naturalna Żywność Sp. z o.o. (non profit)

zobacz więcej...
Niebieski Zaułek Restauracja Mazurska

zobacz więcej...
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Olecku

zobacz więcej...
Olender „Mazurskie Smaki” Sklep u rolnika

zobacz więcej...
Open Kitchen Grill & Pizza, Sajmino

zobacz więcej...
Pałac i Folwark „Galiny”

zobacz więcej...
Pałac Mortęgi Hotel & SPA****

zobacz więcej...
Pałac Myślęta

zobacz więcej...
Pasieka „Mały Miś”

zobacz więcej...
Pasieka „Pucer”

zobacz więcej...
Pasieka Dziadka Ignacego

zobacz więcej...
Pasieka na Wzgórzach Dylewskich – Truszczyński

zobacz więcej...
Pasieka Rodzinna Kaweckich

zobacz więcej...
Pasieka Wędrowna Jan i Remigiusz Pleszkun

zobacz więcej...
Piekarnia-Cukiernia Marek Szabelski

zobacz więcej...
Potocki Gałkowo – Gałkowo.Pl Aleksander Potocki

zobacz więcej...
Producent rolny Jan Ostrowski

zobacz więcej...
Przedsiębiorstwo Wielobranżowe „Magdalenka”

zobacz więcej...
Przetwórstwo i Wędzenie Ryb, Małgorzata Dzierżyńska

zobacz więcej...
Restauracja „Cudne Manowce”

zobacz więcej...
Restauracja „Łabędzi Ostrów”

zobacz więcej...
Restauracja „Natangia”

zobacz więcej...
Restauracja „Romantyczna” w Hotelu SPA Dr Irena Eris

zobacz więcej...
Restauracja „Smaki Mazur”

zobacz więcej...
Restauracja „Z zielonym piecem”

zobacz więcej...
Restauracja „Zamek Reszel Kreativ Hotel” Sp. z o.o.

zobacz więcej...
Restauracja Malta Cafe

zobacz więcej...
Restauracja ORDO na Zamku w Nidzicy

zobacz więcej...
Rolniczy Handel Detaliczny SwojskaBaba.pl

zobacz więcej...
Różana Pasieka

zobacz więcej...
Sklep „Zielarnia Warmińska”

zobacz więcej...
Smaki Gabi Gastronomia – Bar Dzyndzałek

zobacz więcej...
Smażalnia Pluski

zobacz więcej...
Spółdzielnia Mleczarska

zobacz więcej...
TortoLandia

zobacz więcej...
Tradycyjna Wędzarnia Warmińska

zobacz więcej...
Wędzonki Warmińskie

zobacz więcej...
Wytwórnia Octu i Musztardy „OCTIM” Sp. z o.o.

zobacz więcej...
Zajazd „Tusinek”

zobacz więcej...
Zajazd Wiejski

zobacz więcej...
Zakład Masarski Zbigniew Rolka

zobacz więcej...
Zakład Piekarski Trzczak

zobacz więcej...
Zakład Przetwórstwa Mięsnego „Gołogóra”

zobacz więcej...
Zakład Wędliniarski „Flis-Pol”

zobacz więcej...