Aromatyczna zupa kurkowa

Aromatyczna zupa kurkowa

Składniki:

  • 300 g kurek
  • 2 średnie cebule
  • 1,5 l wody
  • włoszczyzna (marchew, korzeń pietruszki, por, seler)
  • 2-3 łyżki masła klarowanego
  • 100 ml śmietanki 30%
  • do smaku: sól, pieprz świeżo mielony
  • 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • Kurki czyścimy, płuczemy i osuszamy. W razie potrzeby kroimy na mniejsze kawałki. Włoszczyznę myjemy, obieramy i kroimy w zapałki lub tarkujemy, pieczemy w piekarniku w temp. 190 stopni ok. 10 minut. W garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy cebulę pokrojoną w kosteczkę oraz kurki. Smażymy do momentu podskakiwania kurek w garnku. Dodajemy upieczone warzywa. Wlewamy wodę i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, wlewamy śmietankę słodką, mieszamy. Wykładamy na talerz. Dekorujemy posiekaną natką pietruszki.