Warsztaty kulinarne w ZSGS im. Wisławy Szymborskiej w Olsztynie pod okiem Dzikiego Szefa - Kuby Wolskiego
12 lutego 2025 r. mieliśmy przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych organizowanych przez ZO PZŁ w Olsztynie. Spotkanie prowadził jak zawsze niezawodny Dziki Szef – Kuba Wolski wraz z Pawłem Błażewiczem (Browar Kormoran) i Jarosławem Parolem (Tradycyjna Wędzarnia Warmińska).

Rozpoczęcie zajęć
Zajęcia rozpoczęły się od odegrania sygnałów myśliwskich, a następnie podziału tuszy dzika. Młodzi kucharze z Gastronomika w Olsztynie mieli okazję zdobyć nie tylko wiedzę teoretyczną, ale także praktyczną, bo każdy etap wykonywali samodzielnie pod okiem ekspertów.

Co pysznego przygotowali uczniowie?
Uczniowie po rozbiorze tuszy dzika przygotowali:
- Soczyste burgery z dzika z majonezem jałowcowym,
- Wyśmienity, aromatyczny gulasz z dziczyzny,
- Tradycyjny pasztet z dzika
(I chyba nie musimy mówić, że wszystko wyszło przepyszne!)

Całe wydarzenie było niecodzienną okazją do promowania wartości, które są nam szczególnie bliskie – łączenia regionalnych tradycji kulinarnych z edukacją i praktycznym doświadczeniem. Widok młodzieży z pasją i zaangażowaniem odkrywającej tajniki kuchni daje nadzieję, że nasze kulinarne dziedzictwo będzie kontynuowane jeszcze przez kolejne pokolenia…

Dziękujemy prowadzącym, całej kadrze gastronomika, a przede wszystkim uczniom, którzy naprawdę spisali się wczoraj na medal. Życzymy wszystkim szkołom oraz przyszłym pracodawcom tak wspaniałych młodych ludzi!