Promujemy lokalną żywność wysokiej jakości

okrągłe logo dziedzictwa kulinarnego warmia mazury

Konferencja „Żywność wysokiej jakości na Warmii i Mazurach – dobre praktyki, oczekiwania i wyzwania“ potrwa od 21 do 22 listopada 2023 roku w Masuria Hotel & SPA w Worlinach k. Łukty.

Celem konferencji dotyczącej żywności wysokiej jakości, tradycyjnej, lokalnej i regionalnej jest promocja nowej marki Warmii i Mazur – Sieć „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury”.

 

Przypomnijmy, pod koniec 2022 roku zarząd województwa podjął decyzję o niekontynuowaniu dalszej współpracy w ramach Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Warmia Mazury Powiśle i nieprzedłużaniu licencji na używanie znaku Dziedzictwo Kulinarne przez samorząd województwa. Jednocześnie podjęto działania, by utworzyć nową markę regionu promującą i obejmującą szeroko pojęte Dziedzictwo Kulinarne.

 

Podczas spotkania zaprezentowane zostaną ponadto dobre praktyki w zakresie produkcji, sprzedaży i promocji żywności regionalnej, tradycyjnej, naturalnej. Uczestnicy zapoznają się z możliwościami pozyskiwania dofinansowania ze środków UE na działalność w branży produkcji i przetwórstwa żywności.

 

Poruszane będą też tematy związane z tworzeniem powiązań pomiędzy rolnikami zajmującymi się rolnictwem zrównoważonym, tradycyjnym lub ekologicznym jako producentami surowców żywnościowych, przedsiębiorstwami lokalnymi zajmującymi się przetwórstwem żywności oraz właścicielami obiektów gastronomicznych, które prowadzą działalność w województwie warmińsko-mazurskim.

 

Pierwszego dnia wydarzenia zaplanowano wręczenie certyfikatów nowym członkom sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury”. Otrzyma je 31 podmiotów w kategorii: sprzedaż, gastronomia, producenci i przetwórcy oraz edukacja.

Szczegółowy program konferencji:

21 listopada 2023 roku (wtorek):
10:00 – 11:00: Rejestracja uczestników
11:00 – 12:15: Otwarcie konferencji – marszałek województwa warmińsko-mazurskiego
– Prezentacja Sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury”
– Wręczenie certyfikatów i prezentacja członków sieci
12:15 – 12:45: Debata – oczekiwania konsumenta wobec żywności wysokiej jakości
12:45 – 13:00: Przerwa kawowa
13:00 – 14:00: Jedz, promuj się, kochaj lokalne – jak promować markę żywności wysokiej jakości
– Sylwia Dębowska-Lenart, mentorka marketingu, właścicielka agencji marketingowej
14:00 – 15:00: Obiad
15:00 – 16:15: Sprzedaż bezpośrednia i komunikacja z klientem w branży gastronomicznej – Michał Romanik, założyciel oraz właściciel firmy szkoleniowo-doradczej MR GoFuture
16:15 – 16:45: Dlaczego ważne jest znakowanie żywności – etykieta źródłem wiedzy o produkcie – Sylwia Ciągło-Androsiuk, WIJHARS w Olsztynie
17:00 – 19:00: Pokaz kulinarny „Z ziemi włoskiej do Polski” – szef kuchni, mistrz kuchni włoskiej Giancarlo Russo


22 listopada 2023 roku (środa):

9:00-9:30: Wyzwania związane z marnowaniem żywności w Polsce i regionie – Marek Borowski, Bank Żywności w Olsztynie
9:30 – 9:45: Z korporacji do pasieki. Czy to może się udać? – Katarzyna i Andrzej Maziec, Zagroda Warmińska Pszczoła
9.45 – 10:15: Możliwości uzyskania wsparcia finansowego dla przedsiębiorstw branży spożywczej (z różnych programów operacyjnych)
10:15 – 10:30: Przerwa
10:30 – 12:30: Praca w grupach
– I grupa – „Gościnność w gastronomii. Współpraca między restauratorami a producentami żywności wysokiej jakości, aktywna sprzedaż” – Patrycja Siwiec i Adam Pawłowski, Gościnność
– II grupa – „Motywacja i wypalenie zawodowe wśród przedstawicieli branży gastronomicznej” – Agnieszka Ewald, Facetka od stresu
– III grupa – „Prowadzenie social mediów w zakresie promocji oraz sprzedaży produktów regionalnych, informowanie klientów o promocjach, zniżkach, stworzenie i prowadzenie własnej strony www” – Michał Kowalik, Dobre Pola
12:30 – 12:45: Przerwa
12.45 – 13:00: Podsumowanie konferencji
13:00: Obiad