Buraki pieczone z kozim serem i w swojskim boczku

Buraki pieczone z kozim serem i w swojskim boczku

Składniki:

  • 5 małych buraków (np. pozostałych z placków z łodyg botwiny)
  • do smaku: sól, pieprz, majeranek
  • 100 g sera twardego koziego
  • 10 plastrów boczku surowego wędzonego
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 ml oleju
  • Buraki obieramy i myjemy, kroimy na pół. Z oleju, roztartego czosnku, soli, pieprzu i majeranku robimy marynatę. Obtaczamy w niej buraki. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 200 stopni z termoobiegiem. Wyciągamy, lekko studzimy. Ser tarkujemy. Buraki obkładamy częścią sera (resztę sera zostawiamy na dołożenie) i zawijamy w boczek tak, aby plaster owinął buraka z każdej strony. Pieczemy do miękkości w temp. 170 stopni. Pod koniec układamy ser na szczycie pieczonej przekąski i pieczemy do roztopienia się sera.