Członkowie

FHU „Gościniec” Mirosław Gworek

FHU „Gościniec” Mirosław Gworek

„Gościniec’ Mirosława Gworka powstał na miejscu gospodarstwa agroturystycznego w Głodowie. Już wtedy gospodarz prowadził rybną kuchnię regionalną. Kunszt kulinarny właściciela, oraz dostępność świeżego surowca, szybko sprawił że Głodowo stało się miejscem znanym i coraz częściej odwiedzanym przez rzesze turystów. Głodowo to mała miejscowość położona na skraju Puszczy Piskiej nad brzegiem jeziora Śniardwy. Od końca IXX w. do dziś w Głodowie funkcjonuje gospodarstwo rybackie. Tradycja jedzenia ryb w domu rodzinnym właściciela i innych mieszkańców jest mocno zakorzeniona. Większość przepisów wykorzystywane w kuchni, jak i przetwórni  przekazane zostały przez rodziców Mirosława Gworka, jak i  Mazurki z Głodowa. W 2007 r. powstała restauracja i mały zakład przetwórstwa rybnego. W 2013 r. w budynku po byłym sklepie powstała patroszarnia ryb.  W obiekcie znajduje się 5 pokoi gościnnych i 2 apartamenty, wędzarnia, miejsce na grilla. Wystrój restauracji ma charakter wiejski, z zachowaniem dziedzictwa kulturowego tego regionu. W restauracji znajduje się kącik z przetworami regionalnymi. Karta menu w restauracji zmienia się codziennie w zależności od dostawy ryb. Restaurację odwiedza wielu znanych ludzi ze świata polityki, filmu czy kuchni. W „Gościńcu” zostało nagrane wiele programów tv i radiowych., stacji krajowych jak i zagranicznych.

Dane teleadresowe

Głodowo 10
12-220 Ruciane-Nida

Adres www