31 podmiotów z regionu otrzymało certyfikaty nowej sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury”. Uroczyste rozdanie odbyło się podczas konferencji „Żywność wysokiej jakości na Warmii i Mazurach – dobre praktyki, oczekiwania i wyzwania“.
Celem dwudniowej konferencji dotyczącej żywności wysokiej jakości, tradycyjnej, lokalnej i regionalnej jest promocja nowej marki Warmii i Mazur – Sieć „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury”.
Pod koniec 2022 roku zarząd województwa podjął decyzję o niekontynuowaniu dalszej współpracy w ramach Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Warmia Mazury Powiśle i nieprzedłużaniu licencji na używanie znaku Dziedzictwo Kulinarne przez samorząd województwa. Jednocześnie podjęto działania, by utworzyć nową markę regionu promującą i obejmującą szeroko pojęte dziedzictwo kulinarne.
Pierwszego dnia wydarzenia wręczono certyfikaty pierwszym członkom sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury”. Otrzymało je 31 podmiotów w kategorii: sprzedaż, gastronomia, producenci i przetwórcy oraz edukacja. Certyfikaty wręczała Sylwia Jaskulska, wicemarszałek województwa.
Sieć „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury” została powołana do realizacji następujących celów:
- rozwój i promocja żywności naturalnej, tradycyjnej, lokalnej, regionalnej, ekologicznej opartej na lokalnych/regionalnych zasobach surowców, pochodzących z województwa warmińsko- mazurskiego;
- rozwój krótkich łańcuchów dostaw żywności;
- zachowanie, ochrona i dbałość o dziedzictwo kulinarne Warmii, Mazur i Powiśla;
- współpraca oraz wymiana wiedzy i doświadczeń pomiędzy członkami Sieci;
- promocja, wsparcie i rozwój członków Sieci;
- wzmocnienie tożsamości lokalnej/regionalnej Warmii, Mazur i Powiśla;
- zapewnienie konsumentom/turystom regionalnej oferty kulinarnej;
- podniesienie atrakcyjności turystycznej regionu poprzez rozwój jego oferty kulinarnej;
- wzmocnienie konkurencyjności mikro, małych i średnich przedsiębiorstw;
- zwiększanie zainteresowania konsumentów i producentów żywnością naturalną wysokiej jakości;
- upowszechnianie i podnoszenie wiedzy na temat historii i tradycji kulinarnej Warmii, Mazur i Powiśla.
Członkowie Sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury”:
- Konfitura – kawiarnia cukiernia – ul. Niepodległości 3/3, 11-015 Olsztynek
- Smażalnia Pluski – ul. Jeziorna 48/1, 11-034 Pluski
- Karczma Skansen Olsztynek- ul. Leśna 23, 11-015 Olsztyn
- Restauracja z Zielonym Piecem – ul. Floriana 1, 11-015 Olsztynek
- Zajazd Wiejski Elżbieta Mieczkowska – Szczechy Wielkie 15, 12-200 Pisz
- Gościniec Ryński Młyn – ul. Szkolna 3, 11-520 Ryn
- Zagroda Edukacyjna Warmińska Pszczoła – 11-030 Purda 124a
- Browar Kormoran Sp. z o.o. – al. gen. Wł. Sikorskiego 2, 10-057 Olsztyn
- Zakład Produkcyjno-Handlowy Mark – ul. Słowiańska 32A, 11-500 Giżycko
- Różana Pasieka – Różynka 2, 11-008 Świątki
- Tradycyjna Wędzarnia Warmińska Jarosław Parol – Kaborno 45, 11-030 Purda
- Pasieka Rancho w Kaczej Dolinie – Nowa Wieś Reszelska 10, 11-230 Bisztynek
- Pasieka Pucer Dariusz i Małgorzata Pucer – Pastwiska 7, 11-410 Barciany
- Wędzonki Warmińskie Anna Piotrowicz – l. Juliusza Słowackiego 16, 11-100 Lidzbark Warmiński
- Gospodarstwo Rolne Nad Arem Izabela Ciesielska – Kierźliny 7, 11-010 Barczewo
- Gospodarstwo Ogrodnicze Joanna i Sebastian Walkiewicz – Frygnowo 64, 14-107 Gierzwałd
- Tortolandia Ewa Jończyk – Garzewko 7A, 11-042 Jonkowo
- Dobre Pola – Otręba 20, 13-306 Kurzętnik
- Zakład Pasieka Wędrowna – ul. Rakowa 21, 10-185 Olsztyn
- Bohdan Stankiewicz KRP EKO ZŁOTNA – Złotna nr 28 A, 14-300 Złotna
- Firma Mark Łukasz Kiezik – ul. Suwalska 11, 11-500 Gajewo
- Flis – Pol – ul. Topolowa 12, 14-140 Miłomłyn
- Dzika Wędzarnia – Patryk Paszkiewicz – Nowa Wieś 25, 11-030 Purda
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Olecku – ul. Wojska Polskiego 10, 19-400 Olecko
- Gospodarstwo Pasieczne Mazurska Pasieka – ul. Zielona 3a, 19-400 Olecko
- Gospodarstwo Rybackie Szwaderki spółka z o.o. – Swaderki 13a/1
- „Qraś” Wędliny Catering Robert Kurko – ul. Wierzbińska 221, 12-250 Orzysz
- POLKA Warmia sp. o. o. – Kobiela 45, 11-106 Kiwity
- Kozia Farma Złotna – Złotna 29, 14-300 Morąg
- Zakład Przetwórstwa Mięsnego „Gołogóra” Sp. z o.o. – Gołogóra 19B, 11-008 Gołogóra
- Lokalna Grupa Działania Stowarzyszenie „Południowa Warmia” – Łajsy 3, 11-036 Gietrzwałd