Wyniki konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” 2024
Regionalny etap konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” organizowany przez Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego rozstrzygnięty!
16 czerwca 2024 roku na terenie olsztyńskiej starówki odbyła się regionalna edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Komisja konkursowa tradycyjnie przyznawała nagrody w dwóch kategoriach: produkty regionalne oraz potrawy regionalne. Poniżej przedstawiamy listę nagrodzonych i wyróżnionych.
NAGRODY I WYRÓŻNIENIA W KONKURSIE NA „NAJLEPSZY REGIONALNY PRODUKT ŻYWNOŚCIOWY”
I. W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego:
Podkategoria: Produkty i przetwory mięsne
I nagroda ex aequo:
- Zakład Wędliniarski Flis-Pol z Miłomłyna za „Wędzonkę Flisacką”
- Swojskie Wędliny Milena Zalewska z Frygnowa za „Schab dojrzewający”
Podkategoria: produkty i przetwory z ryb
I nagroda ex aequo:
- „Tradycyjna Wędzarnia Warmińska” Jarosław Parol z Kaborna za „Pstrąg tęczowy wędzony”
- H.U. „Gościniec” Mirosław Gworek za „Płoć na królewski stół w zalewie domowej”
Podkategoria: produkty mleczne
I nagroda:
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Olecku za „Ser edamski”
Podkategoria: miody
I nagroda ex aequo:
- „Siedlisko Pasieka” Marta i Tomasz Wysokińscy ze Studzianki „Miód tłoczony nektarowy”
- Różana Pasieka Jacek Portalski z Różynki za „Miód spadziowo-nektarowy”
- Zagroda edukacyjna „Warmińska Pszczoła” Katarzyna Maziec z Purdy za „Miód mniszkowy”
Wyróżnienia:
- „Masarnia z tradycją Dreszler” z Nowego Miasta Lubawskiego za „Okrasę z gęsi wędzoną”
- „Dzika Wędzarnia” Patryk Paszkiewicz z Nowej Wsi za „Smalec z dzika”
- „Gospodarstwo rybackie Gady” Dariusz Tubis za „Jesiotra wędzonego”
- Pasieka na Wzgórzach Dylewskich Truszczyński z Lubawy za „Miód leśny”
II. W kategorii produktów regionalnych pochodzenia roślinnego:
Wyróżnienia:
- Gospodarstwo Ogrodnicze Joanna i Sebastian Walkiewicz z Frygnowa za „Skórkę owocową”
- Koło Gospodyń Wiejskich w Nowym Monasterzysku za „Śniadaniową babkę ziemniaczana”
III. W kategorii napoje regionalne:
Podkategoria: napoje bezalkoholowe
I nagroda: Polka Warmia Sp. z o.o. z Kobieli za „Kwas chlebowy Warmiak”
Podkategoria: napoje alkoholowe
I nagroda: Browar Kormoran Sp. z o.o. z Olsztyna za „Quince Queen – piwo z sokiem
z pigwowca i miodem”
Wyróżnienia:
„Dobre Pola” Michał Kowalik z Otręby za „Agreściak”
Ponadto Komisja Konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2024” następujące produkty:
- „Ser pełnotłusty gouda wędzona Mazury Smak Natury”, Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska z Olecka
- „Piwo „Kormoran Złoty – export lager”, Browar Kormoran Sp. z o.o. z Olsztyna,
- „Chmielas z Ziemi Lubawskiej”, Dobre Pola Michał Kowalik z Otręby,
- „Ser twardy Olender”, „Kozia Farma Złotna” ze Złotnej,
- „Szynka Mazurska”, Zakład Wędliniarski Flis-Pol z Miłomłyna,
- „Sernik Niebo”, Tortolandia” Ewa Jończyk z Garzewka.
IV. Inne produkty regionalne
I nagroda: Zielony Śledzik, Dominika Matyjas – Śledzik z Lipowej Góry Wschodniej za „Olej lniany złocisty”
Wyróżnienie: Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Olecku za „Cukierek Krówkę Olecką”
NAGRODY I WYRÓŻNIENIA W KONKURSIE NA „NAJLEPSZĄ POTRAWĘ REGIONALNĄ”
I miejsce oraz nominację do nagrody „Perła 2024”: Karczma „Krys-Stan”
z Olsztyna za „Zupę rybną z lanymi kluseczkami” oraz „Zrazy ze szczupaka nadziewane borowikami, cebulką i boczkiem w sosie chrzanowym na podkładzie jabłka i pomidora”
II miejsce: Gościniec Ryński Młyn z Rynu za „Mazurską szczawiankę” oraz „Kartacze
z twarogiem”
III miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Nowym Monasterzysku za zupę „Powiślański zagraj” oraz „Babę ziemniaczaną z sosem grzybowym”.
Organizatorem centralnym konkursu, odbywającego się pod Patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Marszałków Województw, jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego w partnerstwie ze Związkiem Województw RP i ośrodkami doradztwa rolniczego.