Mazurska baba ziemniaczana ze słoniną, pokrzywą i borowikami

Mazurska baba ziemniaczana ze słoniną, pokrzywą i borowikami

Składniki:

  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 200 g wędzonej słoniny
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 300 g świeżych lub mrożonych borowików
  • masło
  • do smaku: sól, pieprz, majeranek
  • 100 ml mleka
  • 300 g pokrzywy
  • 1 jajko
  • Obrane ziemniaki i jedną cebulą ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Delikatnie odciskamy z wody. Drugą cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle wraz z dwoma pokrojonymi ząbkami czosnku. Dorzucamy do masy ziemniaczanej. Słoninę kroimy w większą kostkę i smażymy na chrupko, po czym dodajemy do ziemniaków. Mleko lekko podgrzewamy i stopniowo dolewamy do masy, do osiągnięcia lekko półpłynnej konsystencji. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy jajko, sól, pieprz, majeranek. Masę przelewamy do keksówki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 170 stopni przez 40-60 minut. Młodą pokrzywę blanszujemy i smażymy na maśle z pozostałym czosnkiem. Borowiki krótko obsmażamy na maśle, doprawiamy. Na talerzu układamy gruby plaster lekko przestudzonej baby, obok wykładamy zblanszowaną pokrzywę oraz grzyby.