Pierogi z ziemniakami i twarogiem w bulionie jagnięcym

Pierogi z ziemniakami i twarogiem w bulionie jagnięcym

Składniki:

  • 500 g karkówki jagnięcej
  • 2 cebule, 1 papryka czerwona
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1/4 łyżeczki papryki ostrej
  • do smaku: sól, pieprz, majeranek
  • olej
  • 250 g mąki pszennej typ 500 + do podsypania
  • szczypta soli
  • 30 g masła
  • 200 ml gorącej wody
  • 250 g ugotowanych ziemniaków
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 1 cebula, 2 ząbki czosnku
  • BULION

    Karkówkę jagnięcą kroimy w kostkę i smażymy na oleju. Dodajemy pokrojone w grubą kostkę cebule i paprykę czerwoną. Wszystko razem smażymy. Dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego. Podlewamy wodą do poziomu mięsa i gotujemy pod przykryciem. W trakcie można dodać trochę wody, jeśli odparuje zbyt szybko. Doprawiamy do smaku papryką słodką i papryką ostrą, solą, pieprzem oraz majerankiem.

    PIEROGI

    Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy sól i roztopione w gorącej wodzie masło, lekko mieszając drewnianą łyżką. Jak zaczną się robić „kluchy”, ugniatamy ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji. Dzielimy na mniejsze kawałki, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i jeszcze gorące tłuczemy na gładką masę bez grudek. Do ostudzonych ziemniaków dodajemy pokruszony twaróg. Cebulkę oraz czosnek drobno kroimy i szklimy na oleju. Dodajemy do nadzienia i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Wałkujemy ciasto, za pomocą szklanki wycinamy okręgi. Nakładamy farsz i lepimy pierogi. Wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę. Gotujemy ok. 3 minut od wypłynięcia. Pierogi podajemy w głębokim talerzu polane gorącym bulionem jagnięcym.