Mus drobiowy z żurawiną i orzechami na kaszy gryczanej

Mus drobiowy z żurawiną i orzechami na kaszy gryczanej

Składniki:

  • 1 cały kurczak
  • 3 ząbki czosnku
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 100 g orzechów laskowych
  • 150 g suszonej żurawiny
  • 1 kg marchwi
  • 500 g kaszy gryczanej
  • 200 g masła
  • do smaku: sól, pieprz
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • woda
  • Kurczaka myjemy, suszymy i trybujemy od kości. Kroimy na mniejsze kawałki. Orzechy laskowe prażymy. Po lekkim przestygnięciu obieramy z wierzchniej łupinki i grubo siekamy. Obraną marchew zawijamy w folię aluminiową z masłem i solą. Pieczemy w temp. 200 stopni, aż będą miękkie. Mięso z kurczaka mielimy dwukrotnie z czosnkiem. Do masy dodajemy śmietankę, posiekane orzechy oraz suszoną żurawinę. Doprawiamy do smaku. Zawijamy masę ciasno w folię spożywczą i gotujemy w wodzie ok. 30 minut (czas zależy od grubości zwiniętej roladki). Masa po ugotowaniu musi być sprężysta. Kaszę gryczaną płuczemy. Zalewamy wrzącą wodą w stosunku 1:2,5 i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Pokrojony w plastry mus z kurczaka podajemy na kaszy gryczanej z dodatkiem pieczonej marchwi, podlany masłem z pieczenia marchwi. Dekorujemy natką pietruszki.