Członkowie

Wiejskie Smaki Ewy

Wiejskie Smaki Ewy

Historia gospodarstwa sięga lat 50. XX wieku, kiedy rozpoczęto hodowlę bydła mlecznego. Obecni właściciele przejęli gospodarstwo w 2000 roku i zmodernizowali hodowlę, rozszerzając ją do siedmiu sztuk wysokiej wydajności mlecznej krów rasy holsztyńsko-fryzyjskiej, co pozwoliło na zwiększenie produkcji i rozwój małego przetwórstwa. Mimo wprowadzanych usprawnień, wciąż stosowane są tu tradycyjne metody produkcji, łączące je z nowoczesnym podejściem do jakości i dbałości o dobrostan zwierząt.

Produkcję nabiału na sprzedaż rozpoczęto w 2017 roku. Tradycyjne metody stosowane są do dziś. Ser smażony posiada charakterystyczny aromat, twaróg jest delikatny i kremowy, a masło ma aksamitną konsystencję. Dzięki temu wytwarzane produkty wpisują się w bogate dziedzictwo kulinarne tych terenów. Można je kupić bezpośrednio w gospodarstwie i lokalnych targowiskach.

Dane teleadresowe

Krzemieniowo 2

13-306 Kurzętnik

Adres www

Galeria