SZCZUPAK
Szczupaka porcjujemy na kawałki ok. 5 cm (nie przyprawiamy). Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Smażymy rybę mięsem do dołu (nie może się gotować). Szczupaka wykładamy na placki z hreczki i kopru, posypujemy solą wędzoną i świeżo mielonym pieprzem.
PLACKI Z HRECZKI I KOPRU
Kaszę gryczaną gotujemy według przepisu: 1 część kaszy do ok. 1-1,5 części wody, dodajemy 50 g masła. Wodę solimy i dodajemy lubczyk. Gotujemy 10 minut, potem wyłą
Gotujemy kaszę gryczaną (200 g kaszy na 350 ml wody), dodajemy 50 g masła i do smaku: sól oraz lubczyk. Gotujemy 10 minut. Wyłączamy i zostawiamy na 10 minut pod przykryciem. Do ostudzonej kaszy dodajemy jaja, mąkę oraz posiekany koper, doprawiamy do smaku. Placki smażymy na oleju z dwóch stron, ale nie za długo, żeby kasza się nie utwardziła.