Młyny, piekarnie, produkcja cukiernicza

Młyny, piekarnie, produkcja cukiernicza

Producenci surowców w rolnictwie, przetwórcy żywności

Producenci surowców w rolnictwie, przetwórcy żywności

TortoLandia

Wartości i misja Tortolandii

W małej pracowni Tortolandii powstają tradycyjne torty, ciasta, słodycze i słodkości tylko z naturalnych składników. W ofercie można znaleźć produkty nowoczesne, ale przede wszystkim Tortolandia skupia się na powrocie do starych receptur, z których tworzy ciasta, ciasteczka i desery, jakimi zajadali się pradziadkowie, dziadkowie i rodzice. Są to pierniki (np. brukowiec), szarlotki, serniki, ciasta kruche z migdałami, ciasta ucierane i drożdżówki z kruszonkami (migdałowiec, kuch) czy owocami, bułeczki (jagodzianki), rogaliki, pączki i ciastka, np. ze skwarkami, fafernuszki, blinki. Nie może zabraknąć także tradycyjnego tortu z kremem na bazie jaj i przełożonego domową konfiturą z czarnej porzeczki czyli tortu z Naszego dzieciństwa. Są to desery, które na stałe weszły do oferty i są dostępne na zamówienie.

Historia właścicieli Tortolandii

Właściciele Tortolandii od dziecka związani są z Warmią i rolnictwem. Od dziecka uczestniczą w procesie powstawania składników na chleb, sernik czy tort. Dlatego bardzo istotne jest dla nich, by jak największy udział w wytwarzanych produktach miały składniki pochodzące z własnego sadu, ogrodu czy pola. W dużej mierze są to owoce z upraw tradycyjnych, zbierane i przetwarzane przez właścicieli. Pochodzą z własnych upraw i trafiają do własnej spiżami.

Również takie produkty jak śmietana, sery, mleko czy jaja w znacznych ilościach pochodzą z własnego gospodarstwa lub mleczami skupującej mleko z Naszego regionu.

Dostawcy surowców dla Tortolandii

Tortolandia starannie wybiera dostawców lokalnych, z którymi zna się osobiście i którzy podchodzą w podobny sposób do swojej działalności. Unika anonimowych półproduktów z eksportu, gdzie nie może organoleptycznie sprawdzić, w jakich warunkach rośnie i dojrzewa dany owoc.

Produkt, do którego Tortolandia wkłada ogrom serca i ciężkiej pracy, ma mieć charakter i smak jak najbardziej zbliżony do klimatu dawnej Warmii. Musi być tradycyjny, naturalny i smakować, jak u babci.

Przepisy Tortolandii

Poniżej przepisy, które Właścicielka otrzymała od swojej Cioci. Ciastka i ciasto migdałowe piekła Mama, rodowita Warmianka.

Ciastka przez maszynkę:

500 g tłuszczu, np. 250 g masła i 250 g smalcu, 500 g mąki, 4 jajka, 250 g cukru, 500 g mąki ziemniaczanej, szczypta soli.

Wszystkie składniki razem wyrobić, następnie ciasto włożyć w chłodne miejsce na około 3 godziny. Schłodzone ciasto rwać i wkładać kawałkami do maszynki do mięsa z nasadką do ciastek. Uformowane ciasteczka piec w temperaturze 180 stopni do zarumienienia.

Migdałowiec:

250 g tłuszczu, np. masła, 250 g cukru, 500 g mąki, 2 jajka, pół łyżeczki sody.

Wszystkie składniki wymieszać, wyrobić i rozwałkować w blaszce. Następnie podpiec i ponakłuwać.

300 g migdałów sparzyć, obrać ze skórki i zmielić z 250 g cukru, 250 g masła, 1 łyżka miodu, 1 łyżka smalcu, 3 łyżeczki słodkiej śmietany.

Wszystkie składniki umieścić w rondelku i smażyć na karmelowy kolor. Migdały rozsmarować na podpieczonym cieście i zapiec 10 min.

Bygielki i ciekawa historia współpracy Tortolandii z propagatorem tradycji i gwary warmińskiej

Ponadto, w trakcie poszukiwań przepisów własnych prababć i babć, Tortolandia nawiązała kontakt z propagatorem tradycji warmińskiej Łukaszem Ruchem. Otrzymała od niego receptury na ciastka i pączki jego Babci. Poniżej przepis na ciasteczka.

Bygielki

Bygielki, to ciastka pieczone na Boże Narodzenie, wykrawane z foremek lub przeciskane przez maszynkę do mięsa z nasadką do ciastek. Te z foremek smarowano mlekiem z jednej strony i wkładano do cukru, a potem do pieca. Ciastka pieczone bez cukru lukrowano. Były świątecznym przysmakiem dla dzieci i poczęstunkiem dla kolędników.

Składniki:

0,5 kg tłuszczu (masło lub smalec), 0,25 kg cukru, 1 kg mąki, 2 żółtka, 2 jajka, wanilia, sól do smaku, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Wszystkie składniki zagnieść.

Promocja znaku Dziedzictwa Kulinarnego Warmii Mazur i Powiśla przez Tortolandię

W dzisiejszych realiach dużą wagę odgrywają social media  i to w nich jest potężna siła. Zamysłem Właścicieli jest także promocja Dziedzictwa Kulinarnego Warmii Mazur i Powiśla wszędzie gdzie się da, zarówno w świecie mediów: strona WWW, Facebook, Instagram, portale branżowe, prasa, jak i na żywo: podczas festiwali związanych z daniami i produktami regionalnymi np. „Dzień ziemniaka”, jarmarki czy dożynki. Także produkty TortoLandii są realnym miejscem na promocję loga „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle”.

Lokalizacja