PIEROGI
Do przesianej mąki dodajemy ciepłe mleko, roztopione masło, żółtko i sól. Zagniatamy na gładką masę. Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie w proporcji 1:2,5. Grzyby krótko blanszujemy na patelni, po czym drobno siekamy i dodajemy do ugotowanej kaszy. Całość doprawiamy solą i pieprzem oraz posiekaną natką świeżej pietruszki. Ciasto wałkujemy, za pomocą szklanki wycinamy okręgi, nakładamy farsz, lepimy pierogi, które lekko smarujemy olejem. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni lub smażymy na patelni na złoty kolor.
WĘDZONA ŚMIETANA
Śmietanę przekładamy do miski. Wstawiamy do większego naczynia (garnek, metalowa miska), którego dno wyłożone jest sianem. Podpalamy siano i zamykamy całość szczelnie na 20 minut. Dym palonego siana zaromatyzuje śmietanę.
PURÉE GRZYBOWE
Pokrojone grzyby i cebulę smażymy na chrupko na oleju. Doprawiamy do smaku. Zalewamy śmietanką i gotujemy, aż sos zgęstnieje. Blendujemy. Na talerz wykładamy purée grzybowe, pierogi, a na środek kleks z wędzonej śmietany.