Kurki czyścimy, płuczemy i osuszamy. W razie potrzeby kroimy na mniejsze kawałki. Włoszczyznę myjemy, obieramy i kroimy w zapałki lub tarkujemy, pieczemy w piekarniku w temp. 190 stopni ok. 10 minut. W garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy cebulę pokrojoną w kosteczkę oraz kurki. Smażymy do momentu podskakiwania kurek w garnku. Dodajemy upieczone warzywa. Wlewamy wodę i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, wlewamy śmietankę słodką, mieszamy. Wykładamy na talerz. Dekorujemy posiekaną natką pietruszki.
Składniki:
300 g kurek
2 średnie cebule
1,5 l wody
włoszczyzna (marchew, korzeń pietruszki, por, seler)
2-3 łyżki masła klarowanego
100 ml śmietanki 30%
do smaku: sól, pieprz świeżo mielony
3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- Zupa
- 6 porcji
- 45 min