Aktualności

W kwietniu zapraszamy na Toruński Festiwal Smaków i Targi “Wypoczynek”

13-14 kwietnia 2019 r. Województwo Warmińsko-Mazurskie weźmie udział w Toruńskim Festiwalu Smaków, który odbędzie się w ramach IX edycji Targów „Wypoczynek” w Centrum Targowym PARK w Toruniu.

Zdjęcie obrazujące z poprzedniej edycji Targów

19.03.2019; 01:08

czytaj więcej...

Ryby, raki i ślimaki w kuchni Warmii i Mazur

 

 

Zespół Szkół Ekonomicznych i Technicznych im. S. Mikołajczyka w Pasłęku zaprasza na I edycję regionalnego konkursu kulinarnego dla gastronomicznych szkół ponadgimazjalnych naszego regionu.

18.03.2019; 12:26

czytaj więcej...

Kolejne podmioty dołączyły do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Warmia Mazury Powiśle

W dniu 5 marca 2019 r. Zarząd Województwa Warmińsko – Mazurskiego podjął decyzję o przyjęciu do sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle“ czterech nowych podmiotów.

18.03.2019; 11:32

czytaj więcej...

Rozstrzygnięto konkurs dla organizacji pozarządowych

Zarząd województwa warmińsko-mazurskiego rozstrzygnął otwarty konkurs ofert na wykonanie w 2019 r. zadań publicznych samorządu województwa warmińsko-mazurskiego z zakresu żywności i ochrony dziedzictwa kulinarnego. W tegorocznej edycji konkursu pomoc finansową przyznano siedmiu organizacjom. Łącznie rozdysponowano kwotę niemal 60 000 zł.

11.03.2019; 10:32

czytaj więcej...

XIV edycja konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla – szansą na sukces”, 6 kwietnia 2019 r., Szczytno

Nabór do kolejnej edycji konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla – szansą na sukces”

Wzorem lat ubiegłych, Województwo Warmińsko – Mazurskie, Warmińsko – Mazurska Izba Rolnicza oraz Miasto Szczytno – Zespół Szkół nr 2 im. Jędrzeja Śniadeckiego w Szczytnie przystępują do realizacji XIV edycji konkursu „Smaki Warmii,

12.02.2019; 11:49

czytaj więcej...

Uroczystość wręczenia certyfikatów sieci Dziedzictwa Kulinarnego nowym podmiotom

Jak już informowaliśmy, decyzją Zarządu Województwa Warmińsko – Mazurskiego z dnia 11 grudnia 2018 r. cztery nowe podmioty uzyskały członkostwo w sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle“. Obecnie do sieci należy 139 członków.

30.01.2019; 12:18

czytaj więcej...

Konkurs dla organizacji pozarządowych

Jeszcze do 15 stycznia czekamy na oferty na realizację zadania publicznego „Żywność i ochrona dziedzictwa kulinarnego”.
W ubiegłym roku wsparcie otrzymało 5 organizacji. Wśród beneficjentów znalazły się:

  • Stowarzyszenie „Żytkiejmska Struga”, która w Żytkiejmach zorganizowała „Święto Sękacza”,

10.01.2019; 10:06

czytaj więcej...

Nowi członkowie Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Warmia Mazury Powiśle – decyzja Zarządu Województwa

Decyzją Zarządu Województwa Warmińsko – Mazurskiego z dnia 11 grudnia 2018 r. cztery nowe podmioty uzyskały członkostwo w sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle“. Obecnie do sieci należy 139 członków.

19.12.2018; 12:21

czytaj więcej...

Kulinarna wizyta na Pomorzu i Kujawach

Członkowie sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle” wzięli udział w wizycie studyjnej do partnerskich województw: kujawsko-pomorskiego i pomorskiego.

14.12.2018; 12:23

czytaj więcej...

Członkowie Sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle w prestiżowym przewodniku Gault & Millau

Żółty przewodnik „Gault&Millau” powstał ponad 50 lat temu we Francji. Dyktuje trendy kulinarne w 12 krajach świata. Rygorystyczne kryteria, anonimowi inspektorzy, tysiące degustacji. Najlepsze restauracje wyróżniane są kucharskimi czapkami Q. Ich liczba wskazuje na rangę restauracji i poziom serwowanych dań.

