Browar Kormoran Sp. z o.o. został założony w 1993 roku w Olsztynie. Od samego początku browar określił swoją misję jako „budowanie silnego i rozpoznawalnego browaru regionalnego”. Od 2007 roku całkowity nacisk Browaru Kormoran został położony na najwyższą jakość opartą o sprawdzonych dostawców surowców i budowanie indywidualnej ofert opartej o lokalną tradycję piwowarską oraz różnorodną ofertę wynikającą z rzemieślniczych standardów produkcji. Ze względu na brak dostępności do kluczowych surowców (zwłaszcza słodu) pochodzących z Warmii i Mazur opiera się na surowcach pochodzących z innych rejonów Polski. Słód jęczmienny pochodzi ze słodowni w Bydgoszczy, ale warte podkreślenia jest to, że część słodów (karmelowych, prażonych) przygotowywane jest we własnym zakresie w browarze (browar dysponuje własnym prażalnikiem, który pozwala przygotować słody we własnym zakresie oraz nadać im indywidualne cechy. W chmiel Browar Kormoran zaopatruje się na Lubelszczyźnie. Orkisz z ekologicznego gospodarstwa rolnego z Gnatowa k. Kętrzyna. Miód z pasieki Dariusza Napierały z Mostkowa oraz Bartnika Mazurskiego Agnieszki i Roberta Pucer. W zdecydowanej większości wykorzystuje drożdże wyprodukowane we własnej stacji propagacji drożdży. Posiada oznakowanie Jakość Tradycja oraz wpis na Listę Produktów Tradycyjnych. Mimo zaledwie 30 – letniej tradycji Browar Kormoran ma bardzo dużą ilość piw w ofercie, które kontynuują lub reinterpretują lokalną tradycję.