Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Gęsie żołądki na purée pietruszkowym z chrzanem

Gęsie żołądki na purée pietruszkowym z chrzanem

Składniki:

  • 600 g gęsich żołądków
  • 3 cebule
  • 100 g włoszczyzny (marchew, seler, pietruszka)
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • do smaku: majeranek, sól, pieprz świeżo mielony
  • 4 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżeczki chrzanu
  • 1 seler
  • 4 pietruszki (korzeń)
  • 2 jabłka
  • 100 g smalcu z gęsi
  • woda
  • ŻOŁĄDKI

    Żołądki doczyszczamy, płuczemy i obgotowujemy 10 minut w osolonej wodzie. Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Włoszczyznę myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Żołądki przecinamy na pół wzdłuż, obsmażamy na smalcu gęsim. Pod koniec smażenia dodajemy warzywa, sól i pieprz, chwilę smażymy. Podlewamy wodą i dusimy, aż żołądki zmiękną. Wyjmujemy żołądki na miseczkę, a warzywa z wywaru miksujemy. Doprawiamy solą, pieprzem oraz roztartym czosnkiem i majerankiem. Chwilkę gotujemy. Dodajemy posiekaną pietruszkę. Na talerz wykładamy purée, następnie żołądki i polewamy delikatnie gorącym sosem.


    PURÉE

    Selera, pietruszki oraz jabłka obieramy. Kroimy na małe kawałki i pieczemy na blaszce w temp. 190 stopni ok. 20 minut. Przekładamy do garnka i dodajemy trochę wody, gotujemy pod przykryciem do miękkości, doprawiamy solą i chrzanem, przecieramy przez praskę do ziemniaków.