Producenci surowców w rolnictwie, przetwórcy żywności

Producenci surowców w rolnictwie, przetwórcy żywności

Sklepy i sprzedawcy detaliczni

Sklepy i sprzedawcy detaliczni

Mięso i przetwory mięsne

Mięso i przetwory mięsne

Wędzonki Warmińskie

Surowce używane do produkcji  Wędzonek Warmińskich

Produkty firmy Wędzonki Warmińskie są ściśle związane z regionem Warmii i Mazur, ponieważ wytwarzane są w rodzinnym zakładzie na Warmii, w Lidzbarku Warmińskim, z mięsa wieprzowego pochodzącego z ubojni, która skupuje i prowadzi ubój trzody chlewnej z hodowli zlokalizowanych w obrębie województwa warmińsko-mazurskiego. Wszystkie produkty wytwarzane są wyłącznie z mięsa i podrobów kupionych w w/w zakładzie. Dostarczone elementy tusz wieprzowych po wystudzeniu są dostarczane do firmy przez producenta mięsa samochodem z chłodnią. Następnie są ręcznie formowane i peklowane.

Przepisy czyli jak są robione Wędzonki Warmińskie

Solanki robione są na bazie peklosoli z dodatkiem naparu ziołowego sporządzonego wyłącznie na bazie naturalnych składników. Do kiełbas dodaje się tylko naturalne przyprawy. Nie stosuje się gotowych mieszanek przyprawowych. Zestaw przypraw jest komponowany i mielony bezpośrednio przed dodaniem. Tworząc produkty właściciele bazują głównie na przepisach zaczerpniętych z książki kucharskiej z 1950r. Niektóre z przepisów są modyfikowane zgodnie z własnym wyczuciem smaku oraz doświadczeniem, ponieważ właściciele amatorsko zajmują się tematem wędzenia już od około 2000r.

Półprodukty są konfekcjonowane i:

  1. Wędliny oraz kiełbasy są wędzone w tradycyjnej wędzarni opalanej drewnem olchowym, dębowym i pochodzącym z drzew owocowych
  2. Pasztety i pieczenie są pieczone w piekarniku elektrycznym
  3. Niektóre wędliny po uwędzeniu (golonka i baleron), salcesony, kaszanka oraz pasztetowa we flaku są parzone w aromatycznej solance stworzonej na bazie soli warzonej i naturalnych ziół.

Sklep Wędzonki Warmińskie

Po wytworzeniu, produkty końcowe są umieszczane w chłodni, a po wystudzeniu trafiają do sklepu i tam sprzedawane, bezpośrednio klientom. Cały proces jest przeprowadzony  w jednym budynku.

Plany na przyszłość Wędzonek Warmińskich

Właściciele nadmieniają, że w przyszłości planują również wytwarzać żywność z dziczyzny.

Lokalizacja