Konferencja naukowa pt. „Dziedzictwo Kulinarne Warmii”

Konferencja naukowa „Dziedzictwo Kulinarne Warmii”

Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego zaprasza wszystkich chętnych do wzięcia udziału w bezpłatnej konferencji naukowej „Dziedzictwo Kulinarne Warmii”.

Konferencja odbędzie się 19 listopada o godz. 10:00 w Domu Polskim w Olsztynie (ul. Partyzantów 87). Jest to niepowtarzalna okazja, aby dowiedzieć się czegoś o tradycjach kulinarnych i historii naszego regionu.

 

W konferencji udział wezmą eksperci, którzy odpowiedzą o historii kulinarnej naszego regionu, o tym co jadano, jak przygotowywano potrawy i trunki. A także o tradycjach kulinarnych i tym co zachowało się do dzisiaj.

 

Na uczestników wydarzenia będą również czekać wystawcy z Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Warmia Mazury!

Organizatorzy: Towarzystwo Naukowe im. W. Kętrzyńskiego w Olsztynie oraz Instytut Północny im. W. Kętrzyńskiego.

Partnerzy: Starostwo Powiatowe w Olsztynie, Stowarzyszenie – Szlak Świętej Warmii, Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Warmii i Mazur, Wojewódzka Biblioteka Publiczna w Olsztynie.

 

Projekt współfinansowany ze środków Województwa Warmińsko-Mazurskiego.

Szczegółowy program:

  • 10:00 – Uroczyste rozpoczęcie Konferencji

 

  • 10:20 – 10:40 – prof. dr. hab. Jarosław Dumanowski
    Kuchnia dworska na Warmii w czasach Rzeczpospolitej

 

  • 10:40 – 11:00 – Gabriela Semenowicz
    Warmia od kuchni. Zwyczaje żywieniowe na warmińskiej wsi w XIX i na pocz. XX wieku

 

  • 11:00 – 11:20 – Paweł Błażewicz
    Chleb i kuch w każdym warmińskim domu

 

  • 11:20 – 12:00 – Przerwa kawowa
    Prezentacja wystawców z Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Warmia Mazury

 

  • 12:00 – 12:20 – Adam Płoski
    Złocisty trunek – warmińskie tradycje piwowarskie

 

  • 12:20 – 12:40 – Krystyna Jarosz
    Chleba naszego powszedniego … Kuchnia wielonarodowościowa na Warmii po 1945 roku

 

  • 12:40 – 13:00 – dr Emilia Figura-Osełkowska
    Poszukiwanie warmińskiego dziedzictwa kulinarnego

 

  • 13:00 – 13:30 – Dyskusja i podsumowanie Konferencji

 

  • 13:30 – 14:30 – Poczęstunek warmiński
    Prezentacja wystawców z Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Warmia Mazury