Mąkę parzymy wrzątkiem z domieszką tłuszczu i soli. Mieszamy drewnianą łopatką, aż powstaną tzw. kluski. Ciasto przekładamy na stolnicę i wyrabiamy do uzyskania jednolitej formy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy, aby odpoczęło. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pokrzywę blanszujemy w gorącej wodzie ok. 1 minuty, następnie przekładamy do zimnej, aby zatrzymać proces gotowania. Odciskamy z nadmiaru wody. Drobno kroimy. Rozpuszczamy masło, podsmażamy cebulę, dodajemy pokrojoną pokrzywę. Doprawiamy solą, wyciśniętym czosnkiem i pieprzem. Studzimy. Rozkruszamy twaróg, dodajemy do pokrzywy, mieszamy. Smak powinien być lekko słony i ostry. Wałkujemy ciasto, wycinamy kręgi, nakładamy farsz, lepimy. Pierogi gotujemy ok. 5 minut od wypłynięcia.
Składniki:
500 g mąki tortowej typ 450
280 ml wrzącej wody
20 ml tłuszczu np. masła lub oleju
do smaku: sól, pieprz
10 garści liści pokrzywy
1 cebula
150 g twarogu
4 ząbki czosnku
100 g masła
- Danie główne
- 4 porcje
- 60 min