Ryby i przetwory z ryb

Ryby i przetwory z ryb

Tradycyjna Wędzarnia Warmińska

Gospodarstwo Rybackie usytuowane jest 15 km od Olsztyna, w malowniczej okolicy kolonii Kaborno. Znajdujące się na jego terenie źródła bijące krystalicznie czystą, zimną wodą pozwoliły na niewielką hodowlę pstrąga tęczowego o wyjątkowych walorach smakowych. Pierwsze pozwolenie na hodowlę ryb gospodarstwo uzyskało w 1987 roku i od tego czasu można tu złapać pstrąga, jak również inne ryby. Hodowla ryb skłoniła właściciela do dalszego ich przetwarzania. To tutaj według starej, sprawdzonej receptury, bez sztucznych dodatków, słodzików i konserwantów wytwarzane są ryby marynowane, marynaty rybne i galarety rybne. Sercem wędzarni jest piec wykonany z czerwonej cegły, związanej glinką szamotową opalany drewnem. To w nim tradycyjną warmińską metodą wędzi sięryby. Sekretem niepowtarzalnego smaku wędzonek jest sposób ich przygotowania. Wędzarnia oferuje sztandarowego „Pstrąga z Kaborna” oraz nagrodzonego Perłą 2009 „Węgorza wędzonego w skórce”, a także nagrodzonego Perłą 2010 „Węgorza smażonego w marynacie”, jak również sieję, sielawę, suma, karpia i jesiotra.

Lokalizacja