Smakowite lato na Warmii, Mazurach i Powiślu

Danie rybne na patelni

Rozpoczął się cykl kulinarnych wydarzeń promujących żywność naturalną, tradycyjną, lokalną i regionalną województwa warmińsko-mazurskiego w 2023 roku.

Ideą wydarzeń z kalendarza imprez regionalnych jest kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o tradycjach kuchni regionalnej Warmii, Mazur i Powiśla.

 

Ważne jest również promowanie żywności opartej na surowcach pochodzenia lokalnego, ochronę regionalnego dziedzictwa kulinarnego, zachowanie niepowtarzalnych smaków produktów żywnościowych oraz promocję restauracji i gospodarstw agroturystycznych z regionu Warmii, Mazur i Powiśla.

 

Pierwsze wydarzenia odbyły się już w czerwcu (Olsztyn, Biskupiec) oraz na początku lipca (Mikołajki), natomiast w najbliższym czasie spotkania zaplanowano w Kętrzynie, Gołdapi, Biesowie, Dubeninkach, Olsztynie, Olsztynku, Elblągu, Olszynach oraz Kraplewie.

Szczegółowy harmonogram: