Restauracje i inne punkty gastronomiczne

Restauracje i inne punkty gastronomiczne

Kawiarnia „Moja”

Witajcie w świecie cukierniczej namiętności – Kawiarnia Moja w Olsztynie

Tu czas staje w miejscu. Przynajmniej do momentu kiedy z talerzyka zniknie kawałek torcika, szarlotki albo sernika.  Kawiarnia Moja sięga po stare receptury, kultywuje cukiernicze tradycje i zaraża pasją odkrywania tradycyjnych, kulinarnych skarbów. Witajcie w świecie cukierniczej namiętności.

Kőnigsberger Marzipan czyli Marcepan królewiecki – receptura odkryta na nowo w Kawiarni Moja

Sekretna receptura marcepana królewieckiego pochodzi z wiekowej kucharskiej książki Mazurów. Marcepan znany był już w średniowieczu, przywędrował do Europy prawdopodobnie razem z najazdami tureckimi, chociaż Włosi i Węgrzy także przypisują sobie autorstwo receptury. Sposoby jego wytwarzania nieco się różniły w zależności od regionu. Marcepan królewiecki (Kőnigsberger Marzipan) różnił się od innych sposobem obróbki – koniecznie zapiekano go w piecu „W stolicy prowincji – Królewcu – wytwarzano wreszcie szczególny rodzaj marcepana: migdałową masę pieczono tu w piecu. Do dziś zresztą odróżnia to marcepan na sposób królewiecki od innych.” (Smak Mazur. Kuchnia dawnych Prus Wschodnich, wstęp R. Wolski, tłumaczenia przepisów T. Ostojski, Oficyna Wydawnicza Retman, Baobab, Dąbrówno-Warszawa 2006). Marcepan królewiecki przygotowuje się z migdałów, cukru oraz wody różanej. Wyglądem przypomina upieczone ciasteczka o średnicy ok. 5 cm. Nadzienie może być: czekoladowe, pistacjowe, cytrynowe. Wykorzystuje się również owoce kandyzowane czy konfitury.

Z każdym kawałkiem marcepana królewieckiego czy brukowca mazurskiego rodzi się wielka miłość do tego, co naturalne i lokalne. Marcepan królewiecki – migdały i cukier – tylko tyle wystarczy, aby stworzyć dzieło sztuki. Marcepan królewiecki wytwarzany metodą tradycyjną w Kawiarni Moja, łączy walory smakowe i zdrowotne z edukacją na temat historii regionu. Dlatego jest doskonałą pamiątką z pobytu w Olsztynie.

Marcepan królewiecki, brukowiec mazurski, syrop buraczany  na Liście Produktów Tradycyjnych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Na Listę Produktów Tradycyjnych wpisywane są produkty stanowiące element dziedzictwa kulturowego regionu, które wytwarzane są tradycyjnymi metodami wykorzystywanymi co najmniej od 25 lat. W całym kraju zarejestrowanych jest niemal 2000 produktów tradycyjnych. Marcepan królewiecki został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w 2020 roku.

Brukowiec – to kolejny przysmak – mazurska odmiana piernika, który również widnieje na Liście Produktów Tradycyjnych. Jego składnikiem jest syrop buraczany, także wpisany na tę listę. Ten przysmak swoją historią sięga czasów przedwojennych. Często pieczono go na święta, a także przed ciężką pracą w polu. Popijany mlekiem dodawał energii i siły.

Kawiarnia moja z cukierniczą salą warsztatową

Kawiarnia Moja to obowiązkowy punkt na mapie gastronomicznej Olsztyna. Specjalnością tego miejsca są ciasta przygotowywane od podstaw w pracowni cukierniczej z surowców lokalnych. Sernik, szarlotka – pospolite ciasta, a jednak zaskakują smakiem. Polecane szczególnie są: torcik śliwkowy, ciasteczka z różą oraz wykonywane na zamówienie ciepłe, śniadaniowe rogaliki drożdżowe z kruszonką. Niezbędnym dodatkiem do dobrego ciasta jest aromatyczna kawa, serwowana na różne sposoby lub dobra herbata. Zapraszamy do Kawiarni Moja!Warto nadmienić, iż kawiarnia wyposażona jest w nowoczesną, piękną cukierniczą salę warsztatową.

Lokalizacja