Do garnka wlewamy wodę. Żeberka, kiełbasę białą i wędzoną gotujemy razem, aż się sparzą. Wyjmujemy kiełbasy, a żeberka gotujemy do miękkości. Boczek kroimy w kostkę i smażymy razem z cebulą, przekładamy do miski. Sparzone kiełbasy kroimy w plastry, obsmażamy (na tej samej patelni) i przekładamy do miski. Gdy wywar będzie gotowy wrzucamy obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew i pietruszkę. Gdy będą miękkie, dodajemy podsmażony boczek i kiełbasę. Gotujemy ok. 20 minut. Dodajemy przyprawy, 2-3 łyżki chrzanu, śmietankę. Na koniec do smaku wlewamy sok z ogórków kiszonych.
Składniki:
150 g białej kiełbasy
300 g wędzonych żeberek
200 g wędzonego boczku
150 g wędzonej kiełbasy
300 g ziemniaków
300 g marchwi
200 g pietruszki
2 cebule
2 l wody
300 ml śmietanki 30%
do smaku: sól, pieprz, majeranek, tarty chrzan, sok z ogórków kiszonych
- Zupa
- 6 porcji
- 120 min