30.11.2018; 01:12

czytaj więcej...

Porter warmiński na Liście Produktów Tradycyjnych!

Kolejny produkt został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Jest nim Porter warmiński, należący do porterów bałtyckich – stylu piwnego, który wyewoluował od porteru angielskiego (lekkiego piwa górnej fermentacji) przez rosyjski imperialny stout (mocne piwo górnej fermentacji).

26.11.2018; 01:08

czytaj więcej...

Konferencja pn. „Walory smakowe gęsiny”

W dniach 9-10 listopada w Iławie odbyła się konferencja pn. „Walory smakowe gęsiny”.
Podczas konferencji oprócz wiedzy teoretycznej – uczestnicy nauczyli się jak luzować gęś oraz wykorzystywać produkty z gęsi w gastronomii.
W wydarzeniu wzięli udział m.in. prof. Jarosław Dumanowski – UMK Toruń,

06.11.2018; 12:29

czytaj więcej...

Chleb żytnio – orkiszowy z kminkiem – wspaniałe pieczywo z Dźwierzut!

.
Kolejny produkt został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Jest nim chleb żytnio-orkiszowy z kminkiem.
Chleb jako podstawa pożywienia towarzyszy człowiekowi od wieków. Nie inaczej było na terenach dawnych Prus Wschodnich,

25.10.2018; 12:24

czytaj więcej...

Wizyta studyjna przedsiębiorstw członkowskich sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle w regionie Splicko – Dalmatyńskim w Chorwacji


W dniach 15-18 października 2018 odbyła się wizyta studyjna przedsiębiorstw członkowskich sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle w partnerskim regionie województwa warmińsko – mazurskiego, należącym do Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego – Żupani Splicko – Dalmatyńskiej.

24.10.2018; 02:28

czytaj więcej...

Program rozwoju żywności regionalnej, tradycyjnej, naturalnej wysokiej jakości w województwie warmińsko-mazurskim w latach 2016-2020

Zarząd województwa warmińsko-mazurskiego uchwałą z dnia 24 maja 2016 roku przyjął do realizacji “Program rozwoju żywności regionalnej, tradycyjnej, naturalnej wysokiej jakości w województwie warmińsko-mazurskim w latach 2016-2020”.

18.10.2018; 09:34

czytaj więcej...

Udział Województwa w XI edycji Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Naturalnej „Natura Food” w Łodzi, 12 – 14 października 2018r.

12 – 14 października w Łodzi województwo warmińsko-mazurskie zaprezentowało żywność tradycyjną, regionalną, naturalną i ekologiczną podczas jedenastej edycji Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Naturalnej „Natura Food”.

17.10.2018; 10:46

czytaj więcej...

Nowe przedsiębiorstwa starają się o członkostwo w sieci Dziedzictwo Kulinarne

Pałac Mortęgi Hotel&Spa Spółka z o.o. złożył wniosek o przyznanie członkostwa w Sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle. Wniosek weryfikowany jest pod kątem formalnym i merytorycznym. W tym celu pracownicy Biura ds. Żywności złożyli wizytę w Pałacu.

17.10.2018; 09:20

czytaj więcej...

Międzynarodowe Targi Żywności Ekologicznej i Naturalnej „Natura Food” w Łodzi, 12 – 14.10.2018

Żywność tradycyjna z województwa warmińsko-mazurskiego po raz kolejny zaprezentuje się na XI edycji Międzynarodowych Targach Żywności Ekologicznej i Naturalnej „Natura Food”, które odbędą się w dniach 12 – 14 października w Łodzi.

04.10.2018; 08:00

czytaj więcej...

Certyfikacja produktu tradycyjnego – innowacyjny kierunek promocji żywności regionalnej

2 – 3 października odbyło się seminarium połączone z wyjazdem studyjnym w województwie warmińsko-mazurskim i podlaskim “Certyfikacja produktu tradycyjnego – innowacyjny kierunek promocji żywności regionalnej”.

03.10.2018; 08:00

czytaj więcej...

