Farszynki w orzechach w sosie grzybowym

Farszynki w orzechach w sosie grzybowym

Składniki:

  • 250 g gotowanych ziemniaków
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • do smaku: sól, pieprz, majeranek
  • 150 g mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki roztartego czosnku
  • 50 g orzechów prażonych siekanych
  • 20 g suszonych grzybów
  • 150 ml śmietany 30%
  • 1 łyżka masła
  • 10 ml białego wytrawnego lub półwytrawnego wina
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • FARSZYNKI

    Ziemniaki gotujemy w mundurkach i po obraniu przeciskamy przez praskę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną. Wyrabiamy ciasto. Do mięsa dodajemy: sól, pieprz, majeranek i czosnek. Ciasto faszerujemy mięsem. Formujemy farszynki. Obtaczamy w prażonych orzechach, następnie smażymy. Farszynki układamy na sosie grzybowym.


    SOS

    Grzyby namaczamy w letniej wodzie. Po namoczeniu drobno kroimy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, smażymy na maśle do zrumienienia. Podlewamy winem, które lekko odparowujemy. Dodajemy grzyby. Doprawiamy solą i pieprzem. Dolewamy śmietanę. Podgrzewamy do zagęszczenia się delikatnego sosu. Posypujemy wcześniej posiekaną natką pietruszki.