"Produkcja żywności wysokiej jakości na Warmii i Mazurach - kreowanie marki, nowe rozwiązania, dobre praktyki"
W dniach 20-21 listopada 2024 roku w Hotelu Krasicki w Lidzbarku Warmińskim odbyła się konferencja „Produkcja żywności wysokiej jakości na Warmii i Mazurach – kreowanie marki, nowe rozwiązania, dobre praktyki”.
W ciągu dwóch dni uczestnicy mieli okazję wysłuchać inspirujących przemówień, wziąć udział w interaktywnych warsztatach i wymienić doświadczenia z liderami branży.
Prelekcje ekspertów
- „Skuteczny marketing dla małych firm. Gotowe rozwiązania i dobre przykłady”
– Monika Marcińczyk, Lupa Marketing; - „Autentyczność. Historia a inspiracje dla producentów żywności tradycyjnej i regionalnej oraz gastronomii (przypadek Warmii i Mazur)
– prof. dr hab. Jarosław Dumanowski; - „Marketing w oznakowaniu środków spożywczych”
– WIJHARS w Olsztynie; - Pomorskie Hurtowe Centrum Rolno-Spożywcze S.A.
– funkcjonowania i prezentacja dobrych praktyk; - Działania na rzecz polskich gastronomów podejmowane przez Izbę Gospodarczą Gastronomii Polskiej
– Renata Kamiennik, IGGP, - Morze Możliwości – Cyfrowa ochrona i certyfikacja produktów żywnościowych na przykładzie własnego miodu
– Jakub Wilk, „ZULI” Miodosytnia Warmińska, - Szanse Uzyskania wsparcia finansowego dla przedsiębiorstw branży spożywczej w ramach Leadera – Planu Strategicznego WPR
– Wojciech Stanny, Urząd Marszałkowski Województwa Warmińsko-Mazurskiego; - „Od lokalnego biznesu do globalnego sukcesu” – wsparcie Centrum Współpracy z Otoczeniem Społeczno-Gospodarczym UWM w Olsztynie
– Joanna Popiel-Królik, kierownik projektu Enterprise Europe Network
Debata oraz prace grupowe
A także posłuchać debaty „Z tradycją – ku przyszłości” moderowanej przez Pawła Błażewicza z Browaru Kormoran, w której uczestniczyli:
- Jacek Szczepanek – POLKA Warmia Sp. z o.o.;
- Karolina i Wojciech Kaczorowscy – Karczma Berta;
- Alina Niezgoda i Iwona Pierzchała – Zespół Szkół nr 2 w Szczytnie;
Oprócz tego, uczestnicy konferencji wzięli udział w pracach grupowych, o „Trudnych relacjach z klientem” – Piotr Lutek, Synergia, a także „Energia i równowaga w pracy przedstawicieli branży gastronomicznej, czyli jak pokonać stres i wypalenie zawodowe” – Agnieszka Ewald, Rozwójnicy Szkolenia i Warsztaty.
Nowi członkowie Sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury
Oprócz szkoleń, powitaliśmy także nowych członków naszej Sieci!
20 listopada 2024 r. podczas konferencji „Produkcja żywności wysokiej jakości na Warmii i Mazurach – kreowanie marki, nowe rozwiązania, dobre praktyki”, Wicemarszałek Województwa Sylwia Jaskulska oraz Dyrektor DROWiR Jarosław Sarnowski wręczyli kolejne certyfikaty członkostwa dla 8 nowych podmiotów z naszego województwa, tym samym zwiększając liczbę członków do 60!
Jest nam niezmiernie miło współpracować z podmiotami, które wspólnie z nami chcą wspierać i kontynuować misję promowania tradycyjnych smaków oraz lokalnych produktów z naszego regionu.
W KATEGORII GASTRONOMIA:
- Kawiarnia Moja w Olsztynie;
- Gospoda pod Łabędziem w Łuknajnie;
- Gospoda Warmińska w Butrynach;
- Restauracja „Ziemniak na drugie” w Kieźlinach;
- Restauracja Rybna „RyBaśka” w Koszelewach;
W KATEGORII PRODUCENCI I PRZETWÓRCY:
- Siedlisko Pasieczne Marta i Tomasz Wysokińscy w Studziance;
- Gospodarstwo Pasieczne „Oliwia” w Orzyszu;
W KATEGORII EDUKACJA:
- Zespół Szkół Nr 2 im. Jędrzeja Śniadeckiego w Szczytnie;
Dołącz do nas!
Aktualnie do Sieci należy 60 członków. Certyfikatem można się posługiwać przez dwa lata kalendarzowe.
Członkostwo jest bezpłatne, a wśród korzyści z niego wynikających znajdują się m.in.: używanie logo Sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury” oraz oznakowanie nim produktów i potraw, prezentacja informacji na stronie internetowej Sieci www.dziedzictwokulinarne.pl oraz na jej profilu w mediach społecznościowych, zamieszczanie informacji w materiałach promocyjnych i informacyjnych wydawanych przez województwo warmińsko-mazurskie czy też możliwość udziału w targach, szkoleniach, festiwalach i konferencjach organizowanych przez samorząd województwa.
Serdecznie gratulujemy!