Mówią o nas

Cel w podróży

„W dzisiejszych czasach, w dobie szybkiego tempa życia i wszechobecnej technologii, coraz częściej poszukujemy zdrowych produktów, które pozwolą nam zadbać o nasze ciało i umysł. Coraz więcej osób zwraca uwagę na jakość i pochodzenie spożywanych artykułów, wybierając te, które są naturalne, ekologiczne i pełne wartości odżywczych. Powrót do natury staje się nie tylko modą, ale i koniecznością. Poszukiwanie kontaktu z naturą, lokalnymi tradycjami i autentycznymi smakami staje się odpowiedzią na rosnące potrzeby współczesnych konsumentów. Zabieram Was w tym wpisie niesamowicie zdrową oraz smaczną podróż.”

 

Źródło: www.celwpodrozy.pl

Życie w podróży

„Każda podróż na Warmię i Mazury to zawsze przyjemne doświadczenie kulinarne. Nic dziwnego, skoro to właśnie w tej części Polski znajdują się najczystsze jeziora z wieloma gatunkami ryb a obszar ten słynie również z ekologicznych upraw prowadzonych na żyznych glebach. Tutejsze restauracje bardzo często korzystają z produktów pochodzących od lokalnych dostawców. Niezwykle popularne jest tu zachowanie krótkiego łańcucha dostaw. Dzięki temu potrawy są świeże i pełne smaku.

Dzisiejsza Warmia i Mazury to region szczycący się setkami lat niezwykle ciekawej historii. To miejsce, gdzie wielokulturowość, wielowyznaniowość i wielonarodowość znalazły swoje odbicie w bogatej i różnorodnej tradycji kulinarnej.”

 

Źródło: zyciewpodrozy.pl

MADE IN Warmia & Mazury

Jeśli zapytać przeciętnego turystę o atrakcje Warmii i Mazur, wskaże na jeziora, jachty, gotyckie zamki i bociany. A gdyby tak ugościć go zupą z pokrzywy? Wznieść toast „szampanem” z kwiatów bzu? Nauczyć lepić garnki z gliny? A na odjezdne zapakować słoik lokalnego miodu, kozi ser lub dżem z młodych szyszek sosny? Taki gość szybko nie zapomni o regionie, jego nieskażonych cywilizacją krajobrazach, niezwykłych smakach i spotkaniach z pasjonatami życia w zgodzie z naturą i tradycją. Celem regionalnej marki „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury”, której pierwsze certyfikaty samorząd województwa warmińsko-mazurskiego wręczył w listopadzie ub. roku, jest budowanie nowej tożsamości regionu, zachęcanie do korzystania nie tylko z utartych szlaków turystycznych i sztandarowych potraw. Do wspomnianej sieci należą lokalne gospodarstwa, producenci, zakłady przetwórstwa żywności, restauracje, grupy i organizacje koncentrujące się na regionalnej edukacji kulinarnej.

 

Źródło: madeinwm.pl

Szalone walizki

„Wyobraź sobie miejsce, gdzie każdy kęs i każdy łyk przenosi Cię w serce Warmii – regionu pełnego tradycji, smaków i wyjątkowych produktów. To właśnie Spiżarnia Warmińska w Tomaszkowie, lokalny targ, który powstał z miłości do regionalnych skarbów. I którego jesteśmy autentycznymi fanami. Z zewnątrz może wygląda niepozornie, ale przecież najważniejsze jest to co w środku. A tam czeka bogactwo smaków: świeżo wypiekany chleb, wędzone sery, aromatyczne wędliny i miody prosto z warmińskich pasiek oraz ryby z okolicznych rzek i jezior. Każdy produkt jest starannie przygotowany przez lokalnych producentów, którzy wkładają w swoją pracę całe serce.”

 

Źródło: www.szalonewalizki.pl