Wątróbkę oczyszczamy z błonek, przekładamy do miski, zalewamy mlekiem i moczymy przez 20 minut. Po tym czasie osuszamy ręcznikiem papierowym, obtaczamy w mące ziemniaczanej i smażymy na rozgrzanym oleju przez ok. 2 minuty. Ziemniaki obieramy, ścieramy z cebulą i czosnkiem na tarce na grubych oczkach. Surową masę doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy mąkę pszenną, jajko i dokładnie mieszamy, łącząc ze sobą wszystkie składniki. Jabłka kroimy w plastry o grubości 1 cm, oprószamy z obu stron cynamonem i wędzoną papryką.
Placki ziemniaczane smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Gotowe odkładamy na ręcznik papierowy, osuszając je z nadmiaru tłuszczu. Na tej samej patelni prażymy po 20-40 sekund z obu stron przygotowane wcześniej plastry jabłka. Na talerz wykładamy placek ziemniaczany, prażone jabłko i smażoną wątróbkę. Danie wykańczamy świeżym tymiankiem.
Składniki:
500 g ziemniaków
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 jajko
500 ml mleka
1 łyżka mąki pszennej
mąka ziemniaczana
500 g wątróbki drobiowej
2 jabłka
kilka gałązek tymianku
olej do smażenia
do smaku: sól, pieprz, cynamon, papryka wędzona
- Danie główne
- 4 porcje
- 40 min