Konferencja naukowa „Dziedzictwo Kulinarne Warmii”
Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego zaprasza wszystkich chętnych do wzięcia udziału w bezpłatnej konferencji naukowej „Dziedzictwo Kulinarne Warmii”.
Konferencja odbędzie się 19 listopada o godz. 10:00 w Domu Polskim w Olsztynie (ul. Partyzantów 87). Jest to niepowtarzalna okazja, aby dowiedzieć się czegoś o tradycjach kulinarnych i historii naszego regionu.
W konferencji udział wezmą eksperci, którzy odpowiedzą o historii kulinarnej naszego regionu, o tym co jadano, jak przygotowywano potrawy i trunki. A także o tradycjach kulinarnych i tym co zachowało się do dzisiaj.
Na uczestników wydarzenia będą również czekać wystawcy z Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Warmia Mazury!
Organizatorzy: Towarzystwo Naukowe im. W. Kętrzyńskiego w Olsztynie oraz Instytut Północny im. W. Kętrzyńskiego.
Partnerzy: Starostwo Powiatowe w Olsztynie, Stowarzyszenie – Szlak Świętej Warmii, Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Warmii i Mazur, Wojewódzka Biblioteka Publiczna w Olsztynie.
Projekt współfinansowany ze środków Województwa Warmińsko-Mazurskiego.
Szczegółowy program:
- 10:00 – Uroczyste rozpoczęcie Konferencji
- 10:20 – 10:40 – prof. dr. hab. Jarosław Dumanowski
Kuchnia dworska na Warmii w czasach Rzeczpospolitej
- 10:40 – 11:00 – Gabriela Semenowicz
Warmia od kuchni. Zwyczaje żywieniowe na warmińskiej wsi w XIX i na pocz. XX wieku
- 11:00 – 11:20 – Paweł Błażewicz
Chleb i kuch w każdym warmińskim domu
- 11:20 – 12:00 – Przerwa kawowa
Prezentacja wystawców z Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Warmia Mazury
- 12:00 – 12:20 – Adam Płoski
Złocisty trunek – warmińskie tradycje piwowarskie
- 12:20 – 12:40 – Krystyna Jarosz
Chleba naszego powszedniego … Kuchnia wielonarodowościowa na Warmii po 1945 roku
- 12:40 – 13:00 – dr Emilia Figura-Osełkowska
Poszukiwanie warmińskiego dziedzictwa kulinarnego
- 13:00 – 13:30 – Dyskusja i podsumowanie Konferencji
- 13:30 – 14:30 – Poczęstunek warmiński
Prezentacja wystawców z Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Warmia Mazury