Nowa marka promująca dziedzictwo kulinarne

Członkowie dziedzictwa kulinarnego warmia mazury trzymający certyfikaty

31 podmiotów z regionu otrzymało certyfikaty nowej sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury”. Uroczyste rozdanie odbyło się podczas konferencji „Żywność wysokiej jakości na Warmii i Mazurach – dobre praktyki, oczekiwania i wyzwania“.

Celem dwudniowej konferencji dotyczącej żywności wysokiej jakości, tradycyjnej, lokalnej i regionalnej jest promocja nowej marki Warmii i Mazur – Sieć „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury”.

 

Pod koniec 2022 roku zarząd województwa podjął decyzję o niekontynuowaniu dalszej współpracy w ramach Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Warmia Mazury Powiśle i nieprzedłużaniu licencji na używanie znaku Dziedzictwo Kulinarne przez samorząd województwa. Jednocześnie podjęto działania, by utworzyć nową markę regionu promującą i obejmującą szeroko pojęte dziedzictwo kulinarne.

 

Pierwszego dnia wydarzenia wręczono certyfikaty pierwszym członkom sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury”. Otrzymało je 31 podmiotów w kategorii: sprzedaż, gastronomia, producenci i przetwórcy oraz edukacja. Certyfikaty wręczała Sylwia Jaskulska, wicemarszałek województwa.

 

Sieć „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury” została powołana do realizacji następujących celów:

  1. rozwój i promocja żywności naturalnej, tradycyjnej, lokalnej, regionalnej, ekologicznej opartej na lokalnych/regionalnych zasobach surowców, pochodzących z województwa warmińsko- mazurskiego;
  2. rozwój krótkich łańcuchów dostaw żywności;
  3. zachowanie, ochrona i dbałość o dziedzictwo kulinarne Warmii, Mazur i Powiśla;
  4. współpraca oraz wymiana wiedzy i doświadczeń pomiędzy członkami Sieci;
  5. promocja, wsparcie i rozwój członków Sieci;
  6. wzmocnienie tożsamości lokalnej/regionalnej Warmii, Mazur i Powiśla;
  7. zapewnienie konsumentom/turystom regionalnej oferty kulinarnej;
  8. podniesienie atrakcyjności turystycznej regionu poprzez rozwój jego oferty kulinarnej;
  9. wzmocnienie konkurencyjności mikro, małych i średnich przedsiębiorstw;
  10. zwiększanie zainteresowania konsumentów i producentów żywnością naturalną wysokiej jakości;
  11. upowszechnianie i podnoszenie wiedzy na temat historii i tradycji kulinarnej Warmii, Mazur i Powiśla.

Członkowie Sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury”:

KATEGORIA: SPRZEDAŻ
  1. Konfitura – kawiarnia cukiernia – ul. Niepodległości 3/3, 11-015 Olsztynek
KATEGORIA: GASTRONOMIA
  1. Smażalnia Pluski – ul. Jeziorna 48/1, 11-034 Pluski
  2. Karczma Skansen Olsztynek- ul. Leśna 23, 11-015 Olsztyn
  3. Restauracja z Zielonym Piecem – ul. Floriana 1, 11-015 Olsztynek
  4. Zajazd Wiejski Elżbieta Mieczkowska – Szczechy Wielkie 15, 12-200 Pisz
  5. Gościniec Ryński Młyn – ul. Szkolna 3, 11-520 Ryn
KATEGORIA: PRODUCENCI  I PRZETWÓRCY
  1. Zagroda Edukacyjna Warmińska Pszczoła – 11-030 Purda 124a
  2. Browar Kormoran Sp. z o.o. – al. gen. Wł. Sikorskiego 2, 10-057 Olsztyn
  3. Zakład Produkcyjno-Handlowy Mark – ul. Słowiańska 32A, 11-500 Giżycko
  4. Różana Pasieka – Różynka 2, 11-008 Świątki
  5. Tradycyjna Wędzarnia Warmińska Jarosław Parol – Kaborno 45, 11-030 Purda
  6. Pasieka Rancho w Kaczej Dolinie – Nowa Wieś Reszelska 10, 11-230 Bisztynek
  7. Pasieka Pucer Dariusz i Małgorzata Pucer – Pastwiska 7, 11-410 Barciany
  8. Wędzonki Warmińskie Anna Piotrowicz – l. Juliusza Słowackiego 16, 11-100 Lidzbark Warmiński
  9. Gospodarstwo Rolne Nad Arem Izabela Ciesielska – Kierźliny 7, 11-010 Barczewo
  10. Gospodarstwo Ogrodnicze Joanna i Sebastian Walkiewicz – Frygnowo 64, 14-107 Gierzwałd
  11. Tortolandia Ewa Jończyk – Garzewko 7A, 11-042 Jonkowo
  12. Dobre Pola – Otręba 20, 13-306 Kurzętnik
  13. Zakład Pasieka Wędrowna – ul. Rakowa 21, 10-185 Olsztyn
  14. Bohdan Stankiewicz KRP EKO ZŁOTNA – Złotna nr 28 A, 14-300 Złotna
  15. Firma Mark Łukasz Kiezik – ul. Suwalska 11, 11-500 Gajewo
  16. Flis – Pol – ul. Topolowa 12, 14-140 Miłomłyn
  17. Dzika Wędzarnia – Patryk Paszkiewicz –  Nowa Wieś 25, 11-030 Purda
  18. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Olecku – ul. Wojska Polskiego 10, 19-400 Olecko
  19. Gospodarstwo Pasieczne Mazurska Pasieka – ul. Zielona 3a, 19-400 Olecko
  20. Gospodarstwo Rybackie Szwaderki spółka z o.o. – Swaderki 13a/1
  21. „Qraś” Wędliny Catering Robert Kurko – ul. Wierzbińska 221, 12-250 Orzysz
  22. POLKA Warmia sp.  o. o. – Kobiela 45, 11-106 Kiwity
  23. Kozia Farma Złotna – Złotna 29, 14-300 Morąg
  24. Zakład Przetwórstwa Mięsnego „Gołogóra” Sp. z o.o. – Gołogóra 19B, 11-008 Gołogóra
KATEGORIA: EDUKACJA
  1. Lokalna Grupa Działania Stowarzyszenie „Południowa Warmia” – Łajsy 3, 11-036 Gietrzwałd