Konkurs "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów"
Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego wraz z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego zapraszają producentów wyrobów regionalnych i tradycyjnych do wzięcia udziału w XXIII. edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, który odbędzie się 16 czerwca 2024 r. (niedziela) na terenie Starego Miasta w Olsztynie podczas wydarzenia pn. „Dziedzictwo Kulinarne Warmii i Mazur. Targi żywności regionalnej, naturalnej i tradycyjnej”.
Drugi etap konkursu to wybór dokonany przez Krajową Kapitułę Konkursu – spośród produktów nominowanych w regionach – najlepszych produktów oraz potraw i dań do prestiżowej nagrody konkursu „PERŁA ”, które – razem z nagrodą “Klucz do Polskiej Spiżarni” – są wręczane na Wielkim Finale Konkursu podczas targów „Smaki Regionów” w Poznaniu. W tym roku na laureatów konkursu czekają nagrody pieniężne.
Zgłoszenia (w wersji edytowalnej) należy przesłać do dnia 31 maja 2024 r. na adres dow@warmia.mazury.pl
Konkurs jest częścią dwudniowego wydarzenia pn. „Dziedzictwo Kulinarne Warmii i Mazur. Targi żywności regionalnej, naturalnej i tradycyjnej” organizowanego wspólnie z Miastem Olsztyn. W programie wydarzenia m.in.: kiermasz produktów regionalnych, pokazy kulinarne i degustacja potraw, strefa animacji dla dzieci, występy artystyczne oraz gotowanie na żywo ze znanym polskim kucharzem Karolem Okrasą. Zapraszamy na olsztyńską starówkę w dniach 15-16 czerwca 2024 r.
Regulaminy konkursów i karty zgłoszeniowe do pobrania znajdują się na stronie Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego pod linkiem www.produktyregionalne.pl/nkd.html