Spot promujący Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle

Jest nowy spot promujący sieć Dziedzictwa Kulinarnego Warmia Mazury Powiśle! Zapraszamy do oglądania!

01.10.2018; 08:00

czytaj więcej...

Targi „Smaki Regionów” – Poznań

Kolejne sukcesy producentów żywności tradycyjnej z Warmii i Mazur. Od soboty w Poznaniu trwają targi „Smaki Regionów” – imprezy skupiającej producentów i przetwórców żywności naturalnej i tradycyjnej.

01.10.2018; 08:00

czytaj więcej...

XI Mazurski Dzień Ziemniaka – Kraplewo k. Ostródy, 30 września 2018 r.

Gotowanie „na żywo” na oczach widzów to wspaniała atrakcja dla odwiedzających Warmię i Mazury turystów. W naszym regionie takich wydarzeń jest wiele, bowiem samorząd województwa warmińsko-mazurskiego od kilku lat realizuje na Warmii i Mazurach wieloletni „Kalendarz imprez promujących żywność naturalną,

27.09.2018; 08:00

czytaj więcej...

W ten weekend widzimy się w Poznaniu!

W sobotę w Poznaniu zaczynają się targi „Smaki Regionów” – imprezy skupiającej producentów i przetwórców żywności naturalnej i tradycyjnej. Targi to kulinarna podróż niemal przez całą Polskę. Co roku, pod herbami województw, gromadzą się wytwórcy tradycyjnych produktów: aromatycznych wędlin,

26.09.2018; 08:47

czytaj więcej...

Regionalne Święto Miodu”- Ełk, 15 września 2018 r. – podsumowanie

W sobotę, 15 września w Ełckim Centrum Kultury odbyło się „Regionalne Święto Miodu”. Po raz siódmy Ełk stał się regionalną stolicą miodu i produktów pszczelarskich.
Na tym terenie od ponad pięciuset lat kultywowane są tradycje pszczelarskie,

17.09.2018; 10:42

czytaj więcej...

Festyn dożynkowy

Samorząd województwa warmińsko-mazurskiego zorganizował Warmińsko-Mazurskie Dożynki Wojewódzkie i Festyn Dożynkowy 16 września 2018 roku w Muzeum Budownictwa Ludowego – Park Etnograficzny w Olsztynku.
Już po raz kolejny Dożynkom Wojewódzkim towarzyszył Festyn Dożynkowy, podczas którego odbył się pokaz kulinarny gotowania tradycyjnej mazurskiej zupy karmuszki.

17.09.2018; 10:20

czytaj więcej...

Święto sera już za nami

W miniony weekend na terenie miasteczka studenckiego w Kortowie odbyła się VI edycja Festiwalu Serów i Twarogów Polskiego Mleczarstwa. Uczestnicy mogli m.in. degustować sery i twarogi producentów serów, oglądać pokazy kulinarne, pokazy filmowe poświęcone tajnikom przemysłowej produkcji serów dojrzewających i twarogów najwyższej jakości.

17.09.2018; 08:00

czytaj więcej...

Festiwal Runa Leśnego

Koniec lata to czas dla grzybiarzy, amatorów jeżyn, borówek czy żurawin. Miejscem obfitującym w te dary lasu jest Puszcza Piska – największy kompleks leśny na Mazurach.
I właśnie w Piszu 8 września odbył się „Festiwal Runa Leśnego”,

10.09.2018; 11:05

czytaj więcej...

„V Regionalny Festiwal Klusek i Makaronu”

„V Regionalny Festiwal Klusek i Makaronu” był jednym z 17 wydarzeń „Kalendarza imprez promujących żywność naturalną, tradycyjną, lokalną i regionalną Województwa Warmińsko-Mazurskiego”, podczas którego mieszkańcy Nielbarka w Gminie Kurzętnik mogli poznać wiele potraw na bazie klusek i makaronu.

27.08.2018; 08:00

czytaj więcej...

„Regionalne Święto Ziół”

Impreza pn. „Regionalne Święto Ziół” odbyła się na terenie Muzeum Budownictwa Ludowego – Parku Etnograficznego w Olsztynku od 2010 r.. Wydarzenie to organizowane jest zawsze 15 sierpnia i nawiązuje do ludowej tradycji święcenia ziół, kwiatów oraz zbóż, promuje zastosowanie ziół w tradycyjnej medycynie,

16.08.2018; 08:00

czytaj więcej...

