Szkolenie „Produkty tradycyjne województwa warmińsko-mazurskiego

Szkolenie "Produkty tradycyjne województwa warmińsko-mazurskiego"

W dniu 10 kwietnia 2025 r. w siedzibie Departamentu Rozwoju Obszarów Wiejskich i Rolnictwa w Olsztynie odbyło się szkolenie pn. „Produkty tradycyjne województwa warmińsko-mazurskiego”.

 

Producenci, restauratorzy, przetwórcy żywności (w tym również członkowie naszej Sieci), a także instytucje i inne zainteresowane osoby miały niebywałą okazję uczestniczyć w szkoleniu o tematyce produktów tradycyjnych.

Podczas szkolenia można było dowiedzieć się m.in.:

  • o trendach konsumenckich jako przesłance rozwoju rynku produktów regionalnych i tradycyjnych
  • Liście Produktów Tradycyjnych
  • Marcepanie królewieckim
  • Produktach tradycyjnych z Warmii i Mazur i ich potencjale oraz identyfikacji

Spotkanie było również doskonała okazją do wymiany swojej wiedzy oraz doświadczeń między uczestnikami. M.in. tego w jaki sposób można identyfikować produkty tradycyjne naszego województwa oraz jak przygotować odpowiedni wpis na Listę Produktów Tradycyjnych.

Oprócz tego, uczestnicy mogli również okazję spróbować kilku produktów wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych:
kiełbasy polskiej wędzonej z Mazur
warmińskiej szynki wołowej wędzonej
marcepana królewieckiego
brukowca mazurskiego
sękacza mazurskiego
sera welskiego
miodu lipowego z Barcji

Serdecznie zapraszamy wszystkich producentów, restauratorów, przetwórców i nie tylko, do zgłaszania swoich wyjątkowych produktów i potraw, które stanowią element tożsamości naszego regionu.
Wpisując swój produkt na Listę sprawiasz, że nie zostanie on zapomniany i pokazujesz kulinarne skarby naszego pięknego regionu! Dbajmy o naszą historię!


Wpis na Listę Produktów Tradycyjnych jest BEZPŁATNY!
Dowiedz się więcej na stronie: warmia.mazury.pl


Organizatorem spotkania był Departament Rozwoju Obszarów Wiejskich i Rolnictwa Urzędu Marszałkowskiego Województwa Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.