Zupa gulaszowa z kminem

Zupa gulaszowa z kminem

Składniki:

  • 400 g wołowiny
  • 2 cebule
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • 2 l wody
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki kminu mielonego
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • do smaku: pieprz, papryka słodka mielona, papryka ostra mielona, sól
  • 100 g smalcu
  • Wołowinę kroimy w kostkę ok. 2 cm i obtaczamy w mielonym kminie. Cebulę kroimy w piórka, a marchewkę i pietruszkę w plastry. W garnku rozpuszczamy smalec. Mięso smażymy do całkowitego ścięcia, dodajemy cebulę i podsmażamy. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką. Dorzucamy marchewkę, pietruszkę, liście laurowe i ziele angielskie. Podlewamy wodą. Gotujemy do miękkości mięsa. Pod koniec dodajemy pokrojoną w grubą kostkę paprykę, która zmięknie w zupie.