Festiwal Dziedzictwa Kulinarnego oraz regionalny finał konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów

21 lipca 2018 na dziedzińcu Olsztyńskiego Zamku odbył się Festiwal Dziedzictwa Kulinarnego oraz regionalny finał ogólnopolskiego konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów.

22.07.2018; 09:34

czytaj więcej...

Nasi członkowie

zobacz więcej...

Stawiguda

“Mazurskie Miody”

zobacz więcej...

Reszel

“Młynomag” Myszkowska, Rezanko Sp.J.

zobacz więcej...

Dywity

“Smaki Gabi Gastronomia”

zobacz więcej...

Iława

„Gęsia Chata”

zobacz więcej...

OlsztynOlsztynek

„Konfitura” – Kawiarnia – Cukiernia

zobacz więcej...

Olsztyn

„Kroczek” Pracownia Cukiernicza

zobacz więcej...

Orzysz

„Qraś” Wędliny, Catering

zobacz więcej...

Ruciane-Nida

„Siedlisko na półwyspie”

zobacz więcej...

Banie Mazurskie

Bar „Młyn”

zobacz więcej...

Szczytno

Berry’s

zobacz więcej...

Olsztyn

Browar Kormoran Sp. z o.o.

zobacz więcej...

Ostróda

Dom Restauracyjny „U Wokulskiego”

zobacz więcej...

Biała Piska

Dwór Kaliszki

zobacz więcej...

Dobre Miasto

Ekologiczne Gospodarstwo Rolne „Eko-Eden”

zobacz więcej...

Giżycko

Firma „Mark”

zobacz więcej...

Olsztyn

Firma Gastronomiczna „Krys-Stan“

zobacz więcej...

Ostróda

Fitness Natura Polska

zobacz więcej...

Gołdap

Gołdapskie Stowarzyszenie Pszczelarzy

zobacz więcej...

Ryn

Gościniec „Ryński Młyn”

zobacz więcej...

Miłki

Gospoda „Pod Czarnym Łabędziem”

zobacz więcej...

Wilkasy

Gospodarstwo Agroturystyczne „AGROMARGOT”

zobacz więcej...

Młynary

Gospodarstwo Agroturystyczne i Ekofarma „Vitalis”

zobacz więcej...

Gospodarstwo ogrodnicze Joanna Walkiewicz

zobacz więcej...

Kętrzyn

Gospodarstwo pasieczne „Bartnik Mazurski”, Robert Pucer

zobacz więcej...

Braniewo

Gospodarstwo Pasieczne „Miody Wileńskich”

zobacz więcej...

Olecko

Gospodarstwo Pasieczne „Pasieka Jurewicz”

zobacz więcej...

Łąkorz

Gospodarstwo Pasieczne Jabłońscy

zobacz więcej...

Budry

Gospodarstwo Rolne „Ciche Wody”

zobacz więcej...

Barczewo

Gospodarstwo Rolne „Nad Arem”

zobacz więcej...

Dobre Miasto

Gospodarstwo Rolne „Zielona Dolina”,

zobacz więcej...

Dobre Miasto

Gospodarstwo Rolne Elżbieta i Andrzej Symonowicz

zobacz więcej...

Pasłęk

Gospodarstwo Rolne Snails Garden & Bistro Ślimaka

zobacz więcej...

Mikołajki

Gospodarstwo Rybackie „Mikołajki” Sp. z o.o.

zobacz więcej...

Płośnica

Gospodarstwo Rybackie Koszelewy, Jan Ossowski

zobacz więcej...

Ostróda

Gospodarstwo Rybackie Ostróda Sp. z o.o.

zobacz więcej...

Ełk

Gospodarstwo Rybackie Sp. z o.o. w Ełku

zobacz więcej...

Olsztynek

Gospodarstwo Rybackie Szwaderki Sp. z o.o.

zobacz więcej...

Ełk

Hotel „Rydzewski”

zobacz więcej...

