Stowarzyszenie skupia się na obszarze nie tylko swojej miejscowości i okolicy, lecz na obszarze tzw. ziemi lubawskiej z której czerpane są tradycje historyczne, zwyczaje i obrzędy. Celem jest odbudowa tradycyjnych wyrobów kulinarnych mieszkańców którzy kultywują na przykład tradycyjne wypieku chleba. Stowarzyszenie organizuje Festiwale Chleba Ziemi Lubawskiej. Festiwale motywują często do powrotu domowego pieczenia chleba na zakwasie. Niektóre festiwale wspiera lokalny młynarz z Rynku przekazując mąkę dla wszystkich uczestników. Zgłoszone chleby są oceniane przez powołane jury a laureaci otrzymują nagrody, a każdy z uczestników otrzymuje dyplom. Surowce używane do udziału w festiwalu chleba pochodzą od lokalnego młyna, zakwas w większości uczestnicy wykonują sami. Natomiast do pokazów używany jest zakwas lub drożdże. Warsztaty i pokazy kulinarne skierowane są do grup zorganizowanych (zarówno dzieci jak i dorosłych), ale także są organizowane przy innych imprezach typu – jarmark ludowy, jarmark jesienny, kiermasze, festiwale. Na warsztatach przekazywane są aspekty historyczne, kulinarne, w których uczestnicy biorą praktyczny udział. Organizowane są także warsztaty pieczenia podpłomyków.