Pierogi z kaczką w sosie żurawinowym

Pierogi z kaczki polane sosem żurawinowym

Składniki:

  • 500 g mąki tortowej typ 450
  • 280 ml wrzątku
  • 20 ml tłuszczu np. masła lub oleju
  • do smaku: sól, pieprz, papryka słodka, majeranek, miód
  • 1 cebula
  • 400 g żurawiny mrożonej
  • ocet jabłkowy
  • 600 g mięsa z kaczki
  • PIEROGI 

    Mąkę parzymy wrzątkiem z domieszką tłuszczu i soli. Mieszamy drewnianą łopatką, aż powstaną tzw. kluski. Przekładamy ciasto na stolnicę i wyrabiamy do uzyskania jednolitej formy. Przykrywamy ciasto i odstawiamy na bok, aby odpoczęło. Mięso kaczki mielimy, doprawiamy papryką słodką, majerankiem, solą, pieprzem i wyrabiamy masę mięsną. Wałkujemy ciasto, wycinamy kręgi, nakładamy farsz, lepimy. Pierogi gotujemy ok. 6 minut od wypłynięcia.


    SOS

    Na rozgrzaną patelnię wrzucamy żurawinę. Podsmażamy do puszczenia soku i doprawiamy miodem oraz, jeśli trzeba, octem jabłkowym. Na talerz wlewamy rzadki sos żurawinowy i układamy ugotowane pierogi.