Mikołajki

Hotel Amax s.c.

zobacz więcej...

Pisz

Jabłoń Lake Resort Sp. z o.o.

zobacz więcej...

Ostróda

Kalinówka – Wzgórza Dylewskie

zobacz więcej...

Lubawa

Karczma „Nad Sandelą”

zobacz więcej...

Olsztyn

Kawiarnia – Restauracja „Staromiejska”

zobacz więcej...

Kozia Farma Złotna

zobacz więcej...

Nowe Miasto Lubawskie

Masarnia z tradycją Dreszler

zobacz więcej...

Grodziczno

Młyn Produkcyjno – Handlowy „Młyn w Rynku”

zobacz więcej...

Szczytno

Niebieski Zaułek Restauracja Mazurska

zobacz więcej...

Olecko

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Olecku

zobacz więcej...

Bartoszyce

Pałac i Folwark „Galiny”

zobacz więcej...

Pałac Mortęgi Hotel & SPA****

zobacz więcej...

Uzdowo

Pałac Myślęta

zobacz więcej...

Korsze

Pasieka „Mały Miś”

zobacz więcej...

Barciany

Pasieka „Pucer”

zobacz więcej...

Banie Mazurskie

Pasieka Dziadka Ignacego

zobacz więcej...

Dzierzgoń

Pasieka Rodzinna Kaweckich

zobacz więcej...

Olsztyn

Pasieka Wędrowna Jan i Remigiusz Pleszkun

zobacz więcej...

Piecki

Piekarnia-Cukiernia Marek Szabelski

zobacz więcej...

Ruciane-NidaGałkowo

Potocki Gałkowo – Gałkowo.Pl Aleksander Potocki

zobacz więcej...

Łąkorz

Producent rolny Jan Ostrowski

zobacz więcej...

Olsztynek

Przedsiębiorstwo Wielobranżowe „Magdalenka”

zobacz więcej...

Ełk

Przetwórstwo i Wędzenie Ryb, Małgorzata Dzierżyńska

zobacz więcej...

Olsztyn

Restauracja „Cudne Manowce”

zobacz więcej...

Giżycko

Restauracja „Łabędzi Ostrów”

zobacz więcej...

Górowo Iławeckie

Restauracja „Natangia”

zobacz więcej...

Ostróda

Restauracja „Romantyczna” w Hotelu SPA Dr Irena Eris

zobacz więcej...

Pisz

Restauracja „Smuga Cienia” w Hotelu Joseph Conrad

zobacz więcej...

Rydzewo

Restauracja „Spichlerz”

zobacz więcej...

Olsztynek

Restauracja „Z zielonym piecem”

zobacz więcej...

Reszel

Restauracja „Zamek Reszel Kreativ Hotel” Sp. z o.o.

zobacz więcej...

Szczytno

Restauracja Mazuriana

zobacz więcej...

Lidzbark WelskiCibórz

Restauracja Welska

zobacz więcej...

Elbląg

Sklep „SmakEKO”

zobacz więcej...

Olsztyn

Sklep „Zielarnia Warmińska”

zobacz więcej...

Lidzbark Welski

Spółdzielnia Mleczarska

zobacz więcej...

Purda

Tradycyjna Wędzarnia Warmińska

zobacz więcej...

Olsztynek

Wytwórnia Octu i Musztardy „OCTIM” Sp. z o.o.

zobacz więcej...

Gołdap

Zajazd „Piękna Góra Rudziewicz”

zobacz więcej...

Rozogi

Zajazd „Tusinek”

zobacz więcej...

Małdyty

Zakład Masarski Zbigniew Rolka

zobacz więcej...

Dobre Miasto

Zakład Piekarniczy „Złoty Róg”

zobacz więcej...

Reszel

Zakład Piekarski Trzczak

zobacz więcej...

Świątki

Zakład Przetwórstwa Mięsnego „Gołogóra”

zobacz więcej...

Pasłęk

Zakład Przetwórstwa Ślimaków – P.P.H.U. Eko Snails Garden

zobacz więcej...

Miłomłyn

Zakład Wędliniarski „Flis-Pol”

Zobacz więcej...