Barszcz biały

Barszcz biały

Składniki:

  • 150 g białej kiełbasy
  • 300 g wędzonych żeberek
  • 200 g wędzonego boczku
  • 150 g wędzonej kiełbasy
  • 300 g ziemniaków
  • 300 g marchwi
  • 200 g pietruszki
  • 2 cebule
  • 2 l wody
  • 300 ml śmietanki 30%
  • do smaku: sól, pieprz, majeranek, tarty chrzan, sok z ogórków kiszonych
  • Do garnka wlewamy wodę. Żeberka, kiełbasę białą i wędzoną gotujemy razem, aż się sparzą. Wyjmujemy kiełbasy, a żeberka gotujemy do miękkości. Boczek kroimy w kostkę i smażymy razem z cebulą, przekładamy do miski. Sparzone kiełbasy kroimy w plastry, obsmażamy (na tej samej patelni) i przekładamy do miski. Gdy wywar będzie gotowy wrzucamy obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew i pietruszkę. Gdy będą miękkie, dodajemy podsmażony boczek i kiełbasę. Gotujemy ok. 20 minut. Dodajemy przyprawy, 2-3 łyżki chrzanu, śmietankę. Na koniec do smaku wlewamy sok z ogórków kiszonych.