Lista członków z kategorii gastronomia

Restauracja „Cudne Manowce”

Restauracja „Cudne Manowce” działa od 2013 roku.  Usadowiona jest na średniowiecznych murach obronnych Olsztyna. Restauracja korzysta z produktów regionalnych od lokalnych dostawców , w tym od Członków Sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury” i wytwarza dania tradycyjne kuchni polskiej, ze szczególnym uwzględnieniem kuchni Warmii i Mazur. Większość receptur pochodziz literatury historycznej oraz własnych badań kulinarnych. Załoga restauracji bierze udziałw konkursach kulinarnych oraz organizuje warsztaty

Czytaj więcej

Karczma w Stodole

Karczma w Stodole w Tomaszkowie to rodzinna restauracja o klimatycznym wystroju, gdzie dania odzwierciedlają swojskie, warmińskie klimaty i tradycje. Karczma w Stodole to niezwykłe miejsce, gdzie historia i tradycja spotykają się z wyśmienitą kuchnią domową. Restauracja mieści sięw odrestaurowanej  ponad stuletniej stodole, nieopodal  warmińskiego drewnianego domu z 1935 roku tworząc niepowtarzalny, malowniczy klimat pełen nostalgii za minionymi czasami, gdzie tradycja staje się

Czytaj więcej

Karczma Łabędź

Karczma Łabędź Zaprasza do wyjątkowego zakątka na Warmii i Mazurach. Atutem Karczmy są nie tylko doskonała kuchnia i życzliwa obsługa, ale też wyjątkowa lokalizacja. Dania regionalne, przyrządzane z lokalnych produktów to hołd dla mazurskiej kultury i tradycji, łączący w sobie autentyczność i nowoczesność. Karczma to także idealne miejsce dla rodzin z dziećmi. Specjalnie dla naszych najmłodszych gości przygotowywane jest menu dla dzieci, które zadowoli nawet

Czytaj więcej

Zajazd „Tusinek”

Obiekt położony jest na pograniczu Kurpi i Mazur. Jest firmą rodzinną, prowadzącą działalność w zakresie: restauracja, hotel, sklep farmerski, gospodarstwo, przetwórnia mleka koziego i krowiego. Serwowane są tu potrawy kuchni regionalnej i lokalnej, opartej na surowcach wytwarzanych we własnym gospodarstwie rolnym. Specjalnościami restauracji są m.in. zsiadłe mleko – wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych przez MRiRW oraz podłomyk, który dostał nagrodę „Perła 2008” w ogólnopolskim konkursie organizowanym

Czytaj więcej

Karczma Berta

Karczma Berta usytuowana jest w ponad 200 – letniej chacie w Świętej Lipce. Nazwa pochodzi od Mazurki, która mieszkała przed wojną w tej chacie. Menu to pochodzenie tradycyjnych smaków wschodu (przesiedlenia Ukraińców) oraz zachodu (tradycyjna kuchnia Mazurów). Właściciele bazują na produktach z regionu, korzystają z rodzinnych przepisów oraz książek Edwarda Cyfusa „Moja Warmia”. Wiele nazw dań pochodzi właśnie stamtąd (Plince, Skrzeczki, Frysztyk), a dania

Czytaj więcej

Karczma Krys – Stan

Firma Gastronomiczna Krys – Stan od 1990 roku jest wierna tradycjom i sprawdzonym przepisom, które są przekazywane z pokolenia na pokolenie z dziedzictwa kulinarnego naszego regionu. U nas znajdziesz potrawy, które przypomną „starszym” rodzinne smaki a „młodszemu” pokoleniu, jak smaczna może być kuchnia tradycyjna. Karczma Krys – Stan to laureat wielu prestiżowych nagród kulinarnych, takich jak np. trzy „Perły kulinarne”

Czytaj więcej
Zupa na dekoracyjnym białym talerzu

Restauracja z Zielonym Piecem

Restauracja serwuje domowe zupy, potrawy, przeróżne pierogi, ciasta własnego wypieku i desery. To wszystko w wyjątkowej atmosferze i ciepłym wnętrzu z zielonym piecem. Surowce pozyskują jedynie od lokalnych dostawców. Brali udział w konkursach kulinarnych oraz szkolili uczniów w ZSZ w Olsztynku.

Czytaj więcej
Pierogi ze skwarkami

Zajazd Wiejski – Elżbieta Mieczkowska

Zajazd wiejski funkcjonuje od 2000 r. Powstał na terenach wiejskich, powojennych i zamieszkałych niegdyś przez ludność mazurską. Obiekt gastronomiczny tworzą ściany staroniemieckiego domu, zaś część hotelowa jest zbudowana na podwalinach dawnej obory dla zwierząt gospodarskich. Dlatego, zamysłem obecnej działalności gospodarczej jest podtrzymanie tradycji staropolskich, zarówno w kuchni jak i wystroju, a także atrakcji turystycznej – w formie żywych zwierząt wiejskich.

Czytaj więcej
Taras smażalni pluski z jeziorem w tle

Smażalnia Pluski

Restauracja „Smażalnia Pluski” funkcjonuje ponad 25 lat. Specjalizuje się w rybach słodkowodnych, pozyskiwanych z lokalnych jezior. Wszystkie potrawy są wykonywane od podstaw na miejscu, z wykorzystaniem lokalnych produktów. Podstawą menu są ryby smażone w tradycyjny sposób na oleju rzepakowym, lekko oprószone mąką. Posiada trzy rodzaje zup rybnych: rosół z sandacza, flaki z lina i aromatyczna zupa z pomidorami i sandaczem. Specjałem są także gołąbki z sandacza

Czytaj więcej
Zupa z klopsikami na białym talerzu

Karczma Skansen Olsztynek

Karczma Skansen w Olsztynku jest integralną częścią Muzeum Budownictwa Ludowego – Parku Etnograficznego. Ze względu na miejsce położenia, nawiązuje serwowanymi daniami do tradycyjnej kuchni staropolskiej. W menu posiadają zupę, której przepis pochodzi ze starej książki kucharskiej z tych rejonów. Potrawy przygotowywane są ze świeżych produktów prosto od lokalnych dostawców, zgodnie z recepturami używanymi przez babcię właścicielki. Restauracja sezonowa – czynna od marca do grudnia. Karczma

Czytaj więcej
Młyn na tle jeziora

Gościniec Ryński Młyn

Uroku i smaku serwowanym daniom dodaje sposób ich podania – gliniana zastawa jak i wyśmienite trunki. Gościniec Ryński Młyn oczaruje tych, dla których jednakowo ważne są doznania podniebienia i atmosfera odwiedzanego miejsca. Agnieszka Wesołowska-mistrzyni dawnej sztuki kulinarnej idealnie sprawdza się w roli szefowej kuchni. Wielokrotnie nagradzana w wielu konkursach kulinarnych, w których nieraz zajmowała najlepsze miejsce na podium. Jej specjalnością

Czytaj więcej