Tłuszcz gęsi wytapiamy w rondlu na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Zmielone mięso gęsi, pokrojone w drobną kostkę jabłko i cebulę wrzucamy do wytopionego, jeszcze gorącego tłuszczu (już niepodgrzewanego) i zostawiamy do ostygnięcia (w tym czasie cebula i jabłko zmiękną). Gdy temperatura smalcu spadnie do ok. 60 stopni, doprawiamy solą, papryką ostrą i słodką oraz majerankiem. Kiedy smalec przestygnie, przekładamy do słoiczków lub miseczek i odstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Składniki:
500 g tłuszczu gęsiego lub tłuszczu wytopionego z pieczonej gęsi
150 g skrawków mięsa gęsiego
1 jabłko kwaskowate
2 cebule
do smaku: sól, papryka słodka, papryka ostra, majeranek
- Przystawka
- 6-8 porcji
- 45 min